Читај ми!

Вучевић: Кфор да не дозволи Приштини слање албанске полиције на север КиМ

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да на Косову и Метохије напета ситауција, али да се нада да неће доћи до ескалације, истичучи да је Кфор сада битан фактор, који не би смео да дозволи да Аљбин Курти пошаље албанске полицајце на север КиМ, да замене српске, и практично изврше окупацију четири општине на северу покрајине.

На питање какве су безбедносне процене, министар Вучевић је рекао да се пажљиво прате и процењују сви потези Приштине, која супротно Бриселском споразуму, прави базе за специјалне полицијске јединице на територији четири општине на северу, са српском већином.

Сада, када су се српски полицајци повукли из полиције, направљен је безбедносни вакуум и додатно је рискантна и компликована ситуација, јер се поставља питање - ко ће да обавља сада те редовне, свакодневне полицијске активности, указао је Вучевић.

"Надам се да ће Кфор и Еулек преузети ту улогу, јер би било јако опасно ако Приштина одлучи да пошаље припаднике полиције албанске националности, с других делова КиМ на север, да уђу у већински српске општине", указао је министар одбране.

Он је навео да Србија нема проблема са базама Кфор, јер су оне у складу са Куманосвским споразумом и Резолуцијом 1244, али не може да прихвати да РОСУ или неке друге јединице праве базе и демонстритрају силу сваки дан на Јарињу, Брњаку, Газиводама...

"Ја се надам да неће бити окидача за ескалацију, али да могу да вам то искључим - било би неодговорно и неозбиљно. Заиста не знам шта још може да се деси, шта Куртију још може да падне на памет", рекао је Вучевић.

Он је указао и да председник Србије Александар Вућич разговара са свм релевантним политичким чиниоцима међународне заједнице, док је начелник Генралштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, у свакодневном контакту са командантом Кфора, те да комуникација постоји.

На питање постоје ли чвртсе гаранције да ће они заштити Србе, ако дође до проблема, Вучевић је рекао да верује да хоће.

"А, да вам кажем да има чврстих гаранција, то не могу. То су све политички неутралне изјаве, у контексту позива обе стране на уздржаност, да није добро што су Срби напустили институције...Знамо да није добро, а шта друго да радимо", рекао је министар.

На констатацију да су се појавиле информације да се војска групише код административних прелаза, Вучевић је рекао да се Војска Србије креће суверено и слободно по целој територји земље, која је под нашом контролом, сме да напушта касарне, обавља вежбе и маневре.

Каже и да су константно присутни покушаји шпијунирања и надгледања наше војске, њених јединица, размештаја, снимања војних пројеката и касарни.

"Од када сам министар одбране, то је константа, да покушавају да са беспилотним летелицама надлећу и снимајуу војне објекте, траже наше јединице. Долазимо до закључка да њих интересује размештај јединица Восјке Србије", констатовао је Вучевић.

Министар одбране је поручио да се Војска Србије не спрема за рат, али има снагу, оспособљена је и припремљена да изврши сваки задатак врховног команданта.

среда, 19. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије