Читај ми!

Борељ: Срби да се врате у институције, Приштина хитно да покрене ЗСО

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ позвао је Србе на КиМ да се хитно врате у приштинске институције, а Приштину да "усклади своје поступке" у вези са регистарским таблицама са претходно постигнутим споразумима у оквиру дијалога и покрене преговоре о успостављању Заједнице српских опшстина без даљег одлагања.

Те обавезе, које су преузете у оквиру дијалога, су и даље важеће и обавезујуће, подвукао је Борељ након одвојених сусрета са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем на маргинама Париског мировног форума, а објављено је на сајту Европске службе за спољне послове.

Он је навео да је циљ одвојених састанака које је имао са Вучићем и Куртијем био да се реше кључни изазови у односима између Београда и Приштине и истакао да су разговори били усредсређени на то да се помогне странама да хитно пронађу потребна решење за актуелне кризе и одрже мир и стабилност на терену.

Борељ, који је на састанцима са Вучићем и Куртијем био заједно са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, поновио је да обе стране морају да се конструктиво ангажују, покажу спремност за компромис и поштују обавезе преузете у оквиру дијалога.

"Тренутно геополитичко окружење чини још већим императивом да се превазиђе наслеђе прошлости и да дође до укључивања у значајне преговоре о ономе што је стварно важно за Косово, Србију, њихов народ и цео регион - а то је нормализација односа између две стране као кључни фактор за њихов напредак на европском путу", навео је Борељ.

Истовремено је нагласио да је важно уздржати се од било каквих једностраних акција и запаљиве реторике.

"Уз рат у Украјини, Европа не може да има још један сукоб на свом тлу. Одговорност је страна да то избегну у корист свог народа, који ће највише изгубити ако се не преокрене тренутно ескалирајуће понашање", поручио је Борељ.

Он је упозорио да ће "немогућост да се испуне обавезе и да дође до брзе деескалације имати штетне последице пре свега по народ на Косову и Србији, на европску будућност обе стране и њихов кредибилитет у очима европских и међународних партнера".

У саопштењу се напомиње да ће Борељ у понедељак обавестити земље чланице ЕУ на Савету за спољне послове о разговорима које је имао и дати своју анализу ситуације.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво