Читај ми!

Ховенијер: Одлука суда о Високим Дечанима треба да се спроведе

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да одлуку уставног суда о враћању имовине манастиру Високи Дечани треба спровести. Када је реч о одлуци Приштине о пререгистрацији возила, навео је да САД имају разумевања за ту одлуку, али да се надају да ће рок бити продужен.

Џефри Ховенијер је за РТВ КиМ рекао да САД забрињавају напади на верске објекте на Косову и Метохији, а посебно они на објекте Српске православне цркве.

"Забринути смо кад год дође до напада на било који верски објекат или било коју веру. Било је неких против Српске православне цркве који су нас посебно забринули. Ми их осуђујемо и разговарамо са властима о њиховој одговорности да обезбеде сигурност цркве", истакао је Ховенијер.

Изразио је уверење да је питање власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље и шуме једноставно, и да то није нешто о чему "треба преговарати или разговарати".

"Мислим да смо били прилично јасни, заједно са нашим партнерима из Квинте, по овом питању. Верујемо да је ово питање владавине права, то је тако једноставно. Ми верујемо да постоји одлука уставног суда. Из наше перспективе, као што смо у прошлости јавно позивали, она треба да се спроведе. Ово није нешто о чему треба преговарати или у овом тренутку разговарати. То се десило, али суд је пресудио. У демократији, ви следите одлуке уставног суда", указао је Ховенијер.

О пререгистрацији возила: Надамо се да ће бити продужен рок

Када је реч о одлуци владе у Приштини о пререгистрацији возила, Ховенијер каже да САД имају разумевања за ту одлуку и да је она у складу са бриселским споразумима, али и "да су од почетка изражавале забринутост коју настављају да изражавају у погледу временског оквира за имплементацију".

"Моја порука косовској влади је била да верујемо да је потребно више времена, да нисмо одушевљени кратким роком, јер је ово тешко за људе и напорно. Надамо се да ће бити продужен рок. То је био део нашег разговора. Не могу да кажем да ли ће се то десити или не, јер сте ме питали шта ће се десити, али је то одлука косовске владе", навео је Ховенијер.

Америчка администрација "бацила поглед" на Вашингтонски споразум

Рекао је да је актуелна америчка администрација "бацила поглед" на обавезе у оквиру Вашингтонског споразума и одлучила да оне још увек имају важећи статус, те да постоји низ обавеза за које се надају да ће бити спроведене.

"Неке су спроведене, неке су догађаји затекли, а на некима би наставили да радимо заједно. У ширем смислу, међутим, такође сматрамо да је одређени број постојећих преузетих обавеза или споразума постигнутих било у оквиру бриселског процеса или на друге начине, још увек нерешено, и очекујемо да и Влада Србије и косовска влада испуне обавезе које су преузеле", рекао је он.

Ховенијер је подсетио да владе у Приштини и Београду имају предлог и студију изводљивости о дељењу језера Газиводе као поузданог снабдевача енергијом и водом, и да је њена израда била предвиђена управо једном од тачака Вашингтонског споразума.

"Мало пре мог доласка, значи пре неког времена, ми смо завршили ову студију изводљивости и дали је и Влади Србије и косовској влади. На те две владе је да одлуче које додатне кораке желе да предузму, ако их има. Али, они имају студију изводљивости", изјавио је Ховенијер.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво