Читај ми!

Стано: Београд и Приштина треба да смање напетости и нађу решење за таблице

Београд и Приштина треба да одмах смање напетости на терену и раде на проналажењу европског решења за питање таблица, изјавио је у Бриселу портпарол Европске уније Петер Стано и нагласио да "постоји јасна обавеза Приштине да одмах предузме кораке на формирању Заједнице српских општина".

По оцени Стана, "опасна ескалација" на терену доводи у питање све што је постигнуто током година рада на нормализацији односа.

"Садашња ситуација може имати последице не само на Београд и Приштину, већ и стабилност целог региона. Позивамо обе стране да буду одговорне и пронађу европско решење за проблем."

"Формирање Заједнице општина је део правно обавезујућег споразума за Косово", рекао је Стано и истакао да "одбијање да се ради на томе представља подривање владавине права и наноси штету угледу и кредибилитету Приштине". 

Портпарол ЕУ је пренео новинарима да је високи представник Борељ током викенда разговарао са председником Вучићем и премијером Куртијем, као и да је специјални представник Лајчак  "у непрекидном контакту са саговорницима у региону и међународној заједници како би се пронашло европско решење и смириле напетости."

"Сада је на Београду и Приштину да покажу приврженост споразумима постигнутим у оквиру бриселског дијалога. Дијалог две стране уз посредство ЕУ је једини начин да се превазиђе садашња ситуација", поручио је Стано.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара