Читај ми!

ЕУ предложила план за смањење прилива миграната са Западног Балкана

Европска унија је предложила акциони план за смањење прилива мигранта преко Западног Балкана, саопштили су у Бриселу потпредседник Европске комисије Маргаритис Шинас и европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон. Представници ЕУ поручили су да је борба против кријумчарења мигранта посебно важна на граници Србије и Мађарске.

План у пет тачака укључује појачане граничне контроле на свим границама у региону, уз сарадњу локалних власти и европске агенције Фронтекс.

Међу најављеним мерама су јачање капацитета за пријем и регистрацију азиланта, подршка борби против крујумчарења миграната, за шта ће ЕУ издвојити 30 милиона евра, поштовање договора о реадмисији и усклађивање Западног Балкана са визном политиком ЕУ.

"Морамо да појачамо управљање границама дуж целе мигрантске руте на Западном Балкану. То значи да је на свакој појединачној граници, било да је реч о граници ЕУ или граници између две земље региона, потребно снажно присуство ЕУ на терену", изјавио је потпредседник Европске комисије Маргаритис Шинас.

Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон изјавила је да је борба против кријумчарења мигранта посебно важна на граници Србије и Мађарске.

"Сутра ће мисија ЕУ коју преводи кординатор Шенгена, заједно са представницима неких земаља чланица путовати у Србију како би разговарали о начинима да се боље заштити српско-мађарска граница, уз учешће припадника агенције Фронтекс", најавила је Јохансон.

Европска комесарка је нагласила да је Србија већ делимично усагласила визну политику са ЕУ, увођењем виза за Тунис и Бурунди, као и да су "српске власти обећале да ће то учинити у случају Индије и других земаља".

Јохансон је рекла да највећи број нелегалних миграната који користи безвизни режим за улазак ЕУ долази преко Србије, али и да друге земље региона имају значајне "шупљине" у визној политици.

Према подацима европске граничне агенције Фронтекс, у првих 10 месеци ове године забележено је 281.000 нелегалних улазака у ЕУ са Западног Балкана, око 80 одсто више него у прошлоj години.

Највише миграната регистровано је у Аустрији, а бројеви су значајно повећани у Немачкој и Белгији.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво