Читај ми!

Вучић: Важна сарадња чланица Организације црноморске економске сарадње

Земље чланице "Парламентарне скупштине црноморске економске сарадње" (ПС ЦЕС) само кроз удруживање имају прилику да суштински допринесу осмишљавању заједничких решења за глобалне изазове, истакао је у поруци председник Александар Вучић, која је прочитана на отварању 60. заседања Генералне скупштине ПС ЦЕС у Београду.

У Скупштини Србије данас су се окупили посланици из свих 13 земаља чланица ПС ЦЕС, заједно са гостима из других земаља и представницима међународних организација, после дуже паузе изазване пандемијом коронавируса.

Александар Вучић је у својој поруци, коју је прочитао посланик Игор Бечић, подсетио да се следеће године навршава 30 година од оснивања Организације за црноморску економску сарадњу и изразио задовољство што је Београд домаћин Парламентарне скупштине те организације.

"Уверен сам да ћемо оправдати традиционално гостопримство наше Србије", поручио је Вучић.

Нагласио је да тренутне геополитичке прилике са којима се свет суочава подсећају колико су важни сви механизми који подстичу сарадњу. Вучић сматра да је дужност земаља организације да јачају међусобне везе у свим кључним областима око којих су се окупиле приликом оснивања, са надом да ће заједничким радом допринети бољем животу грађана и напретку држава.

Министар спољних послова Ивица Дачић пожелео је добродошлицу свим државама чланицама Организације за црноморску економску сарадњу и истакао да је рад ове Организације постао још значајнији због комплексне ситуације на голбалном нивоу "Оружани сукоб и рат у Украјни изазвао је тектонске промене безбедносне структуре и значај заједништва и сарадње добијају нову димензију", казао је Дачић.

Навео је да су теме које повезују земље чланице организације: економска питања, развој демократије, владавина права, борба против организованог криминала и тероризма у региону, заштита животне средине, сарадња у областима културе, образовања, као и сарадња са цивилним друштвом и другим европским и међународним заједницама.

Председник Народне скупштине Владимир Орлић овом приликом је рекао да је регионална сардња један од спољнополитичких приоритета Србије. Нагласио је да Србија пружа значајан допринос Организацији за црноморску економску сарадњу, као и јачању њене ефикасности и видљивости.

Орлић је истакао да је Србија од приступања тој организацији 2004. године опредељена за развој и јачање пријатељских односа са свим државама чланицама.

"За Србију је од приоритетног значаја очување мира и стабилности како у региону Западног Балкана тако и шире, постојање што интензивније узајамно корисне сарадње у свим областима и дијалог као средство за тражење решења за сва отворена питања", поручио је Орлић.

Теме генералне дебате биће улоге парламената и међупарламентарне сарадње у стимулисању економског раста у ширем црноморском региону, изазови и перспективе сарадње у области полјопривреде у државама чланицама ЦЕС након пандемије, улози парламената у стимулисању страних инвестиција, као и о социјалном утицају избегличке кризе у државама чланицама ЦЕС.

На заседању Генералне скупштине поред Србије учествују делегације земалја чланица Северне Македоније, Румуније, Бугарске, Грчке, Албаније, Грузије, Јерменије, Азербејџана, Молдавије, Руске Федерације, Турске и Украјине.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара