Читај ми!

Вучић: Са новом италијанском владом наставак добрих односа

Председник Александар Вучић састао се у Београду са потпредседником Савета министара и министром спољних послова Италије Антонијом Тајанијем и министром одбране те земље Гвидом Крозетијем и поручио да је уверен да ће Србија са новом италијанском владом наставити дугу традицију добрих и пријатељских односа.

Председник Вучић је објавио на Инстаграму да је захвалан министрима Антонију Тајанију и Гвиду Крозетију на посети, јер је то велика и важна ствар за Србију.

"Уверен сам да ћемо и са новом италијанском владом наставити дугу традицију добрих и пријатељских односа, јер постоји велики простор за ширење и јачање сарадње у бројним областима", објавио је Вучић после састанка.

Вучић је истакао да је Италија данас један од најважнијих политичких и економских партнера наше земље, али и утицајан чинилац на међународној политичкој сцени који својим позицијама и активностима може додатно да допринесе развоју мирног и стабилног окружења и на Западном Балкану.

"Ово је изузетно важна посета за нас, јер Србија жели да види још већу улогу Италије у региону", истакао је председник и додао да је наша земља посебно захвална не само на доследној подршци Италије нашем европском путу, већ и на доприносу који даје безбедности и стабилности на Косову и Метохији кроз ангажман своје војске у саставу КФОР-а, а поготово заштити коју пружа манастиру Високи Дечани.

"Италија врло заинтересована за регион Западног Балкана" 

Како се наводи у саопштењу са састанка, председник је упознао саговорнике са најновијим развојем ситуације на Косову и Метохији изазваним константним једностраним провокацијама привремених органа самоуправе у Приштини и нагласио да, упркос таквом неодговорном понашању, Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу о чему сведочи и показана воља за наставак дијалога на високом нивоу, који је одржан 21. новембра у Бриселу уз посредовање ЕУ.

"Италија је ту, Италија жели да буде ту, јер смо врло заинтересовани за регион Западног Балкана", истакао је министар Тајани, изразивши спремност његове земље да помогне у одржању мира и стабилности у региону.

Шеф италијанске дипломатије је такође указао на значај мирног решавања свих спорова и питања и поручио да ће Србија у тим настојањима имати снажну подршку Италије.

"Ова посета два министра је политички знак и показује колику важност Италија даје Србији", поручио је министар Крозети и додао да је за његову земљу од највећег значаја да на Косову и Метохији буде мир и да српска заједница буде поштована и безбедна.

Саговорници су се сагласили да изузетно развијени билатерални економски односи представљају покретачку снагу даљег јачања свеобухватне сарадње две земље, те да их треба додатно интензивирати на највишем нивоу. На састанку је изражена нада да ће ускоро бити одржана и Четврта заједничка седница Влада двеју земаља, која ће ојачати свеобухватну сарадњу, као и Бизнис форум српских и италијанских компанија, заинтересованих за чвршће пословне везе.

уторак, 03. октобар 2023.
14° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"