Читај ми!

Од поноћи нове мере Приштине за пререгистрацију возила

Нове мере за пререгистрацију возила које је донела Приштина ступају на снагу 1. новембра. Срби кажу да их неће примењивати. Европска Комисија тврди да одлука о таблицама није у складу са договорима из дијалога.

Формулар косовске полиције још једна је потврда Приштине да рок неће бити продужен и да ће пререгистрација возила са српским ознакама ићи у етапама.

Власници аутомобила са КМ таблама прво ће бити опомињани, па новачано санкционисани са 150 евра. Од 21.априла биће дозвољена вожња само са РКС таблицама. 

"Новом одлуком од 1. новембра 2022. године свим власницима возила који се крећу са нелегалним регистарским таблицама биће изречена мера укора, уз захтев да се исти упућују у Центар за регистрацију возила ради регистрације возила на регистарске таблице РКС", наводи се у саопшењу Министарства унутрашњих послова привремених институција у Приштини.

Понављају и Срби са Космета - на одлуку Приштине, кажу, одговориће демократски.

"Оно што јесте сигурно да Срби на северу КиМ неће прихватити те једностарне одлуке и опет позивамо и Приштину, али и међународну заједницу, која је увидела да је направила грешку и дала подршку да овај процес траје два месеца, па након тога су тражили одлагање, да се решење за овај проблем, али и све остале проблеме траже за преговарачким столом", каже Милан Радојевић, градоначелник Северне Митровице.

Да се питање таблица врати за преговарачки сто позвао је и Брисел. Уз тај, чуо се и позив обема странама да очувају мир и избегну тензије.

"Јасно истичемо да Косово има право да постепено мења КМ таблице, али тај процес мора да буде у оквирима договореног у дијалогу. Ова одлука није у складу са договорима из дијалога две стране и Споразумом из 2016. године", наводи портпаролка Европске комисије Набила Марсели.

Осим осуде за кршење Споразума, међународна заједница би требало да предузме и конкретне потезе, каже Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију. 

"Тражићемо решења, ићи ћемо у правцу проналажења компромисног решења, али овде више ствари не зависе од нас, по питању таблица ми се ни милиметар нисмо померили, зато што то Курти неће, зато што жели да истисне постојање Србије са простора КиМ. Ми ћемо чувати наш народ и нећемо дозволити никакав погром и насиље над српским народом на КиМ", каже Петковић.

Спровођење одлуке о пререгистрацији Приштина је првобитно најавила за 31. јул. Пошто су Срби на северу подигли барикаде, рок је померила за месец дана. Он истиче у поноћ.

четвртак, 08. јун 2023.
25° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено