Читај ми!

Стано: Нема нових предлога за решење кризе на северу КиМ

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је да не постоји никакав нови предлог за решење кризе на северу КиМ. Стано је за Танјуг рекао да је информација о новом предлогу објављена у појединим медијима још једна дезинформација каквих је протеклих дана, како је навео, било много. Заменик премијера привремених приштинских институција и главни преговарач у дијалогу са Србијом Бесник Бисљими изјавио је да у Бриселу још није постигнут договор о регистарским таблицама.

Петер Стано је рекао да је на столу предлог о којем је високи представник за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ у понедељак говорио на конференцији за новинаре, а разговори о њему су у току.

"Тако да нема ничег новог и оно што је рекао у понедељак и даље је актуелно", изјавио је Стано.

Поједини медији објавили су позивајући се на дипломатске изворе да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине главном преговарачу Приштине Беснику Бисљимију уручио нови предлог за решење кризе на Северу.

Борељ изјавио је у понедељак после састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу рекао да је представио предлог за решавање тренутне кризе који је "у суштини његов" и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Реекао је и да је предлог добио подршку Берлина и Париза.

Навео је да косовски Срби морају да се врате у институције, а да Приштина мора да покаже флексибилност у вези са регистарским таблицама и да радеина договору о формирању Заједнице српских општина без одлагања.

Истакао је да 21. новембар не сме да се дочека без договора "или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације".

Бисљими: У Бриселу није постигнут договор о таблицама

Заменик премијера привремених приштинских институција и главни преговарач у дијалогу са Србијом Бесник Бисљими изјавио је да у Бриселу још није постигнут договор о регистарским таблицама.

Бисљими није желео да коментарише да ли већ постоји нови предлог, који су посредници изнели странама у дијалогу у вези са питањем регистарских таблица, преноси РТК лајв.

Како наводи Косово онлајн, Бисљими је навео да се у уторак у Бриселу састао само са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и демантовао писање појединих медија да је састанку присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију и главни преговарач Србије Петар Петковић.

"Састанак у Бриселу био је само између мене и Лајчака. Сваки новинар који је извештавао о дешавањима у Бриселу је пренео дезинформације, нисам се састао са Петковићем јер он није био у Бриселу", рекао је Бисљими.

Додао је да је нормализација односа прва тема о којој би требало да се разговара у оквиру дијалога.

"Наш став је да су се у последња четири месеца догодиле четири важне ствари за дијалог. Разговором одржаним 17. августа, Косово и Србија су се договорили да разговарају о нормализацији и то је прва тема о којој треба да се разговара", навео је Бисљими.

На питање шта ће бити после понедељка, 21. новембра када ће почети наплаћивање казни за све који нису пререгистровали возила на такозване РКС таблице, Бисљими је рекао да "после понедељка долази уторак", преноси Репортери.

"Нисам Нострадамус, ја сам потпредседник Владе", истакао је Бисљими.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се