Читај ми!

Борељ: Не смемо да дочекамо 21. новембар без договора или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је у Бриселу да је спреман да закаже састанак Београда и Приштине на највишем нивоу "ако преговарачи направе напредак ка практичном решењу о регистарским таблицама пре рока 21. новембра". Поручује да тај рок не сме да се дочека без договора "или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације".

Жозеп Борељ је најавио да "шефови преговарачи почињу да раде на следећим корацима овде у Бриселу већ вечерас".

"Косовска страна долази вечерас. Спреман сам да закажем лидерски састанак ако преговарачи направе напредак ка практичном решењу о регистарским таблицама пре рока 21. новембра", рекао је Борељ новинарима после састанка министара спољне послова ЕУ у Бриселу.

Додао је да 21. новембар не сме да се дочека без договора "или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације".

"Повлачење Срба из институција, полиције, правосуђа, створило је вакум на Косову и у том вакуму се може десити најгоре. Тако да обе стране морају показати флексибилност", нагласио је Борељ.

Поручио је и да су Београд и Приштина сада на раскрсници, као и да треба да одлуче хоће ли да иду ка ЕУ или у прошлост.

"Што се тиче савета, ми смо јасни, потребан је јасан напредак, дали смо предлог, захвалан сам Немачкој и Француској на снажној подршци том предлогу, Срби се морају вратити у институције, косовске власти морају показати флексибилност за пререгистрацију таблица и почети рад на формирању ЗСО", поручио је Борељ.

Указао је да не може да каже "да су се две стране сложиле са предлогом који смо представили, али нису га одбациле, што је већ нешто".

"Али сада поново имамо кризу коју морамо да решимо током следеће недеље. Ако успемо у томе, верујем да ћемо моћи да се бавимо проблемом из другог угла. Не могу да идем у детаље плана који нема више од две стране, али би он могао да буде компас за будуће односе две стране, не зависећи од сталних криза", додао је Борељ.

Борељ је на састанку, између осталог, шефове европских дипломатија известио о разговорима са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, које је недавно имао на маргинама Париског мировног форума.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти најавио је да ће 21. новембра ступити на снагу одлука о новчаном кажњавању оних који не изврше пререгистрацију возила.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво