Читај ми!

Истиче време за договор о таблицама – позив ЕУ без одговора, САД траже од Куртија померање рока

Мање од 30 сати остало је до примене одлуке приштинских власти о наплати новчане казне за возаче који не пререгиструју возила. И Европска унија и САД позивају премијера привремених институција да одложи примену одлуке о таблицама, али и да поштује Бриселски договор. Брисел је позвао на састанак председника Александра Вучића и Куртија, али званичне потврде да ли ће и када до њега доћи још нема.

Од пре две недеље, када је више од 500 полицајаца српске националности напустило косовску полицију, патроле Еулекса су на улицама на северу Косова. Последња три дана патролирају појачано. Око главног моста у Северној Митровици распоређени су и италијански карабињери.

"Пратимо ситуацију, која је осетљива. Ми смо ту да подржимо, у суштини, полицију Косова, и власти. Да их саветујемо и то је наш мандат до сада", каже командант Маријано Бастанза.

Верољуб Петронић, истраживач у области безбедности и консултант у НВО "Хумани центар Митровица" упозорава да ситуација на северу само привидно изгледа безбедна.

"Људи на северу очекују разрешење кризе, мада има и скептика који очекују продубљивање кризе, јер не верују да ће премијер Курти попустити. Патролирање Еулекса само визуелно даје лажни привид позитивног осећаја безбедности", додаје Петронић.

Још један апел из САД 

Још један апел на Аљбина Куртија стигао је из Вашингтона. Са њим је телефоном разговарао Дерек Шоле.

Како специјални саветник америчког државног секретара преноси на Твитеру, тражио је од Куртија да одложи одлуку о регистарским таблицама и да се фокусира на дијалог са Београдом, а све у циљу, каже, да се избегне даља ескалација.

"Одложити казне за регистарске таблице, оставити отворена врата за повратак косовских Срба у институције и фокусирати се на нормализацију дијалога са Србијом = најбољи пут за унапређење европских и евроатлантских интеграција Косова", поручио је Шоле.

Ранијим позивима Брисела придружује се амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар. Догађаје на северу види као забринавајуће. И он позива обе стране да буду флексибилније и постигну споразум.

"Тада би странке требало да удвоструче своје обавезе према дијалогу, укључујући и спровођење већ потписаних споразума, што значи и почетак преговора о оснивању Заједнице српских општина", рекао је Ескобар.

Немачка амбасадорка: Све у Бриселском споразуму мора бити примењено

И Београд и Приштина морају да буду спремни на компромис - оцењује амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад. Не види на основу чега се сумња да Берлин подржава само једну страну или да више не жели Бриселски споразум.

"Све што се налази у Бриселском споразуму мора бити примењено. На крају коначног решења, а много је тога што до тада треба решити, полазимо од тога да ће доћи до признања Косова. Али ми не кажемо - најпре признање, а онда остало. Прво треба успоставити поверење", сматра Конрадова.

Циљ француско-немачког предлога за решење косовског питања, каже амбасадорка, усмерен је на нормализацију односа Београда и Приштине и будућност у којој су, наглашава, све земље региона чланице ЕУ.

четвртак, 08. јун 2023.
17° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено