Читај ми!

Дачић: Време да се ствари истерају на чистац - постоји ли или не Бриселски споразум

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да косметски Срби изласком из приштинских институција бране легитимно право на своје интересе, исто како су то Албанци радили деценијама и додао да је време да се ствари истерају на чистац - да ли постоји Бриселски споразум или не.

Ивица Дачић је на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова рекао да је време да се ствари истерају на чистац - да ли постоји Бриселски споразум или не.

"Време је да се ЕУ и сви остали изјасне да ли постоји, а не да се праве нови, а да се не поштују стари. Срби се боре за Бриселски споразум који је Аљбин Курти срушио. Имају легитимно право да бране своје интересе. Срби са Косова неће више да учествују у томе", поручио је Дачић после састанка са министром спољних послова Малдива Абдулом Шахидом.

Подсетио је да су Албанци с КиМ деценијама пре проглашења независности изашли из институција и протестовали на улицама.

"Сада ће мало Срби да се боре албанским методама. Како сте посејали, тако ћете и да жањете. Не говорим о Косову, већ о свету и принципу поштовање територијалног интегритета и суверенитета, који наводно сви поздрављају, али који не важи за Србију", истакао је шеф дипломатије.

"Бранимо Бриселски споразум и још смо нешто криви" 

Нагласио је да је он потписао Бриселски споразум и да на њега тада није утицао Владимир Путин, него европске дипломате и да га је потписао због Заједнице српских општина.

"Ми бранимо Бриселски споразум који нас је натерала да потпишемо ЕУ и још смо нешто криви. То је карикатура. На основу споразума су људи из Србије ушли у институције, владу. Замислите да будете део владе која ради против интереса Срба на Косову", навео је Дачић.

Додао је да Срби са КиМ нису рекли да ће трајно да изађу из тих институција, већ док се не формира ЗСО, а да Европа, ако је могла да чека 9,5 година, може да чека и формирање ЗСО.

Што се тиче Београда, истакао је Дачић, основна порука председника Александра Вучића је да не направе ни један корак који би онемогућио дијалог, али Србија мора да брани свој народ.

Министар спољних послова је рекао да му је главни преговарач ЕУ Мирослав Лајчак рекао да је свима у Европи преко главе Аљбина Куртија, а да су свесни да је Београд конструктиван.

"И шта ће се сада десити, хоће ли Курти добити по носу. Ако ЕУ и САД не могу да изађу на крај са Куртијем, о чему причамо? Може Европа да призна да су нас слагали да би потписали Бриселски споразум. Дошло је време да свако покаже за шта се залаже, па и ЕУ", поручио је Дачић.

"Нека понуде нешто што Београд може да прихвати"

Што се тиче тврдњи да је "питање Косова решено", Дачић се запитао зашто онда зову Београд, што га не реше сами.

"Да би Косово било чланица УН потребно је да добију двотрећинску већину у УН, а имају највише 83 гласа. У којој они реалности они живе?", запитао је Дачић.

Указао је да, ако желе да Београд учествује у решавању косметског проблема, онда нека понуде нешто што може да прихвати.

На питање да процени тренутну безбедносну ситуацију, Дачић је констатовао да претње долазе од Куртија и да је то питање за ЕУ, а не за нас.

"Хоћете ли да дозволите Куртију да прави хаос или не? Срби су изашли из институција, јел неког дирају? И Албанци су деценијама били ван институција и протестовали. Сада ће мало Срби да се боре албанским методама", поручио је Дачић.

недеља, 23. јун 2024.
30° C

Коментари

Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Браво
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Respekt za napisani tekst.Bravo.
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару