Читај ми!

Брнабић: Реакција Стана срамота ЕУ, Србија неће учествовати на самиту у Тирани

Председница Владе Србије Ана Брнабић је, реагујући на изјаву Петера Стана, навела да је таква реакција срамота Европске уније и да именовање Ненада Рашића није само у супротности са Бриселским споразумим, већ и у супротности са вољом народа исказаној на изборима. Поручила је да Србија неће присуствовати Самиту ЕУ - Западни Балкан 6. децембра у Тирани.

Премијерка Брнабић је, у реакцији на изјаву Петера Стана, истакла да је "оваква реакција срамота Европске уније".

"Чекали смо да видимо шта ће ЕУ рећи о именовању Рашића и дочекали још једну срамну изјаву. Именовање Рашића није само у супротности са Бриселским споразумом, већ је и у супротности са вољом народа исказаној на изборима, а што је најважнија воља", навела је Брнабићева.

"Поново питам - након што 10 година Приштина није имплементирала Бриселски споразум чији је ЕУ гарант, након што је Србима на KиМ ускраћено право гласа ове године, и то два пута, на шта је ЕУ реаговала једном реченицом у Извештају о напретку, и након што Приштина именовањем Рашића наставља да ниподаштава јасно исказану вољу српског народа на KиМ, дакле питам ЕУ - где су те европске вредности, где је демократија, где нестаде владавина права?", додала је председница Владе.

Брнабићева је навела да "после овакве срамотне изјаве ЕУ, само још једне у низу, нема никакве потребе да Србија више учествује на самитима о Западном Балкану".

"Или ће ЕУ почети да поштује вредности које пропагира, или нема више потребе да Србија у оваквој фарси учествује. По први пут, Србија неће присуствовати Самиту ЕУ - Западни Балкан који ће се одржати 6. децембра у Тирани", нагласила је премијерка Ана Брнабић.

Портпарол високог представника за спољну политику Петер Стано раније данас позвао је Београд и Приштину да раде у складу са обавезујућим споразумима о дијалогу као и на хитном повратку косовских Срба у све приштинске институције.

субота, 01. април 2023.
15° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно