Читај ми!

Вучић: Странцима поручујем – у циркусу нема припитомљених вукова, а ни Вучића

Председник Србије Александар Вучић обратио се на годишњој конференцији. Велико хвала грађанима на разумевању свега што се збивало у претходној години, поручио је Вучић и навео да смо сачували финансијску стабилност, као и да је постигнут огроман успех по питању смањења стопе јавног дуга. Истиче и да ће цена гаса бити најнижа, а цена електричне енергије друга најнижа у Европи. Указао је да је девет земаља повукло косовску независност и да чекамо десету. Одговарајући на наводе немачког листа "Цајт" да Европска унија може само чврстом руком да га "припитоми", Вучић поручује да у циркусу још није видео ни вука ни Вучића и да им је то лекција за сва времена.

Обраћање председника Александра Вучића на годишњој конференцији

"Очекујем долазак Дерека Шолеа 11. или 12. јануара"

Председник Србије је рекао да очекује долазак Дерека Шолеа 11. или 12. јануара, важног човека у америчкој администрацији, који је "виши од свих у Стејт департменту и врло близак Џејку Саливену".

"Озбиљан, посвећен, млад, паметан човек. Верујем у стварање бољих односа са САД, видећемо како ће то ићи. Неће бити лак разговор, али верујем да можемо да разговарамо", додао је Вучић.

После тога, очекује долаза посредника из Европе. "Спремни смо да разговарамо о компромисним решењима, али то морају да буду компромисна решења", поручио је председник.

На питање да ли је могуће да дође до састанка у Бриселу до краја јануара на највишем нивоу, Вучић је упитао какав је то највиши ниво.

"Какав вам је то највиши ниво, пустите ме тих прича", рекао је председник.

Опширније Краће

О наводима Цајта: У циркусу нема ни вука ни Вучића

Немачки Цајт је навео, како је пренео Дојче веле, да Европска унија може само чврстом руком да "припитоми" председника Србије Александра Вучића, уз тврдњу да он води политику која штети ЕУ, региону и самим Србима.

Вучић је рекао да је велика и моћна Немачка, доживљава је као најважнијег партнера за Србију.

"Док је била Ангела Меркел то је било могуће, онда су дошли други људи који желе Србију какву они желе да виде", рекао је Вучић.

Немачка је најважнији спољнотрговински партнер – 7,5 милијарди је размена, 77.000 људи ради у немачким компанијама у Србији, подсетио је Вучић.

"Све се своди на моју слободарску политику", рекao је Вучић.

Како је рекао, одговориће овог пута другачије. "Моја ћерка има 20 година, пре 15 година водио сам је у циркус, Вукана нисам водио у циркус", рекао је Вучић и упитао која је највећа животиња по тежини – то је слон, а најјачи је тигар.

"Ја сам се у циркусу нагледао и слона и тигра. А када говоре о припитомљавању Вучића, ја још вука нисам видео у циркусу. Ни Вучића ни вука. То им је лекција за сва времена", одговорио је председник Србије.

Опширније Краће

"Девет земаља повукло признање косовске независности"

Председник каже да су пред нама тешки изазови када је реч о Косову и Метохији, као и да смо једва сачували мир и стабилност.

"Ниједног тренутка никога нисмо провоцирали, осим ако неко не сматра да је провокација то што поштујемо наш Устав и чувамо грађане. ", поручио је Вучић.

Указао је да Београд није направио ниједан инцидент нити једностран потез.

"Свог Устава нећемо да стидимо и свог народа", наглашава Вучић и додаје да не можемо да се супротставимо великим силама, јер смо мали.

Наводи да чак 106 земаља не признаје косовску независност, а свега 84 признају, док три земље нису начисто.

"Имамо девет које су повукле признања – Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Антигва и Барбуда, Света Луција и Малдиви, чекамо десету", додаје Вучић.

"Можемо ли да им се супротставимо у Савету Европе? Тешко. Можемо ли у Унеску? Борићемо се. Што би рекли на југу Србије: 'Ће се помуче'", нагласио је Вучић.

"Ми нашу борбу настављамо, увек ћемо желети мир са Албанцима, увек ћемо желети поштовање свих споразума које смо потписали, а они беже од свих шест и Албанци и међународна заједница", наводи председник.

"Свако свој посао – они уцене и претње, а ми да чувамо своју слободу и независност и да чувамо своју Србију. Неће бити лако и једноставно", поручио је Вучић.

Опширније Краће

"Видећемо како да дајемо даља права породиљама и трудницама"

Можда најважнија ствар је наталитет, нагласио је председник и указао да је најнижа стопа природног прираштаја у Београду.

У главном граду, објаснио је, број становника расте због досељавања, а не наталитета.

"Где год има више пара, тамо нам је најгора ситуација. Тамо људи неће децу, што су виши солитери, то мање деце. Најнижи наталитет нам је на Врачару, у Старом граду, Савском венцу и Новом Београду, тамо где су просечне плате преко 1.000 евра", напоменуо је Вучић.

"Видећемо како да дајемо даља права породиљама и трудницама", рекао Вучић.

Што се тиче миграција, преме његовим речима, оне су пропорционално мање него у БиХ, Северној Македонији, Хрватској и Румунији.

Опширније Краће

"Плате специјалцима у војсци до 3.000 евра, ускоро конкурс"

Када је реч о одбрани и безбедности, најавио је да ће главни задатак целе 2023. године бити да се број од 1.600 припадника специјалних јединица Војске Србије подигне на 5.000.

"Плата ће бити огромне. Основне плате ће ићи преко 2.000 евра, а на то знате шта иде - дежурства, ноћне смене, прековремени рад и све друго. Тако да то дође скоро до 3.000 евра", навео је Вучић.

Позвао је младе момке и девојке да се пријављују и најавио да ће ускоро уследити конкурс.

"Појачаћемо специјалне јединице у Министарству унутрашњих послова, чак и у Безбедносно-информативној агенцији", најавио је Вучић.

Истакао је и да смо добили лансере ракета из једне западне земље.

Опширније Краће

"Калцит и злато у две најсиромашније општине на југоистоку, једна је Гаџин Хан"

Калцит и злато који су пронађени, навео је председник, налазе се у две најсиромашније општине на југоистоку Србије.

Једна је, наводи, Гаџин Хан, а на откривање имена друге општине ће сачекати још који дан.

Опширније Краће

"Много пара губимо у здравству"

Када је реч о здравству, најавио је наставак великих пројеката и наставак уштеда, не само рачуноводствено и књиговодствено, већ и материјално.

"Много пара губимо у здравству", рекао је председник.

Најавио је суштинске и структурне реформе које се тичу равномерног развоја, јер, указује, људи који не иду у веће новоизграђене објекте, не виде колико се улаже у здравство.

Опширније Краће

"Дуално образовање је оно што прави разлику између Србије и осталих у региону"

Вучић се осврнуо и на дуално образовање и истакао да је то оно што прави разлику између Србије и осталих у региону.

"То је оно што привлачи инвестиције из Јапана и из Немачке, из Кине. Зато морамо да наставимо са тим много снажније и много јаче", рекао је Вучић и најавио додатна улагања у ИТ сектор и вештачку интелигенцију.

Србија мора, каже, да буде једна од 30 најмодернијих земаља које ће да грабе у том смеру.

Опширније Краће

"Мораћемо још да појачамо наше резерве хране, биће је све мање у Европи и свету"

Истакао је да је прехрамбена сигурност веома важна тачка. "Имамо за 20 месеци резерви пшенице, 13 месеци кукуруза и не бисте веровали, за 30 месеци сунцокрета", навео је Вучић.

"Мораћемо још да појачамо наше резерве, још да појачамо прехрамбену сигурност, зато што ће хране бити све мање и у Европи и у свету", додао је председник.

И соли и шећера ће, истиче, бити довољно за наредне године.

"Норвежани ће постати чланови извршних органа, хоћемо да се откачимо од партијско-паразитског система"

Вучић се осврнуо и на енергетску и фискалну консолидацију енергетских предузећа и најавио реформе у наредна три, четири месеца.

"Ми радимо са Норвежанима, уложићемо и новац у то, постаће чланови наших надзорних одбора и извршних органа. Хоћемо да променимо начин на који смо управљали нашем предузећима. Хоћемо да се откачимо од партијско-паразитског система. Не можете више да ми говорите о постављању партијског човека да би неко нешто крао, ми ћемо поставимо Норвежане. Показаћемо да нам је држава важнија од партије, да нам је наша Србија преча од свега. То ћемо да урадимо у наредна три или четири месеца. То ћете да видите – већ смо кренули у реализацију, много реформи морамо да постигнемо", најавио је Вучић.

Опширније Краће

"Раст пензија и следеће године прати раст плата"

Следећу годину Вучић је назвао годином даљег развоја.

Захвалио је пензионерима и истакао да очекује даљи раст плата и пензија, које ће и даље пратити плате.

"Цена струје важна пре свега због запослености, биће друга најнижа у Европи"

Цена гаса биће најнижа, а цена електричне енергије друга најнижа у Европи, зато што је наша жеља да у будућности сачувамо наша предузећа, да бисмо их на тај начин посредно субвенционисали, да чувају ниво запослености, поручио је Вучић.

"Наша жеља је пре свега да сачувамо ниво запослености, односно да нам не расте ниво незапослености и то ће бити велики задатак и Владе и државних органа у наредном периоду. Свако повећање нивоа незапослености довело би до неравнотежа. До плус 0,5 и плус 1 можемо да трпимо, преко тога не можемо, јер би била угрожена и социјална давања и пензије. Зато је страшно важно да овде одговорно приступимо, зато држимо ниске цене струје", објаснио је председник.

Опширније Краће

"Банатски Двор ће остати пун, повучено свега 87 милиона кубних метара гаса из складишта"

Ми данас у овом тренутку имамо 580 милиона кубних метара гаса укупно у Банатском Двору и у мађарским складиштима, до сада смо повукли свега 87 милиона кубних метара, истакао је Вучић.

"То значи да ће нама остати пун Банатски Двор са 286 милиона кубних метара гаса 31. марта када се заврши зима и још сто милиона кубних метара гаса у Мађарској. Са нашим мађарским пријатељима, са Виктором и Питером, ћемо договорити да продужимо тај уговор, да се обезбедимо одмах и за следећу зиму, јер очекујемо да ће следеће зиме, као што сам рекао, бити много теже", додаје председник.

Што се тиче угља, на депонијама је 1,447 милиона тона, таман онолико колико смо увезли претходних пет месеци, навео је Вучић и истакао да су депоније пуне и да грађани не морају да брину.

"Ова година биће много тежа"

Председник Србије је говорио о економској ситуацији и рекао да је земља по питању фискалне стабилности у повољнијем положају у односу на Европу.

"Ми смо Србију сачували од рата, и Србију смо подигли са колена", рекао је председник Вучић.

Поновио је да ће 2023. година на европском и светском ноивоу бити много тежа од претходне. 

"Ми се сада двоумимо, шта да урадимо – сада је питање да ли је старија кокошка или јаје, како да чувате стопу БДП-а додатним улагањима, тиме што ћете да потрошите више новца или како да у складу са саветима шефице ММФ-а Кристалине Георгијеве правите јастуке, бафере, чувате државни новац у случају веће кризе", навео је председник и додао да је о томе разговарао са министром финансија Синишом Малим.

Америка се, каже, ближи рецесији, у Кини пада стопа раста, у Европи такође, али пада и наша.

"У складу са тим шта се дешава у свету, погађа и нас, јер смо и ми део ланца, али смо ми по питању фискалне стабилности у повољнијем положају", рекао је председник. 

Он је додао да се Словенија задужила по 3,6 одсто, и када то ради Љубљана, значи да бисмо ми без увођења санкција Русији, могли да се задужимо по 5,5 одсто. 

"Чували смо се и обезбедили новац по три одсто од наших арапских пријатеља, држали пуну финансијску стабилност да бисмо имали за енергенте чије цене нисмо знали колике ће бити", навео је председник. 

Опширније Краће

"Плате су порасле са 311 на 642 евра, очекујемо и 735 евра у марту"

Вучић је рекао да што се тиче страних директних инвестиција сами имамо 66 одсто.

"Од 2012. године са 33,7 милијарди наша укупна стопа БДП, која је најбољи показатељ колико је урађено, порасла је на 60,3 милијарди. Нећу се смирити док не буде 100 милијарди. Погледајте наше бруто девизне резерве, злато у тонама - са 18,2 на 38,5 тона", каже Вучић.

Говорио и о ненаплативим кредитима, који су важни зато што показују здравље економије.

"Некада чак 20 одсто кредита није било наплативо. Данас је то сведено на 3,3 одсто. Погледајте ту разлику. Просечна пензија од 203,5 на 321 евро. То је тачно 60 одсто раста. Плате су још више порасле, са 311 евра на 642 евра. А очекујемо и 735 евра у марту да буде", каже Вучић.

Истиче да је око 120 одсто скочила зарада номиналних зарада у европској валути и то за само 10 година.

"Мало која земаља може тиме да се похвали, а има их развијенијих од нас. Наш циљ треба да буде да их стигнемо, престигнемо", рекоа је Вучић.  

Опширније Краће

"Курс динара чврст као стена"

Председник Србије је рекао да је огроман успех постигнут у смањењу стопе јавног дуга, и истакао да није могуће извући иједан параметар у економији, и да се може гледати десет различитих параметара.

"Довољно је да један параметар не ваља, а да све остало пада у воду. Ми сада имамо најнижу стопу незапослености. Никада није била 8,9 одсто. Упркос страшној ситуацији у свету. Стопа јавног дуга је 55 одсто. Такође, веома је важно да је курс динара чврст као стена, од 2012. године је на 117, или 118 динара", истакао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да Србија то никад није имала. 

Опширније Краће

"Сачували смо финансијску стабилност, економију и раст"

Председник поручује да не можемо да не будемо задовољни претходном годином, као и да смо сачували финансијску стабилност, економију, раст између 2,3 и 2,5 одсто.

"Упркос томе што смо били први у Европи, па је наша основица била виша. Успели смо да подигнемо плате и пензије колико видим највише у Европи. Има само једна земља која је више урадила. Наша стопа јавног дуга на данашњи дан не прелази 55 одсто, и то је нешто што је на понос свим грађанима Србије", додао је председник.

Вучић каже да нема никакве потребе да обмањује грађане, као ни да прикрива чињенице.

"Ово је мој последњи мандат. Нећу да мењам Устав. Мој је посао да будем на страни грађана и сваког човека у Србији и то ћу да чиним на најбољи начин упркос тешким приликама са којима се суочавамо", додао је Вучић.

"Велико хвала на разумевању и подршци"

Председник Александар Вучић честитао је на почетку обраћања свим грађанима Нову годину и предстојеће божићне празнике.

"Велико хвала на разумевању свега што се збивало у претходној години, велико хвала на подршци, не мени и политичким партијама, него својој земљи. Постоје људи који разумеју да је њихова земља важнија од лидера и партије", поручио је Вучић.

Поднећу извештај грађанима шта је све било и шта се све догодило 2022. године, као и шта су планови у 2023. години, поручио је Вучић.

субота, 24. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво