Читај ми!

Брнабић: Србија цени став Румуније у вези са КиМ

Премијерка Ана Брнабић састала се у Букурешту с румунским колегом Николајем Чуком и оценила да две земља настављају да јачају свеукупну билатералну сарадњу и политичке односе. Истакла је да Србија веома цени и да је захвална Румунији на принципијелном ставу поводом Косова и Метохије

После састанка са Николајем Чуком, премијерка Брнабић је рекла да је имала јако садржајан састанак са с румунским колегом Николајем Чуком и да је дуже трајао него што је било предвиђено.

"Чак смо некако морали да га завршимо иако нисмо исцрпели све теме, што најбоље говори о потенцијалима, политичке, економске, привредне, енергетске сарадње, али и инфраструктурног повезивања", рекла је Брнабићева.

Поручила је рекла да је Србија захвална Румунији на принципијелном ставу поводом Косова и Метохије и навела да та земља не намерава да промени свој став.

На питање новинара да ли јој је Чука можда пренео да је од Румуније неко тражио да промени став, имајући у виду да постоје сазнања да Приштина планира да аплицира за члантво у ЕУ, Брнабићева је рекла да га то није ни питала, јер, како је рекла, зна да трпе притиске.

"Мислим да свако од нас зна да ових пет држава чланица ЕУ које не признају једнострано проглашену независност Косова трпе стално велике притиске зато што постоје неке друге државе чланице које увек вуку на ту страну да ЕУ не буде статусно неутрална, а она јесте статусно неутрална", рекла је Брнабићева.

Она је истакла да је Србија у последњих 48 сати чула од партнера у Шпанији, а сада и у Румунији, да не намеравају да промене свој став по питању КиМ.

Премијерка је оценила да је то изузетно похвално и добро за читаву стабилност европског континента, али и у свету зато што су то, како је истакла, земље које се придржавају основних принципа међународног права, али и Повеље УН, а то је неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава као што је Србија.

"И то је заиста основни принцип међународног права и те земље тиме чувају и међународни правни поредак", поручила је премијерка.

Минхенски састанак лидера прошао без делегације Приштине

Брнабић је рекла да на Минхенском састанку лидера у Букурешту нико није присуствовао из приштинске делегације, што, како је оценила, довољно говори о политичкој позицији Румуније.

"Мени је ово било први пут да сам у земљи која је домаћин међународног скупа, а која је толико стриктна. Румунски премијер данас на састанку ми је поновио да Румунија наставља да води политику поштовања територијалног интегритета Србије и од тога неће одустати без обзира на било какве притиске", рекла је Брнабићева новинарима у Букурешту.

Премијерка је данас присуствовала Минхенском састанку лидера, који се одржава у оквиру предстојеће Минхенске безбедносне конференције, а скуп је одржан иза затворених врата.

Један од панела односио се на западни Балкан.

"На том састанку иза затворених врата смо разговарали о европским интеграцијама читавог региона, било је говора о регионалним иницијативама као што је Отворени Балкан, о дијалогу између Београда и Приштине и конструктивној улози председника Александра Вучића и свих нас у Београду како би се нашао неки компромис и очувао мир и стаблност, не само на западном Балкану већ и у читавој Европи", рекла је Брнабићева.

Минхенски састанци лидера су посебан формат Минхенске безнедносне конференције који окупљају око 50 званичника на високим позицијама како би разговарали о актуелним изазовима и међународној безбедносној политици.

Планира се оснивање заједничке српско-румунске коморе

Премијерка је оценила да има додатних потенцијала за сарадњу са Румунијом и додала да се планира оснивање заједничке српско-румунске привредне коморе.

Брнабићева је рекла да ће по повратку у Београд упутити званичан позив премијеру Румуније Николаеу Чуку да посети Србију.

"Економски постоји добра размена, а има још много простора да је унапредимо. Приликом његове посете, а надам се да ће прихватити позив, план је да потпишемо споразум о сарадњи између две привредне коморе и да оснујемо заједничку српско-привредну комору", рекла је Брнабићева.

Она је навела да је са Чуком највише разговарала о енергетици, оцењујући да је целокупан разговор био садржајан.

"Разговор је трајао дуже него што је било предвиђено, а опет нисмо исцпрли све теме што најбоље говори о потенцијалима наше политичке, али и привредне сарадње", рекла је премијерка.

Наводећи да је робна размена прошле године износила више од две милијарде евра, Брнабићева је истакла да је извоз Србије у Румунију био 1,1 милијарду евра и да последњих десет година бележимо суфицит у извозу.

"Ако гледате само ЕУ, Румунија је трећа извозна дестинација после Немачке и Италије, а четврта највећа извозна дестинација у глобалу", рекла је она и додала да јој је било важно што се синоћ у Букурешту срела са нашим привредницима, од којих неки раде за мултинационалне компаније и "вуку" производе из Србије, те пласирају на румунско тржиште.

Најавила је да ће и са осталим амбасадама приликом њених посета да види да се организују састанци са привредницима.

Када је реч о пројектима и сарадњи са Румунијом, Брнабцих је навела да треба да се заврши далековод са румунске стране између Панчева и Решице, поменула је гасну интерконекције, те да се разматра изградња Ђердапа 3 што би била инвестиција од преко милијарду евра.

Брнабићева је посету Букурешту започела јуче састанком са привредницима.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво