Читај ми!

Посланици о амандманима на измене закона, опозиција критикује јавни сервис и "предлаже теме"

У наставку седнице посланици Скупштине Србије расправљају о амандманима на измене Закона о државним службеницима. Пред посланицима су и закони који се односе на финансирање јавних сервиса и више међународних уговора.

Посланици опозиције су, током расправе о амандманима на сет закона који се односе на финансирање јавног сервиса и финансијску помоћ РТВ-у, критиковали уређивачку политику тих медијских кућа.

Шеф посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац оценио је да грађани немају јавни већ "приватизовани јавни медијски сервис", а њега је, како тврди, приватизовао председник Александар Вучић.

"У разлозима за доношење закона пише колико је значајан медијски сервис за очување демократских вредности. То се зове четврти стуб власти, али ми немамо јавни сервис већ приватизовани", тврдио је Лутовац у Скупштини Србије.

Сматра да јавни сервис не ради у интересу грађана.

"Ако се РТС не понаша као јавни сервис, да ли су грађани дужни да га плаћају", упитао је Лутовац.

Он је навео да се опозиција не позива на РТС, евентуално, како је рекао, у Јутарњи програм, а помињао је и криминални клан Беливук-Миљковић.

Одговорио му је шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов.

"Прочитано је неколико ствари на које морам да реагујем, да постоје неки криминалци који су радили за власт", рекао је Јованов и нагласио да они, који су некад жестоко критиковали коментарисање судских пресуда, сада то исто чине.

Јованов је навео да је сведок-окривљени Срђан Лалић на суђењу Беливуковом клану рекао да Вучића треба "олиндрати" и да је пет милиона евра које је, како је рекао, Звицер требало да плати за убиство Вучића, била само прва транша. "Толико о томе ко за кога ради", рекао је Јованов.

Када је реч о гостовању опозиције на РТС, Јованов је цитирајући Лутовца да Вучић одређује ко гостује, поручио грађанима да, када виде Лутовца на РТС, треба да знају да га је Вучић ту послао.

Посланик групе "Уједињени" Јанко Веселиновић имао је неке идеје како треба да изгледају вести на јавним сервису.

"Драги гледаоци, од Нове године ће све поскупети...па би могла да иде вест како скупштинска већина онемогућава да у процедуре уђе закон о враћању пензија, следећа вест може да буде о томе какво је стање у здравству. Слободни РТС и РТВ, па онда плаћање претплате", рекао је Веселиновић.

Јованов је прокоментарисао да је Веселиновић "издиктирао теме, а да је на новинарима само да прочитају".

"Не морају ништа да размишљају. Некад се ишло у комитет, а сад ће да прочита неко из другог комитета", рекао је Јованов. 

На измене Закона о државним службеницима, којима се одлаже рок за спровођење јавног конкурса за пријем у радни однос у државним службама на одређено време због привременог повећања обима посла до 2025. године, поднета су укупно 23 амандмана. 

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара