Читај ми!

Симић за РТС: Срби не желе, неће и не могу да буду декор у приштинским институцијама

Представници Српске листе одлучиваће на састанку у Звечану у 12 сати да ли ће напустити институције на северу Косова и Метохије под контролом Приштине, најављујући миран протест Срба за сутра у Косовској Митровици. Потпредседник Српске листе Игор Симић каже за РТС да верује да ће донети јединствену одлуку о даљим корацима. Поручује и да Срби не желе, неће и не могу да буду декор у приштинским институцијама.

Годину дана траје неслагање Срба на северу и Београда са једне и инстиуција у Приштини са друге стране, око пререгистрације возила са српских на локалне РКС таблице. На најаве Приштине да ће у новембру кренути са кажњавањем возача из Српске листе су најавили оштру реакцију Срба.

Игор Симић каже да су се од оног тренутка када су рекли да ће изрицање прве новчане казне изазвати оштар одговор и отпор српског народа ствари закомпликовале.

"Аљбин Курти је наставио са ауторитарним, дикататорским потезима који урушавају Бриселски споразум смењивањем командира регионалне дирекције Север Ненада Ђурића", додаје Симић.

Истиче да је то противно свим потписаним споразумима који кажу да се командир региона Север бира од стране четири градоначелника општина на северу Косова и Метохије.

Припадници полиције на северу српске националности истакли су да неће да учествују у спровођењу плана Приштине, а онда је уследила суспензија Ненада Ђурића.

"Господин Ненад Ђурић је један частан човек и полицајац који није дозволио да постане део машинерије Аљбина Куртија која ради све да онемогући нормалан живот Србима на овим просторима и да у коначници протера Србије са ових простора. Он је један од часних полицајаца на северу КиМ који су јасно поручили да не желе да учествују у том плану и да желе да буду са својим народом и да не желе да спроводе политичке одлуке", поручује Симић.

Истиче да у том смислу Ненад Ђурић није направио ниједну грешку, као и да није прекршио ниједно правило.

"Са друге стране, Аљбин Курти је прекршио свесно све потписане споразуме који му онемогућавају да смењује и поставља регионалног директора региона Север и он је тога свестан, а пре пар дана је у Берлину и потрдио да за њега Бриселски споразум не постоји", рекао је Симић додајући да разрешење Ђурића иде у прилог ономе што Курти ради.

"Нема часног Србина који ће прихватити да Курти кадрира у дирекцији Север"

Говорећи о томе ко ће командовати полицијом на северу КиМ, Симић каже да "нема часног Србина у полицији Косова који ће прихватити да на тај начин буде постављен и да Аљбин Курти кадрира унутар регионалне дирекције Север".

"Овде је мирно, грађани обављају своје редовне активности и постоји јавни ред и мир који спроводе полицајци на терену. Не поставља се питање нормалног функционисања града, али се поставља питање због чега се све ово дешава и због чега Аљбин Курти има потребу да гази српски народ и српске полицајце у тим институцијама и нормална је реакција свих њих који кажу да то не желе да раде", додао је Симић.

Поводом суспензије Ненада Ђурића најављена је и могућност напуштања институција на северу под контролом Приштине.

"Порука је јасна, девет година и председник Александар Вучић и наше државно руководство и преговарачки тим, сви ми у Српској листи, смо се трудили да активно учествујемо у дијалогу, да пружимо руку и помирења и изградње поверења са Приштином. Нажалост, наше руке су остале без одговора у ваздуху", каже Симић.

"Срби не желе и неће и не могу да буду декор у приштинским институцијама, посебно у ситуацији када ниједно право и ниједан акт који је потписан и донешен, који је споразмима у Бриселу договорен, се не поштује на терену", поручује Симић.

Указује да Приштина гази све потписане споразуме, као и да имамо ћутање оних који су били гарант тог споразума.

"Ту пре свега мислим на Европску унију која и у случају господина Ђурића остаје нема на такво брутално кршење Бриселског споразума и подизање тензија на ових простоима", рекао је Симић.

Које институције ће Срби напустити ако се донесе одлука 

Данас у 12 часова у општини Звечан биће одржана расправа о напуштању институција, а на питање које ће институције Срби наустити ако се одлуче за такав потез, Симић каже да су "у питању све косовске институције које постоје на северу КиМ и које су успостављене Бриселским споразумом".

"Данас у 12 часова ћемо имати састанак – политички представници Срба са севера КиМ са свим политичким и представницима свих осталих косовских институција на северу КиМ и донећемо, ја верујем, јединствену одлуку о даљим корацима", додаје Симић.

За недељу је најављен и почетак мирних протеста Срба у Косовској Митровици. У најави тог протеста речено је да ће бити миран, уз ограду да не знате у шта то може да се претвори.

"Безбедност је динамична ствар и не можете унапред да предвидите све. Оно што могу да тврдим јесте да ћемо ми као представници Српске листе и овај народ учинити све да се сачува мир на ови просторима, јер нам је мир преко потребан. Због тога данас имамо и састанак да расправљамо о овој ситуацији, јер смо заинтересовани за мир и будућност нашег народа на овим просторима", рекао је Симић.

Истиче да ће учинити све и када је реч о протесту у недељу, али и данима који долазе да се сачува мир и безбедност.

"Са друге стране, ми не можемо да предвидимо потезе Приштине који су често луцидни и који на тај начин желе да по сваку цену изазивају нестабилност и тензију на овим просторима", истиче Симић.

Говорећи о томе да ли верују у дијалог, Симић каже да је дијалог процес у којем две стране треба искрено да приступе борећи се за будућност народа.

"Оно што имамо у ових девет година је искрена воља председника Александра Вучића и нашег преговарачког тима да се кроз дијалог решавају сва отворена питања и ми и дан данас позивамо на то да се питања не решавају једностраним потезима", рекао је Симић.

"Српски политички представници на простору Косова и Метохије, али и наш државни врх, је учинио све да се овде кроз дијалог решавају сва питања и у то нико не треба да сумња. Са друге стране имали смо оштро одбијање и јасну поруку Приштине да њих Бриселски споразум не занима. У таквој атмосфери дијалог није могуће да успе", закључио је Симић.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво