Читај ми!

ЕУ: Главна порука самита у Тирани подршка чланству Западног Балкана

Уочи самита ЕУ – Западни Балкан у Тирани, европски званичници у Бриселу истичу да ће главна порука састанка бити недвосмислена подршка чланству региона у ЕУ и позив на убрзање процеса приступања.

Чињеница да се први пут самит са Западним Балканом одвија у једној од земаља региона је симбол "ојачаног партнерства ЕУ и региона у време руске агресије на Украјину", истичу званичници ЕУ пред почетак самита.

"Нагласак разговора ће бити на солидарности, која иде у два правца. Поновићемо важност усаглашавања партнера са нашим заједничким мерама укључујући и санкције, али желимо да на различите начине помогнемо да се ублаже економске последице руске агресије на Украјину", наводе представници ЕУ.

Лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције региона

У декларацији самита, у коју је РТС имао увид, лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције региона, већ у фази приступања, најављују финансијску помоћ од милијарду евра за ублажавање последица енергетске кризе и наглашавају значај партнерства ЕУ и Западног Балкана у светлу рата у Украјини.

Усаглашена заједничка декларација позива и на појачану интеграцију региона са заједничким тржиштем ЕУ и најављује укидања роминга између земаља ЕУ и Западног Балкана.

У исто време, ЕУ позива земље региона да се држе "основних европских вредности и принципа, у складу са међународним правом", принципа демократије и владавине права" и да јасније иступају у јавности о предностима партнерства са ЕУ.

Према најавама из ЕУ, на самиту ће посебно бити речи о пакету помоћи енергетском сектору региона у износу од једне милијарде евра бесповратних средстава и потенцијалне две и по милијарде инвестиција.

Овај пакет "ће помоћи региону да ублажи последице кризе и убрза енергетску транзицију", наводи се у тексту декарације и истиче да ће "500 милиона ићи директно као хитна помоћ домаћинствима и малим предузећима, док ће других 500 милиона бити бесповратна подршка енергетској независности, транзицији у унапређењу гасне и електричне инфраструктуре".

Очекује се потписивање декларације о смањењу цене роминга 

На самиту ће бити потписана и заједничка декларација оператера из ЕУ и Западног Балкана о постепеном смањењу цена роминга, почев од 2023. године, с циљем да се трошкови накадно у потпуности укину.

Као примере постепене интеграције региона са ЕУ већ у фази приступања, европски званичници наводе споразум о укидању роминга, договор о заједничкој платформи за куповину енергената и истичу да је у току рад на новим модалитетима

"Чешко председништво ЕУ је представило документ у којем предлаже практичне начине како да повежемо испуњавање мерила за отварање и затварање одређених поглавља са ближим повезивањем са ЕУ у конкретној области".

Европски званичници очекују да ће лидери ЕУ на самиту партнере на Западном Балкану позвати да се држе "основних европских вредности и принципа у складу са међународним правом" и да ће нагласити значај поштовања принципа демократије, владавине права, важност борбе против корупције и организованог криминала, подршке људским правима, правима мањина и родној једнакости".

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара