Читај ми!

ЦЕФТА на Самиту Западног Балкана: Четири споразума чекају усвајање

Директор ЦЕФТА Секретаријата Емир Ђикић честитао је лидерима Западног Балкана потписивање три споразума о мобилности и позвао на убрзање процеса усвајања споразума постигнутих у оквиру те асоцијације.

Емир Ђикић је представио кључне одлуке, фокусирајући се на мере које пружају директне користи за грађане и предузећа, саопштила је ЦЕФТА.

"ЦЕФТА је имплементацију Заједничког регионалног тржишта поставила као апсолутни приоритет. До данас смо завршили рад на четири нове одлуке Заједничке комисије које чекају усвајање", изјавио је он и навео низ одлука које су или у потпуности усаглашене или веома близу завршетка усаглашавања.

Тим одлукама недостаје најважнији корак - усвајање од Заједничког комитета.

ЦЕФТА наводи да се ради о одлукама о олакшавању електронске трговине за подршку малим и средњим предузећима која се баве продајом путем интернета, те одлуци о услугама доставе пакета међу чланицама.

У истом статусу су и одлуке о спречавању неоправданог геоблокирања и о признавању АЕОС програма, који би поузданим ЦЕФТА компанијама омогућили извоз по поједностављеним царинским процедурама.

Наводи се да су стручњаци ЦЕФТА страна близу закључивања преговора о још шест додатних споразума којима се испуњавају обећања која су лидери Западног Балкана дали 2020. године.

ЦЕФТА подсећа да се ради о обећањима о признавању сертификата, дозвола и лиценци за инжињере, туристичке агенције, туроператоре, произвођаче и трговце медом.

Ђикић је подсетио на успех проширења Зелених трака са Грчком и Плавих трака са Италијом, што не би било могуће без ЦЕФТА-иног партнерства са Транспортном заједницом и подршке РЧ-а и Европске комисије.

"Срећни смо што је пробијен лед и што је још држава чланица ЕУ изразило интерес за придруживањем", изјавио је он на Самиту Западног Балкана, који се у Берлину одржава под покровитељством Берлинског процеса.

Оценио је да су зелене траке важан подсетник да регион може понудити иновативна решења која се могу проширити и на ЕУ.

Ђикић је најавио да ће конференција ЦЕФТА Wеек бити одржана у Бриселу 9. децембра где ће као нови председавајући бити представљена Црна Гора.

ЦЕФТА споразум о слободној трговини из 2006. године покрива шест западнобалканских земаља и Молдавију.

Заједнички комитет је управљачко тело ЦЕФТА-е, основано Споразумом и састављено од представника свих Страна. Секретаријат ЦЕФТА-е је тело успостављено Споразумом да подржи Заједнички комитет у реализацији ЦЕФТА-ине агенде.

Заједнички регионални акциони план тржишта 2021-2024. је стратешки оквир за економску интеграцију Западног Балкана, који су подржали његови лидери 2020. године, под покровитељством Берлинског процеса.

ЦЕФТА је добила задатак да испоручи мере које омогућавају слободно кретање роба и услуга у складу са ЕУ и међусобне мере. Потпуна имплементација економске интеграције у региону може донети додатни раст БДП-а до 6,7 одсто.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара