Читај ми!

Миливојевић: Ситуација на КиМ у тачки кључања, на путу смо нових ескалација

Бивши дипломата Зоран Миливојевић рекао је коментаришући ситуацију на КиМ да смо одавно на тачки кључања и тек смо изашли из кризе око таблица која се циклично понавља захваљујући једностраним потезима у Приштини. Ми смо на путу да имамо нове ескалације, не само новим именовањем Рашића за министра мимо свих норми, већ и са локалним изборима који следе у децембру, каже Миливојевић.

Миливојевић је рекао гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да oно што је било са таблицама није било довољно неким међународним центрима моћи да схватe и одлучујуће делују на приштинске власти.

"Ми смо на путу да имамо нове ескалације, не само новим именовањем господина Рашића за министра мимо свих норми већ и са тим локалним изборима који следе у децембру", каже Миливојевић.

Додаје да је српска страна на ивици стрпљења и време је да они који имају стварни утицај предузму конкретне мере.

"Треба спречити производњу једне политике која изазива тензије", напоменуо је Миливојевић.

Срби са југа КиМ су на ивици да напусте косовске институције. Њих је више него Срба на северу, они су у косовски систем интегрисани готово 15 година, многи од њих раде у полицији.

"Они су се прилагодили наметнутој ситуацији, али изгледа да и њихово стрпљење долази до краја и ми онда улазимо у једну кризу која може да има само ескалацију. Ако се и Срби на југу одлуче за тако нешто онда тај систем не може да функционише. Онда долазимо на терен када је неопходно да се примењују друге мере", објаснио је бивши дипломата.

Додао је да онда и Кфор мора да узме ствари у своје руке и да се вратимо на оно што каже Међународно право и Резолуција 1244, функционисање једног ентитета који се налази под протекторатом УН, јер су они надлежни да штите мир и стабилност.

"Ако се деси да и ова ескалација ступи на сцену онда постоји само тај механизан, не поставља се питање да ли је реално или не. Не постоји други механизам од тог механизма које су поставиле УН", напоменуо је Миливојевић и додао да је илузија ако неко мисли да Косово може да се третира као држава која врши своје функције и политички систем који има пун капацитет.

"Најопасније што се ЕУ не понаша статусно неутрално" 

Говорећи о именовању Ненеда Рашића за министра у косовској влади, каже да би било реално да се та мера укине, али напомиње да је реаговање ЕУ било са закашњењем и она тиме губи кредибилитет.

"Немогуће је доле да било ко представља српски народ иза кога тај народ не стоји. Уколико се то не спречи улазимо у нову ескалацију. Имам утисак да ЕУ подржава тај систем и да покушавају да се наметне решење које би ишло у правцу признавања такозване реалности, односно признавања косеовске државности, што није могуће", истакао је.

Миливојевић је оценио да је најопасније што се ЕУ не понаша статусно неутрално, него се понаша статусно пристрасно.

"Већина у ЕУ која подржава косовску државност гура ову причу о кандидатури и визну либерализацију. А украјинска криза диктира овај темпо", каже Миливојевић.

Ближе се избори за градоначелнике четири општине на северу, заказани за 18. децембар. Српска листа најавила је да бојкотује изборе, списак кандидата је закључен.

Миливојевић коментарише да је ово увод у нову ескалацију и затварање свих могућих механизама.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара