Читај ми!

Човић: На КиМ имамо директну репресију којом се врши етничко чишћење Срба

Некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић наводи за РТС да се на Косову и Метохији врши репресија кроз коју се спроводи етничко чишћење српске националне заједнице. Указује да је решење у директном спровођењу Резолуције Савета безбедности 1244, али да је Запад дискредитује и не признаје. Упитан о француско-немачком предлогу наводи да је он бесмислен, да не може да се спроведе јер крши Устав Републике Србије и Резолуцију Савета безбедности 1244.

Небојша Човић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да се Аљбин Курти овако понаша јер су му то дозволиле САД, али и Немачка и Француска.

"Ситуација на КиМ је производ намере појединих међународних структура, првенствено мислим на Американце, па онда Немце и Французе, који су дозволили Куртију да се понаша онако како се понаша. Ми доле имамо директну репресију кроз коју се спроводи етничко чишћење првенствено српске националне заједнице", оцењује Човић.

Указује да репресија може да ескалира и да она постепено ескалира.

"Мада, ви ту стално имате да кажем флексибилне финте, као што је финта да Вјоса Османи распише изборе, а зна да их неће спровести, а онда одложи изборе за април, али при томе подигне тензије, а након тога из тих тензија дођете до уласка Росу са другим цевима до репресије у Великој Хочи, па онда дођете до севера Косова и Метохије и самих провокација 200-300 наоружани специјалаца, па до хапшења недужних људи и онда имате тензију", истиче Човић.

Каже да Запад то све игнорише и покушава да фокус пребаци на барикаде.

"И наравно сад смо у другом чину у ком се појављују барикаде, како сада Србе прогласити да су они заправо криви, да су највећи проблем барикаде, а не узрок који је довео до барикада, а не талас превара који траје од 1999. године са разноразним споразумима кроз које они купују време, грицкају наш суверенитет и гурају то ка некаквом некаквом циљу", истиче Човић.

Запад жели додатну ескалацију на КиМ  

Према његовим речима, Запад жели додатну ескалацију на Косову и Метохији.

"Они очигледно желе додатну ескалацију и ја не би био тако уверен да њима не одговара да се догоди нека још гора инцидентнија ситуација, да не дође до сукоба из простог разлога што сад то морам да повежем са санкцијама Русији које ми нисмо увели. Ето, испадамо добар полигон на коме ће се они вежбати јер Русији не могу ништа, а на нама могу да се иживљавају као што се и иживљавају од 1999. године. Значи, морамо у речнику да неке ствари назовемо потпуно јасно", исриче Човић. 

Француско-немачки предлог крши Устав Републике Србије

Указује да је решење у директном спровођењу Резолуције Савета безбедности 1244, али да је Запад дискредитује и не признаје. 

Упитан о француско-немачком предлогу наводи да он крши наш Устав и Резолуцију Савета безбедности 1244.

"Што се тиче француско-немачког предлога, он је бесмислица, ни у једној тачки он не може да се проведе зато што он од почетка до краја у свих 10 тачака или већ колико их има крши наш устав и Резолуцију Савета безбедности 1244. Знате, њима кад треба резолуција, они се позову на њу, а овамо је дисквалификују и дискредитују", наводи гост Јутарњег дневника.

Курти никада неће формирати Заједницу српских општина 

Указује да морамо да се држимо чврсто, те да смо дошли до црте у којој морамо одређене ствари да поставимо врло јасно.

"А то су моментално пуштање свих недужно ухапшених људи на простору Косова и Метохије, моментално повлачење Росу са севера Косова и Метохије, моментално укидање косовске војске која ни по једном документу није могла да се направи и моментално формирање Заједнице српских општина, али по изворном документу", истиче Човић.

Указује да је у Бриселском споразуму 26. април 2013. наведен као датум за формирање Заједнице српских општина, а да је од тада прошло скоро 10 година, а ништа није учињено по том питању. 

"У Бриселском споразуму има једна од 15 тачака у којој се каже да ће динамика бити одређена до 26. априла 2013. године и тај рок за формирање али такве изворне Заједнице српских општина хајде да не претерујем, ајде нека не буде крај ове године, нека буде 31. јануар 2023, али ја сам потпуно сигуран да ни Курти, ни они никада неће формирати Заједницу српских општина", оцењује Човић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара