Читај ми!

Одбор за КиМ: Стање безбедности на КиМ нестабилно и напето

Одбор за Косово и Метохију Народне скупштине Србије саопштио је да је стање безбедности на Косову и Метохији изразито нестабилно и напето, посебно у контексту положаја српског и других неалбанских народа.

"Такво стање је последица рушења дијалога, непоштовања постигнутих споразума, једностраних потеза и свакодневног систематског институционалног, физичког и психичког насиља над српским народом на КиМ од стране ПИС у Приштини", наведено је у саопштењу Одбора за КиМ.

Захтева се да привремене институције самоуправе у Приштини одмах прекину терор над српским народом и да се, уместо претњи, физичког насиља, употребе ватреног оружја и притиска на српски народ, искрено посвете решавању свих проблема на миран начин, дијалогом, уз постизање обострано прихватљивих решења.

Чланови скупштинског одбора пружили су подршку српском народу на КиМ у одбрани својих људских права и слобода, безбедног живота и опстанка.

Навели су да верују да ће српски народ на КиМ и његови изабрани политички представници наставити да се, као и до сада, за своја права, безбедан живот, равноправан положај, опстанак боре мирним, демократским средствима.

"Одбор одбацује све покушаје да се српски народ на КиМ, посебно на северу, представи као дестабилизујући чинилац, а његови изабрани политички представниви криминализују, да би се на тај начин створило оправдање за примену силе од стране наоружаних формација ПИС против српске заједнице. Позива се међународну заједницу, посебно оне државе које имају несумњив утицај на ПИС, да енергично и хитно зауставе Приштину у континуираном спровођењу насиља над српским народом, да се без одлагања реализују одредбе потписаних споразума у оквиру дијалога, формира Заједница српских општина и да одустану од једностране одлуке о пререгистрацији возила. Међународна заједница, посебно УН и ЕУ, имају обавезу да обезбеде пуну примену постигнитих споразума", наведено је у саопштењу.

Такође, се позива и Унмик, Кфор и Еулекс да, у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН непристрасно и без дискриминације, испуне своје мандате, да обезбеде мирно окружење за живот српског народа, коме је угрожен опстанак на КиМ.

Такође је потребно и да онемогуће представнике привремених институција у Приштини да користе силу против цивилног српског становништва и онемогућавају му основна људска права и слободе.

Ови закључи усвојени су на јучерашњој седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се