Читај ми!

Снежана Пауновић из СПС-а и Бошко Обрадовић из Двери о захтеву за повратак српских снага на север КиМ

Бошко Обрадовић, председник Посланичке групе Српски покрет Двери – Патриотски блок, поздравља идеју државног руководства да се од Кфора тражи повратак припадника српске војске и полиције на КиМ, подсећајући да су они такав захтев износили већ десет година. Снежана Пауновић, председница Посланичке групе Ивица Дачић – СПС, не очекује да ће Кфор пристати на захтев Србије који је легитиман, оправдан и потпуно у складу са ситуациојом која је тренутно на КиМ, али да је пред нама дипломатска борба за сваки метар те територије.

Шести је дан барикада на северу Косова и Метохије, Србија ће, како је најавио председник Александар Вучић, званично затражити од Кфора дозволу о повратку српских снага безбедности на КиМ у складу с Резолуцијом СБ УН 1244. Влада Србије би о томе требало да донесе одлуку на данашњој седници.

Бошко Обрадовић је упутио подршку Србима на КиМ, али и огромну солидарност са огромним бројем Срба који живе и северно и јужно од Ибра.

Истакао је да је ово време када сви морамо да покажемо максималну националну солидарност, јединство, слогу у одбрани КиМ у саставу Србије.

"Ми смо апсолутно поздравили идеју државног руководства да се од Кфора тражи повратак припадника српске војске и полиције на КиМ. Уосталом, то је наш захтев који већ десет година испостављамо властима и ово је први пут да је власт прихватила једну идеју патриотске опозиције. То је чини ми се добар искорак", оценио је Обрадовић.

Такође, оценио је и да је добро што су Срби напустили косовске институције, што је и био њихов захтев у бројним резолуцијама које су подносили Скупштини.

"Без обзира на то шта ће одговорити Кфор, Резолуција СБ УН 1244 омогућава повратак 1.000 припадника српског државног особља на КиМ. Сада треба питати ко не поштује важећу међународну Резолуцију УН и зашто", нагласио је Обрадовић. 

Сматра да тему КиМ треба вратити на виши ниво у СБ УН. 

Снежана Пауновић не очекује да ће Кфор пристати на захтев Србије који је легитиман, оправдан и потпуно у складу са ситуацијом која је тренутно на КиМ.

"Потпуно се слажем с тим да је било момената и раније када је требало поступити на тај начин и тражити улазак 1.000 припадника војске и полиције на ту територију. С друге стране, потпуно имам свест да ће командант Кфора негативно одговорити", рекла је она.

Претпоставља да ту има онда простора да се Србија обрати СБ УН и да би то могао да буде следећи корак.

Међутим, указује да су однос снага и све поруке које слушамо на дневном нивоу прилично јасни – "када је у питању Србија, ми тамо имамо искрене пријатеље у Русији и Кини", али није сигурна колико је то довољно у овом тренутку да победи она правда коју Србија већ више од две деценије очекује.

"Овде је лични интерес изнад свега. Ако знамо да фирма Веслија Кларка и данас експлоатише рудна богатства Косова и Метохије, то је пре свега финансијски интерес. Немају они емпатије ни према албанском народу, јер да постоји макар мало емпатије или свести како ти људи живе, онда их свакако не би гурали у ову ситуацију", сматра Пауновићева.  

О Бриселском споразуму и Заједници српских општина 

Када је реч о оснивању ЗСО, Пауновићева очекује да порука "одмах" америчког изасланика Габријела Ескобара упућена Аљбину Куртију одмах и ступи на снагу.

Верује да Ескобар и мисли то што је рекао. "Желим да верујем да ће Курти одмах послушати то 'одмах', које је изговорио Ескобар", рекла је она.

Међутим, подсећа, да смо пре тога чули и Куртија, који апсолутно не разматра увођење и формирање ЗСО, ни имплементацију Бриселског споразума.

Обрадовић је истакао да Патриотски блок пре свега тражи поништавање Бриселског споразума, јер је он, како оцењује, и довео до ове ситуације на КиМ. 

"Бриселским споразумом су укинуте државне институције Срба на северу КиМ, све оно што је чувало Србе од косовске власти. Пре Бриселског споразума Албанци никада нису крочили на север КиМ. Север је био потпуно под контролом државе Србије", указао је Обрадовић.

Зато је, наглашава, важно поништити Бриселски споразум, "обновити српске институције на северу КиМ, расписати изборе за све четири локалне самоуправе по српском уставу, а ЗСО је само позив да Срби наседну да се врате у сепаратистичких власти у Приштини, што мислим да би био улазак у једну потпуно нову катастрофу". 

Запитао је и да ли се може веровати Еулексу који не зна где је ухапшени српски полицајац Пантић, Кфору који није спречио погром Срба 2004. године.

"Нама је неопходна подршка српске војске и полиције да би гарантовала безбедност за Србе на КиМ", закључио је он.

Пауновићева се није сложила с Обрадовићем да пре Бриселског споразума није било Албанаца на северу КиМ, као и да није реална прича о апсолутној контроли на северу КиМ.

"Почели смо и сами да се сводимо на север, несвесни да су нам вредности о којима транспарентно говоримо јужно од Ибра. Лепо би било да ми имамо данас могућност да српска војска контролише територију јужне српске Покрајине која је 1999. године окупирана", подсетила је она.

Поручила је да је пред Србијом дипломатска борба за сваки метар тог дела наше територије, али је пред нама и реалност да велике силе признају њихову реалност.

Цео политички дијалог Снежане Пауновић и Бошка Обрадовића можете погледати у видеу.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара