Читај ми!

Закључак Савета министара: Жалимо због назадовања Србије у усклађености са спољном политиком ЕУ

ЕУ дубоко жали због назадовања Србије у усклађености са заједничком европском спољном политиком, посебно у односу на санкције против Русије и Белорусије, као и због спољнополитичких активности које су у супротности са заједничким приступом ЕУ, наводи се у закључцима о Србији и Западном Балкану које је усвојио Савет министара ЕУ.

У годишњим закључцима о процесу проширења и појединачном напретку укључених земаља, ЕУ поздравља "укупни напредак" Србије у преговорима о чланству, у којима су до сада отворена 22 од 35 поглавља, али наглашава да је реформама у области владавине закона и темељних права потребан "обновљени замах".

"Напредак у овим областима и нормализација односа са Косовом одредиће укупни темпо преговора о чланству", наглашава се у тексту.

ЕУ од Србије очекује да се "без одлагања" ангажује у дијалогу са Приштином на постизању "свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа у складу са међународним правом и европском правном тековином".

Споразум би требало да "реши сва отворена питања између две стране", наводи се у закључцима и наглашава "снажно очекивање да сви претходни споразуми буду у потпуности поштовани и примењени без одлагања".

ЕУ позива обе стране да се уздрже од једностраних и провокативних потеза који могу да доведу до напетости и насиља.

Савет министара поздравља чињеницу да Србија наводи европску интеграцију као стратешки циљ, али додаје да "дела треба да прате речи".

"У контексту агресивног рата Русије против Украјине, ЕУ очекује од Србије да покаже недвосмислену приврженост ЕУ и подржи заједничке принципе и вредности".

Савет министара позива власти у Србији да "објективно иступају у јавности о ЕУ и да се активно укључе у спречавање свих врста дезинформација и спољних манипулација кроз све медијске канале".

Савет поздравља подршку Србије резолуцијама усвојеним у Генералној скупштини Уједињених нација, али наглашава "снажно очекивање да Србија, као ствар од највећег приоритета, испуни обавезе из преговарачког оквира и појача степен усклађености са заједничком европском политиком и рестриктивним мерама".

Усклађивање са визном политиком 

Министри ЕУ у закључцима наглашавају и потребу да се Србија усклади са визном политиком ЕУ.

"Поздрављамо прве кораке учињене у овом правцу и наглашавамо да су потребни додатни напори у овој области, посебно у односу на треће земље које представљају безбедносни и миграторни ризик за ЕУ", наводи се у закључку.

Савет ЕУ примећује напредак у неким областима владавине права, али указује и на "укупни ограничени напредак и континуирана кашњења у бројним областима".

Закључци поздрављају усвајање Уставних амандмана о јачању независности правосуђа и позивају на примену, као и на укупуно јачање независности судства.

У делу текста о владавини права наводи се да Србија треба да покаже политичку вољу за јачање борбе против корупције и конкретне опипљиве резултате у овој области.

Савет ЕУ изражава "озбиљну забринутост" због одсуства напретка у области слободе изражавања у независности медија, што утиче на "могућности бирача да имају информисани избор током изборног процеса". Властима у Србији упућен је позив да се хитно примени медијска стратегија, "у духу усвојених циљева".

Кад је реч о економским критеријумима, ЕУ позитивно оцењује континуирани напредак у изградњи функционалне тржишне економије и охрабрује Србију да интензивира структурне реформе јавних и државних предузећа, посебно у енергетском сектору, наводи се у закључцима, уз констатацију да је Србија "задржала ниво припремљености за отварање кластера 3 (Конкурентност и инклузивни раст).

Србија треба да прида посебну пажњу пуном поштовању људских и мањинских права, наводи се у тексту Савета министара.

"Поштовање права ЛГБТ особа, укључујући и њихово право на слободно окупљање и изражавање треба да се унапреди, што је било наглашено током поступања српских власти за време манифестације Европрајд у Београду."

Савет министара наглашава и значај "смислене" регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина, решавања питања несталих особа и сарадње са Резидуалним механизмом суда за ратне злочине, уз оцену да "не сме бити подршке и јавног простора за осуђене ратне злочинце, нити величања или порицања злочина".

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се