Читај ми!

ЕУ: Главна порука самита у Тирани подршка чланству Западног Балкана

Уочи самита ЕУ – Западни Балкан у Тирани, европски званичници у Бриселу истичу да ће главна порука састанка бити недвосмислена подршка чланству региона у ЕУ и позив на убрзање процеса приступања.

Чињеница да се први пут самит са Западним Балканом одвија у једној од земаља региона је симбол "ојачаног партнерства ЕУ и региона у време руске агресије на Украјину", истичу званичници ЕУ пред почетак самита.

"Нагласак разговора ће бити на солидарности, која иде у два правца. Поновићемо важност усаглашавања партнера са нашим заједничким мерама укључујући и санкције, али желимо да на различите начине помогнемо да се ублаже економске последице руске агресије на Украјину", наводе представници ЕУ.

Лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције региона

У декларацији самита, у коју је РТС имао увид, лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције региона, већ у фази приступања, најављују финансијску помоћ од милијарду евра за ублажавање последица енергетске кризе и наглашавају значај партнерства ЕУ и Западног Балкана у светлу рата у Украјини.

Усаглашена заједничка декларација позива и на појачану интеграцију региона са заједничким тржиштем ЕУ и најављује укидања роминга између земаља ЕУ и Западног Балкана.

У исто време, ЕУ позива земље региона да се држе "основних европских вредности и принципа, у складу са међународним правом", принципа демократије и владавине права" и да јасније иступају у јавности о предностима партнерства са ЕУ.

Према најавама из ЕУ, на самиту ће посебно бити речи о пакету помоћи енергетском сектору региона у износу од једне милијарде евра бесповратних средстава и потенцијалне две и по милијарде инвестиција.

Овај пакет "ће помоћи региону да ублажи последице кризе и убрза енергетску транзицију", наводи се у тексту декарације и истиче да ће "500 милиона ићи директно као хитна помоћ домаћинствима и малим предузећима, док ће других 500 милиона бити бесповратна подршка енергетској независности, транзицији у унапређењу гасне и електричне инфраструктуре".

Очекује се потписивање декларације о смањењу цене роминга 

На самиту ће бити потписана и заједничка декларација оператера из ЕУ и Западног Балкана о постепеном смањењу цена роминга, почев од 2023. године, с циљем да се трошкови накадно у потпуности укину.

Као примере постепене интеграције региона са ЕУ већ у фази приступања, европски званичници наводе споразум о укидању роминга, договор о заједничкој платформи за куповину енергената и истичу да је у току рад на новим модалитетима

"Чешко председништво ЕУ је представило документ у којем предлаже практичне начине како да повежемо испуњавање мерила за отварање и затварање одређених поглавља са ближим повезивањем са ЕУ у конкретној области".

Европски званичници очекују да ће лидери ЕУ на самиту партнере на Западном Балкану позвати да се држе "основних европских вредности и принципа у складу са међународним правом" и да ће нагласити значај поштовања принципа демократије, владавине права, важност борбе против корупције и организованог криминала, подршке људским правима, правима мањина и родној једнакости".

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно