Читај ми!

Вучић: Са оставкама Срба дошло до тектонских промена, важно да се понашамо одговорно

Председник Србије Александар Вучић оцењује да су се оставкама Срба у приштинским институцијама догодиле велике политичке, готово тектонске промене. Квинта обмањује јавност када каже да Приштина има право да одузима КМ таблице, каже Вучић и додаје да су му један амерички и један европски представник обећали да ће се "постарати за Куртија" да одлука Приштине буде одложена на годину дана, али да се то није догодило. Срби једва чекају да се врате у институције, али мора прво ЗСО и повлачење одлуке о таблицама, каже Вучић.

Александар Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, на питање да ли је перцепција јавности реална када се говори о томе да је ово најтежа ситуација у историји, рекао је да не може рећи да је лак тренутак, али није ни први ни последњи такав.

"Важно је да се ми понашамо одговорно и озбиљно. Сад човек не зна шта би све и на који начин објаснио, рекао људима шта се догодило. Реч је о великим политичким, готово тектонским променама. После 10 година Срби су донели одлуку да напусте приштинске институције", објаснио је Вучић у емисији "Хит твит".

Указао је да су бесмислене приче како они то раде по наређењу Београда, односно његовом, и да такве приче само одговарају некима на Западу и у Приштини.

"Сви који то говоре, као и они код нас, никада нису хтели да реално сагледају проблеме са којима се Срби суочавају и шта желе, до тога шта су последице", нагласио је Вучић.

Како каже, целу ноћ је разговарао са Србима са КиМ. Истиче да је одлука о напуштању институција много тешка, али да им је рекао да их разуме и да ће бити уз њих шта год да одлуче.

"Увек сам мислио да је стрпљење, чекање, рад, рад и само рад и чување мира најважније, али сам им рекао 'Ја да се вадим на вас нећу, да говорим да сте ви криви за то, да сам ја био против и да вам подижем брану на Јарињу и Брњаку, као што је некада Милошевић то радио са Караџићем, Младићем и осталима, не пада ми на памет. Ја ћу, браћо, да будем са вама, ионако ће сви они мене да окриве", рекао је Вучић.

Нагласио је да је одлука о повлачењу била аутономна одлука нашег народа, да неће бити лако, али да су људи показали шта мисле.

"За нас је важно да сачувамо мир и стабилност", рекао је Вучић и истакао да је данашњи митинг у Косовској Митровици прошао без инцидената, те да је било 10.000 људи, који су јасно показали шта мисле.

Каже и да је изненађен одлучношћу Срба и њиховом храброшћу, и да ће Ненад Ђурић добити одликовање, а Александар Филиповић орден.  

Прво повлачење одлуке и ЗСО, па повратак у институције 

Пренео је да су му Срби са КиМ у разговору рекли да им остаје само да се пакују у завежљаје на тракторе и на камионе и да дођу у Рашку, јер неће више да трпе.

"Мислите да је људима у полицији било лако да скидају униформе, да је људима по судовима, тужилаштвима било лако да то ураде. Кажемо ми да ће држава Србија да их збрине, то је нама нових 50 до 60 милиона евра. Радићемо то, али није то лако. Али нико није хтео да остане и да не буде уз свој народ, људи то осећају на сваком кораку", рекао је Вучић.

За Аљбина Куртија каже да се служи поквареним триковима када позива Србе да се врате у институције и поручује му да Срби једва чекају да се врате.

"Прво ЗСО и да повучеш одлуку о таблицама, да покажеш поштовање према људима и да се држиш слова онога што је потписано", рекао је Вучић.

Обећање да ће се "постарати за Куртија" 

Напоменуо је да је крајем јула могло да дође до великог и незапамћеног крвопролића на КиМ, јер су Албанци хтели да упадну на север, док Срби нису желели да се склоне, већ су хтели да се супротставе.

Све је било спремно за то, рекао је Вучић додајући да први пут износи те детаље међу којима и како је добио обећање да ће се "постарати за Куртија" да одлука Приштине буде одложена, али да се то није догодило.

Додаје да је раније пуно пута био спекптичан према повлачењу Срба из институција, када Приштина није хтела да испуни неку обавезу и малтретирала Србе, газила по Бриселском споразуму и тврдила да не постоји Резолуција СБ УН 1244.

"Срби су сваки пут желели да напусте институције, сваки пут сам их молио и они би ме сваки пут послушали јер знају да сам са њима заједно и издржао притиске и није било питање да ли ћу бити са њима или странцима, зато су ме поштовали. Бар 20 пута сам их спречавао у томе", каже Вучић.

Додао је да је тада када се заоштрила ситуација молио Кфор да уђе на север и разговара са Србима само да не уђу Албанци тамо, јер би им се Срби супротставили, а њихов циљ је и био да то ураде да не би после НАТО интернвенисао против Срба.

"Испунили су све наше захтеве и одложена је одлука за септембар. Молио сам Србе да помере барикаде до 11 ујутру, иако су били испуњени сви захтеви. Они су били сити већ свега и онда су после 11 сати рекли да ће урадити све јер ја то тражим и да не би никог другог послушали и склонили барикаде", рекао је Вучић.

Напомиње да није могао да дозволи да Срби са КиМ морају да улазе са визама и да је постигнут добар споразум о слободи кретања уз личне карте и постављање дисклејмера.

Каже да је хтео да избегне катастрофу и да су међународни представници дошли код њега са молбом.

"Долазе код мене један амерички и један европски представник и рекли су - то је важно да урадиш, а ми ћемо се постарати после тога да натерамо Куртија да одустане од таблица и одложе то на годину дана, а Срби да склоне барикаде", пренео је Вучић.

Додао је да није могао Србима са севера КиМ ништа да гарантује је су раније обећавали да ће Срби моћи да изађу на српске изборе, али да им то није било омогућено и да после обећање за таблице није било испоштовано.

Курти нема право да одузима таблице, Квинта обмањује јавност

Вучић је истакао да Приштина нема никакво право да Србима одузима таблице КМ и додао да представници Квинте обмањују јавност када кажу да Аљбин Курти на то има право, али да то треба да буде одложено десет месеци.

"Ни на какво право да се одузимају таблице Србима КМ они немају. Представници Квинте се позивају на погрешан члан или ако хоћете на тачан члан, али они не разумеју разлику између КС и РКС таблица. Једне су статусно неутралне... Него се праве блесави, сто пута сам им поновио то, него не смеју да кажу зато што је за њих Косово независна држава", рекао је Вучић.

Додао је да је Курти из Берлина сменио српског полицајца Ненада Ђурић и додао да је то било противправно. Наглашава да он нема никакво право да суспендује и смењује било кога, већ да је то право четворице градоначелника северно-косовских општина.

"Када су се три ствари десиле - потврда да неће да формирају Заједницу српских општина, када је поновљено да настављају са терором око таблица и смењен противправно Ненад Ђурић, Срби су рекли 'ми више овај зулум да трпимо нећемо", рекао је Вучић.

Очување мира ако САД пошаљу Кфор и Еулекс уместо полицајаца

Председник је рекао да очувању мира на северу КиМ може да допринесе ако Американци затраже од Кфора и Еулекса да обављају полицијске послове на северу КиМ и упозорио да може доћи до катастрофе ако дођу Албанци на север.

"Ситуација је сада следећа - ако Американци буду довољно паметни и фер, они ће рећи Кфору и Еулексу да обављају полицијске послове на северу. Мислим да то може да допринесе очувању мира, ма колико то трајало. А ако мисле да ће Албанци да дођу да уређују на северу, а на то немају право по Бриселском споразуму нити по вољи народа, плашим се да ће то водити у катастрофу", рекао је Вучић.

На питање који су сад међукораци пошто су Срби изашли из институција док се не формира ЗСО , Вучић је рекао: "Нема корака Б".

Напоменуо је да су се Американци у овој ситуацији понашали коректније него многи Европљани и да им није потребан сукоб, али да ће САД увек бити на страни "свог чељадета од 14 година".

Међутим, нагласио је да су САД у стању да кажу "када то чељаде помисли да може да удара комшију из чистог мира и прави проблеме" и признају да "није комшија у свему крив".

Неки то, оценио је, нису у стању и имају само једну жељу - да Србију натерају на потпуну капитулацију.

"Њима је у Хрватској то питање генијално решено. Тамо сад имате неких 100.000, 120.000 Срба", рекао је Вучић и истакао да данас у Хрватској 1,17 одсто говори српски језик.

Оценио је да неки то желе да се деси Србима у Црној Гори, у Републици Српској, БиХ и на другим местима.

Међутим, додао је да Србија мора да води рачуна и о другим деловима своје земље, о будућности своје деце у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

"Морамо да водимо рачуна да имају посла. Ти људи су нам, уз Кинезе, највећи инвеститори, отварају нам највећи број радних места. Зато је наша политика увек била таква, то је борба на дневном нивоу - чувај интересе грчевито, жестоко се бори за њих, али истовремено се бори за сваку фабрику, за све што може да донесе добробит", поручио је Вучић.

Суверенитет изгубили '99. - Бриселски споразум купио мир

Председник је подсетио на то шта се у прошлости дешавало по питању КиМ, јер је, како каже, важно да грађани разумеју кроз шта је Србија прошла у претходним деценијама, шта у последњих 10 година, а шта у последњих неколико месеци.

"Ми смо 1999. године фактички изгубили суверенитет на КиМ. Без права на војску, и само у локалним срединама на северу могли смо да имамо део полиције. Све друго, одавно је изгубљено", констатовао је Вучић.

Онда је, подсећа, уследио погром 2004. године, па проглашење независности 2008. године.

"Пре тога су нас и досовска власт и запад убеђивали - стандарди пре статуса. Ваљда су ти стандарди потврђени паљењем цркава, убиствима и прогоном 17. марта. А, за то су награђени независношћу", рекао је Вучић.

Затим је, каже, дошла пресуда МСП-а на погрешно питање и једнако лоше - наша одлука да замолимо да се разговори из УН преместе у ЕУ. То је, каже, у лице рекао и Мирославу Лајчаку и другим представницима ЕУ.

"Онда су уследили 2012-2013. године и најтежи преговори. После 1998. и 1999. године, то су били највеће претње и притисци. Али, излазимо некако на крај са Бриселским споразумом, за који знамо да није нешто што Срби желе да виде, али тиме купујете мир. Последњих 10 година имамо мир, најбржи раст економије у региону, последње две у целој Европи", указао је председник.

Морало је да дође до овог тренутка

Вучић је оценио да је до овакве ситуација на КиМ морало да дође, иако би, како каже, он тактички сачекао још који дан или месец, али да суштински није могло да се избегне, јер би било горе.

Наглашава да Срби на КиМ сада долазе у позицију у којој су у свом односу били Албанци деведесетих година, сада ће наши људи да бојкотују њихове институције, да користе наше болнице и школе, да немају никакав контакт са њима.

На то је, каже, годинама упозоравао људе у Европи.

"Они су мислили да није могуће да дође до тога јер је Србији много више стало до ЕУ, пошто су они доле много далеко. Па су мислили да имају чиме да уцењују и траже, а ове доле морају да помажу, како би њихово чељаде ојачало", објаснио је Вучић.

Коментарисао је и ставове представника опозиције да се око пререгистрације дижу тензије, истичући да је за некога опстанак нашег народа на КиМ ситница, али да за њега није, као и да је поређење питања КиМ са загађењем "ужасно и себично".

Говорећи о загађењу, упитао је политичке опоненте зашто не кажу да је, примера ради, Загреб загађенији од Београда, као и Сарајево, Скопље. Навео је и по питању литијума донесена лоша одлука, јер је, како каже, литијум раније вредео 13.000 долара по тони, а данас вреди 79.000 долара по тони.

Захвалио је политичким противницима који су, каже, били коректни у изјавама по питању актуелне ситуације на КиМ.  

Није оборен НАТО дрон; Понуде за продају оружја зараћеним странама

На питање да ли је пронађен дрон или не после обарања у Рашки, Вучић је рекао да ће, ако буде било потребе, обавештење о томе дати Војска Србије и Војно-безбедносна агенција.

То се десило, како каже, један дан након што је упозорено на дронове изнад касарни, те није била нека новост, већ је тада решено да се дронови обарају. Понавља да није реч о НАТО дрону.

Истакао је да је Србија мала земља и да је наша војска мала, али да смо десетоструко снажнији него што смо били. Навео је да Србија сада има 14 мигова 29, а да је имала један када је он био министар одбране.

"Данас, за разлику од тог периода, имамо два система Панцир-С1, наручили смо и М1 из Русије, али то сад до нас не може да дође. Добили смо прве две батерије ФК-3, баш ме интересује да видим како ће да спрече да то дође до нас, уз које образложење јер то оружје није под системом санкција нити било шта друго", рекао је Вучић.

Истакао је да морамо да подигнемо нашу војну индустрију и додао да имамо понуде да у наредних 20 година све што произведемо продамо обема зараћеним странима - Русима и западњацима пошто западњаци наоружавају Украјинце.

Указао је да следи тешко време, те да ће следећа зима бити још и тежа од ове, јер у рату у Украјини тек следи "Стаљинградска битка", због чега је важно да ми очувамо мир и стабилност. 

Више инвестиција него лане

Говорећи о економији, Вучић је рекао и да је прилив страних директних инвестиција у првих 10 месеци 3,462 милијарде евра, што је за око седам одсто више него прошле године. Што је, додао је, невероватно јер се у Европи води рат, а томе су претходиле две године пандемије.

Напоменуо је да, уз инфлацију, Србија успева да одржи и стабилност финансија, јер ће плате да расту осам одсто, пензије већ расту девет одсто, а од фебруара ће укупно 20,8 одсто бити вецхе пензије.

"Стопа јавног дуга неће прећи 57 одсто. А просечна стопа јавног дуга у Европи је чак 94,2. Бољи смо за готово 40 индексних поена, и људи треба да буду поносни", рекао је Вучић.

"Имали смо мир и стабилност и могли смо да се концентришемо на добре ствари. Да сачувамо децу за будућност, немамо деце да бацамо", рекао је Вучић.

Навео је и да ће попис становништва показати да имамо више људи него што је била процена (6,5 уместо 6,1 милиона), те да то значи да је мањи талас миграција, али и да је део људи почео да се враћа.

Навео је да је природни прираштај и даље проблем и најавио вештачку оплодњу са донираним репродуктивним материјалом.

Могуће поскупљење струје, највише од 8 до 10 одсто

Коментаришући писање појединих медија о драстичном поскупљењу струје, председник је рекао да је могуће да дође до повећања цене струје, али да се то неће још десити и када буде - кретаће се између осам и 10 посто.

Додаје да Србија издваја огромне суме за енергенте, али да су и сви системи стабилизовани.

"Може да дође до искакања, али верујем да ћемо ако сачувамо мир и стабилност на КиМ преживети зиму лакше него други", навео је Вучић.

Каже и да ће споразум са ММФ-ом донети додатну сигурност и кредитни рејтинг, сачувати ниво јавног дуга и курс.

Навео је и да су златне резерве са 14 тона 2012. године данас повећане на 38 тона, а нето девизне резерве 2,5 пута више него тада, као и да је надокнађено све што је почетком године потрошено.

Напомиње да је приход у буџету повећан, али да су зато расходи за енергију огромни.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије