Читај ми!

Министарка Поповић у Хагу, разговарала са Брамерцом

Министарка правде Маја Поповић разговарала је са тужиоцем Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале Сержом Брамерцом у оквиру припреме одговора Србије на шестомесечни извештај о раду Механизма, који ће до краја године бити представљен Савету безбедности УН од стране тужиоца Брамерца и председнице Механизма Грасијеле Сантане.

На састанку, министарка Поповић је истакла да Србија води одговорну политику помирења у региону, без које нема будућности, стабилности, економског развоја и нормализације односа, саопштило је Министрство правде.

Тужилац Брамерц је констатовао напредак у регионалној сарадњи Србије и Босне и Херцеговине.

Такође, Поповићева је нагласила одсуство сарадње од стране Хрватске, посебно имајући у виду да је одбијање сарадње по питањима процесуирања ратних злочина недопустиво за државу чланицу Европске уније.

Поред тога, подсетила је на последњи пример недопустивог понашања званичника Хрватске, који су унапред аболирали извршиоце ратног злочина извршеног бомбардовањем Петровачке цесте.

Министарка Поповић је такође истакла да је Механизам усмерио све своје активности на питања која се тичу непоштовања суда, иако је формиран за процесуирање лица одговорних за тешка кршења међународног хуманитарног права, која су извршена на територији бивше Југославије.

И поред тога, Србија је одговорила на захтеве Тужилаштва, у вези са  кривичним делом ометања рада Трибунала, инсистирајући да се наведени предмети уступе на процесуирање Републици Србији, имајући у виду њихову незнатну друштвену опасност.

Министарка Поповић и тужилац Брамерц су размотрили и могућности даљег јачања капацитета Тужилаштва за ратне злочине, путем додатних обука јавних тужилаца и запослених у Тужилаштву за ратне злочине.

Састанку су присуствовали помоћник министарке правде Владимир Винш, амбасадорка Србије у Хагу Ксенија Миленковић и саветница у амбасади у Хагу Марија Стајић Радивојша, наводи се у саопштењу.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се