Читај ми!

Први самит Европске политичке заједнице у Прагу, Вучић: Како да преживимо унутар Европе ако саплићемо једни друге

У Прагу је одржан први самит Европске политичке заједнице, на којем су учествовале 44 земље – 27 држава чланица ЕУ и 17 других европских земаља. Србију је представљао председник Александар Вучић.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са немачким канцеларом Олафом Шолцом и француским председником Емануелом Макроном у Прагу, а кључне теме биле су Косово и Метохија и европски пут Србије.

Вучић разговарао са Урсулом фон дер Лајен

Председник Александар Вучић састао се у Прагу са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

"Одличан разговор са Урсулом фон дер Лајен о свим важним питањима за Србију и њен европски пут. Надам се скорој посети председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Београду и Србији", написао је председник Вучић на налогу на Инстаграму buducnostsrbiejav.  

Опширније Краће

Извештај Тамаре Стојсављевић (18.00)

Вучић: Нико није критиковао Србију

Председник Србије рекао је да на састанку није било критика на рачун политике Србије, али да очекује како ће их бити током предстојећих билатералних састанака.

"Нико нас није критиковао са говорнице, нико од званичник говорника, али претпостављам да ће то у билатералним и трилатералним састанцима то свакако бити тема", рекао је Вучић, одговарајући на питање томе да ли је било критика на рачун Србије и од кога, и да ли нас је неко подржао од европских званичника.

Додао је да је било оних званичника који су нас подржали и поменуо бугарског председника Румена Радева и немачког канцелара Олафа Шолца, када је реч о осмом пакету санкција ЕУ према Русији.

"Што се тиче оних који су били на нашој страни поводом овога, јер сам ја покренуто ту тему. Поновићу, Румен Радев је био фантастичан. Рекао је да не разуме о чему се ради и да није фер према Србији и да треба да се види шта може да се уради да се то исправи, онда је и канцелар Шолц рекао ‘Видите о чему се ради’. Мицотакис је у својој завршној речи говорио о томе и хвала им на томе", пренео је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Видео сам шта многи почињу да раде по питању енергетске кризе

Председник Александар Вучић се осврнуо и на ову нову политичку заједницу коју је предложио француски председник Емануел Макрон.

"Окупили смо се да покажемо да припадамо Европи. То је за нас веома корисно, идеална прилика да имамо добре састанке, да сазнамо неке ствари. Видео сам шта многи почињу да раде у својим земљама по питању енергетске кризе. Нама ово значи, а кад и како ће да се настави или успори европски пут – о том потом", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вечерас билатерални састанак са Урсулом фон дер Лајен

Председник је рекао да ће вечарас имати билатерални састанак са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

"Добио сам информације да ће тема разговора са Шолцом и Макроном бити Косово и Метохија. Разговарао сам са много лидера европских, и о посетама", додао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић поводом Пленковићеве изјаве: Ко сте ви да се мешате у наше билатералне уговоре?

Вучић је, поводом изјаве хрватског премијера Андреја Пленковића да "Србија може да добије нафту преко Хрватске, али не руску", реаговао питањем - ко сте ви да се мешате у билатералне уговоре Србије са другим земљама.

Председник је указао да је, и поред свега што Хрватска ради, што њему није дозвољавала приступ Јасеновцу, и што не дозвољава све што је нормалним људима незамисливо да се не дозволи, увек говорио да са Хрватском никада нисмо имали проблема што се тиче коришћења Јанафа.

Подсетио је да је Јанаф изграђен заједнички, у време бивше Југославије, а сада припада Хрватској. "Рекли смо да су били поуздан снабдевач. Они то за нас то више нису. Ко су они да одлучују коју ћемо ми нафту да узмемо, а коју нећемо?", упитао је Вучић.

Такође, напоменуо је да се чак 70 одсто бизниса Јанафа заснива на Србији, јер сваке године наша држава уредно плаћа 45 до 48 милиона евра. Додао је да је руска нафта данас 20-25 јефтинија него нека друга, додајући да Србија има и безброј других проблема, те да јој још један проблем није требао...

На питање да ли је добио објашњење од Пленковића, за ту изјаву, Вучић је рекао – нема објашњења. "Чини ми се да је у једном тренутку покушао нешто да прича, ја нисам желео да причам о томе, а не знам ни шта бих...", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Одлука о нафти одложена до 1. децембра

Председник Александар Вучић је рекао да је одлука ЕУ и ЕК о нафти одложена до 1. децембра и да не постоји рационално објашњење за хрватску интервенцију. 

Он је рекао да је, на иницијативу Хрватске и уз подршку две земље, јуче скинута са дневног реда дерогација нафте за Србију. 

"Јуче, на том састанку, када је већ све требало да прође, на иницијативу Хрватске, а подржано од стране две земље, једне балтичке, и једне недалеко од балтичких земаља, са дневног реда је скинута дерогација норме за западни Балкан. Хрватски премијер је изашао са тезом да није фер да Србија има нижу цену нафте. А ваљда је фер да имају неке европске земље. Па чекајте, јел ви кажњавате Русију или Србију", запитао је Вучић.

Захвалио председнику Бугарске Румену Радеву и премијеру Грчке Киријосу Мицотакису, који су истакли да није фер то што је предложено.

Председник је упитао, како да преживимо у Европи у ситуацији ако ћемо једни другима да саплићемо ногу, као што је то урадила Хрватска по питању забране увоза руске нафте Србији.

"Како да преживимо ако ћемо себи унутар Европе да саплићемо ногу због билатералних разлога, зато што је неки Вучић хтео да пложи венац у Јасеновцу", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. 

Додаје да ће раст цена нафте бити енорман. 

Додао је да ћемо сада имати проблема са дизелом, али да ће више о томе у суботу.

Опширније Краће

Вучић: Најважније да се повежу електромреже и гасни интерконектори

Председник Александар Вучић рекао је да је на панелу у Прагу најважнији закључак да се повежу електромреже и гасни интерконектори и нафотовди да би се енергенти користили из целог света.

"Много добрих ствари се ту чуло, којим путем ће Европа да иде. Изградња повезујућих трансмисионих система, нових интерконектора, гасовода, нафтовода, да би могли да се користе енергетнти из целог света. У суботу ћемо причати више о новим инвестицијама. Захвалио сам се Европљанима на подршци за изградњу интерконектора са Бугарском ", рекао је Вучић.

 

Опширније Краће

Вучић разговарао са Земаном

Председник Александар Вучић разговарао је током самита у Прагу са председником Чешке Милошем Земаном и истакао да су разменили мишљења о геополитичким изазовима данашњице и да је саслушао мудре процене искусног државника.

"Са драгим и поштованим пријатељем Земаном разменио сам мишљења о геополитичким изазовима данашњице, поготово у светлу актуелне енергетске ситуације, али и у бројним другим аспектима. Као и увек, слушао сам мудре процене искусног државника и искреног поштоваоца наше земље", навео је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Вучић је пренео да су разговарали и о билатералним и економским односима Србије и Чешке, као и о Земановој предстојећој посети Србији, којој се, како је истакао, унапред радује.

Опширније Краће

Вучић изнео проблеме Србије, подршка Бугарске и Грчке

Председник Вучић је на самиту изнео проблеме Србије, уз коју су снажно стали бугарски председник Румен Радев, грчки премијер Киријакос Мицотакис, док је немачки канцелар Олаф Шолц пажљиво слушао.

Вучић је још једном замолио да се размотри одлука о забрани увоза руске нафте.

(РТС)

Вучић: Заступаћу позиције Србије озбиљно и одговорно

Председник Александар Вучић је, уочи Округлог стола о енергетици, климатским питањима и економској ситуацији, истакао да ће као и на сваком месту заступати позиције Србије.

"Лидери на окупу пред почетак дискусије о најбитнијим питањима која оптерећују цео свет. Као и на сваком месту, заступаћу позиције Србије озбиљно и одговорно, јер је то једини прави пут и приступ за решавање све већих проблема у Европи", написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav уз заједничку фотографију учесника.

Вјоса Османи у Прагу: Приштина орјентисана према евроатлантским интеграцијама

Вјоса Османи, председница у Приштини је током инаугурационог самита Европске политичке заједнице у Прагу, нагласила стратешку орјентацију централних институција према евроатлантским интеграцијама, као, како је навела, најбољој гаранцији за мир и сигурност у региону, затраживши истовремено од европских лидера подршку у том процесу.

Османијева је поменула солидарисање "косовског народа и институција са украјинским народом", истичући да они "најбоље разумеју патњу због руске агресије".

У саопштењу из кабинета Вјосе Османи наводи се да је, поред учествовања на главним сесијама Европске политичке заједнице, имала и билатералне састанке са европским лидерима, како би разговарала о продубљењу сарадње и превазилажењу заједничких изазова.

Османи je разговарала на трилатералном састанку са председником Француске Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом, преневши им да се залаже да дијалог са Београдом буде закључен што је пре могуће.

"Косово наставља да буде конструктивна страна у овом процесу", навела је Османиjева и захвалила Француској и Немачкој на напорима да интензивирају процес дијалога.

(РТС)

Опширније Краће

Извештај Тамаре Стојсављевић (15.00)

Почео самит у Прагу, Фијала: највећи проблем агресија Русије

Премијер Чешке Петр Фијала отворио је у Прагу први састанак Европске политичке заједнице и поручио да Европа има много сложених проблема, од којих је највећи агресија Русије на Украјину, као и да је смисао тог скупа да се расправи о актуелној ситуацији и спорним темама у Европи и шире.

Казао је да тај формат треба да буде флексибилан и одговара свим демократским земљама.

"Сигурно нећемо основати још једну европску организацију, нити заменити постојећи формат сарадње, јер их већ имамо пуно, чак нећемо ни усвојити било какву званичну резолуцију данас. Смисао скупа је да имамо искрену расправу о заједничким интересима и да расправљамо о спорним темама", навео је чешки премијер, чија земља тренутно председава ЕУ.

Истакао је да су главни циљеви да се постигну мир и безбедност у Европи и нагласио да Русија врши агресију на Украјину, као и да су пристуни проблеми инфлације, енергетске кризе и друго.

"Европа има много проблема данас и треба да дискутујемо и пронађемо решења", навео је Фијала.

Истакао је да је највећи проблем за Европу што се на њеној територији тренутно води агресивни рат и да Русија наставља непоштену агресију на Украјину.

На самиту учествује се 44 земље – 27 земаља чланица ЕУ и 17 других држава, међу којима Уједињено Краљевство, Украјина, Турска, Јерменија, Азербејџан, Норвешка, Швајцарска и све земље Западног Балкана.

Опширније Краће

Председник Вучић се сусрео са немачким канцеларом

На отварању самита у Прагу, председник Вучић се сусрео и са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

"Кратак сусрет са немачким канцеларом на отварању Самита у Прагу, на којем ћемо дискутовати о неким од најбитнијих тема данашњице које оптерећују цео свет. Поновио сам да Немачка од Србије увек може да очекује озбиљно учешће и партнерство у свим пројектима који су у националном интересу наше земље", написао је Вучић на Инстаграму

Председник Вучић са Макроном

Председник Александар Вучић сусрео се и са француским председником Емануелом Макроном.

"Као и увек, где год да се сретнемо у свету, срдачан сусрет са пријатељем Емануелом Макроном пред отварање Самита у Прагу. Договорили смо се да се поново састанемо, како бисмо размотрили најбитнија питања од значаја за будућност, не само наше земље и региона, већ и у светлу глобалне кризе с којом се сви суочавамо", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић са премијерком Финске

Председник Александар Вучић сусрео се, пред отварање Самита у Прагу, са премијерком Финске Саном Марин.

"Срдачан сусрет са премијерком Финске Саном Марин пред отварање Самита у Прагу и прилика да поновим позив високој гошћи да посети Србију, како бисмо заједно радили на даљем унапређењу односа наше две земље", написао је Вучић на Инстаграму.

Шолц: Самит важан за мир и просперитет Европе

Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је, пред почетак првог састанка Европске политичке заједнице у Прагу, да је реч о великој иновацији која треба да допринесе миру, безбедности и просперитету Европе.

Шолц је нагласио да је добро што се успева поред свих састанака који постоје у ЕУ, у оквиру ОЕБС-а, Савета Европе и других институција, успоставити нови формат у оквиру којег лидери целе Европе имају могућност да цео дан, без притиска дневног реда и обавезе да донесу закључке, разговарају о будућности Европе.

Састанак је добар и што ЕУ може побољшати свој однос према суседима, од којих се већ неки налазе на путу у Унију.

Указао је да и овај састанак не може бити одржан а да у фокусу не буде и ситуација у вези са Украјином.

"Добро је да сви подржавамо, на различите начине, Украјину и верујем да је видљиво да сви који су дошли знак да је руски напад на Украјину брутално кршење међународног мировног поретка. Зато је важно да не прихватамо ту агресију и да се један део суседне државе анектира, као и да никада не признамо привидне референдуме", нагласио је Шолц.

Истакао је да је важно да се последице рата по светску заједницу ограниче, јер како је нагласио, реч је о ситуацији у Азији и Африци којима, указујући да је добро што је омогућен извоз житарица.

"Ради се и о питању како осигурати безбедност снабдевања енергентима, али и да цене падну. А мораће да падну. О томе ћемо разговарати данас и сутра", најавио је Шолц.

Указао је да се не ради о стварању нове институције са бирократијом, већ платформи која лидерима пружа могућност за разговор неформалног карактера.

"Било би погрешно ако би поред свих постојећих институционалних структура додали још једну", подвукао је Шолц.

Мишел: Важан састанак земаља које деле континент и изазове

Председник Европског савета Шарл Мишел истакао је, уочи почетка скупа у Прагу, да је ово битан састанак, јер окупља све земље које су део истог континента и које се суочавају са истим изазовима.

"Ово је платформа која треба да помогне да разговарамо о бројним питањима и координишемо акције у корист наших грађана", рекао је Мишел.

"Данас су овде 44 земље и ово је платформа која ће нам дозволити да разменимо суштинска питања о томе како да се сложимо о одређеном броју акција, да бисмо могли да бранимо интересе наших грађана у Европи", поручио је Мишел.

Најавио је да је циљ скупа побољшање сарадње у правцу више стабилности, безбедности и мира.

"Такође, разговарамо и о миграцији и мобилности. Оптимиста сам зато што су све земље које су позване одлучиле да дођу и учествују", рекао је Мишел.

Холандски премијер Марк Руте нагласио је да Европска политичка заједница није никаква алтернатива приступном процесу, већ платформа за разговор европских лидера о актуелним питањима.

Истакао је да је неопходна европска солидарност, да се координишу акције.

"Ова група лидера жели да анализира стање и размотри акције у циљу гарантовања безбедности грађанима Европе, али и како напредовати по питањима енергетике, климатских промена и економије", објаснио је Руте.

Премијерка Исланда Катрин Јакобсдоутир, која је прва стигла у дворац у Прагу, рекла је да ће теме бити безбедност, мир, енергетика и економија.

"Мислим да је оно што ћемо видети да постоји солидарност Европе против руске агресије на Украјину, да постоји јединство против рата", истакла је она.

Оценила је да је интересантно да ће скупу присуствовати лидери земаља ЕУ и оних које нису чланице, а који ће разговарати о будућности Европе у ширем контексту.

Белгијски премијер Александер де Кро указао је да долазак свих лидера Европе, осим Русије и Белорусије, показује колико је скуп значајан.

"Има пуно тога о чему морамо да разговарамо – о кризи, јединству, инфлацији. Пуно питања је пред нама. Важно је да све европске земље разговарају и ангажују се заједно у суочавању са изазовима", рекао је белгијски премијер.

Вучић: Даћу одговоран и озбиљан одговор на притиске

Председник Србије Александар Вучић је обраћању новинарима изјавио да у Праг долази чистог образа, да се није уплашио оних који прете Србији због неувођења санкција Русији и да ће његов одговор европским лидерима бити пристојан, одговоран, озбиљан и далекосежан.

На питање да ли може доћи до потпуног прекида пореговора због неувођења санкција Русији, он је одговорио "не, зашто би, је л' мислите зато што Хрватска инсистира на томе".

"Много успеха вам желим по том питању, не свађам се ни са ким, само објашњавам најљубазније, мој одговор ће бити пристојан одговоран, озбиљан, далекосежан", рекао је Вучић.

Додао је да је Хрватска, тиме што је довела до тога да Србија не буде изузета од санкције на увоз руске нафте, само ради свој посао који је започела 1941. године.

Вучић је рекао да је одавно познато да ће ЕУ увести ову врсту санкција, да је та одлука донета много раније, али да смо ми тражили да та норма буде изузета и дерогирана за Западни Балкан и Србију.

"А онда су се комшије похвалиле да су заслужне за то да није дошло до дерогације норме за опште увођење санкције на увоз руске нафте чиме неке земље ЕУ јесу изузете као Бугарска и Хрватска, а неки други попут Србије не. Хрватска ради свој посао који ради више деценија, наше је да нађемо одговор на то", поручио је он.

На полемику хрватских новинара, поновио је да не криви Хрватску и упитао како им је пала на памет НДХ.

"Ми ћемо морати да се снађемо на други начин, да платимо већу цену. Што се тиче увођења санкција, нисте ви из Хрватске ти који ћете да водите политику Србије, њу ће водити грађани Србије преко слободно изабраних представника, а против свих који мисле да могу да намећу своју вољу. Веома сам поносан што је Србија слободна земља и што сама доноси одлуке", нагласио је Вучић.

Вучић стигао у Праг

Председник Александар Вучић стигао је на први самит Европске политичке заједнице у Прагу, а њега је, као и остале званичнике, дочекао председник Владе Чешке Петр Фијала.

"На Самиту ћу говорити о дубинским, стратешким и важним економским и политичким далекосежним одлукама у наредном периоду, а Србија ће водити своју политику у складу са вољом грађана", навео је Вучић.

Праг је данас био центар европске политике, где је одржан самит Европске политичке заједнице, коју је покренуо француски председник Емануел Макрон са циљем да се створи платформа за дијалог између псотојећих чланица ЕУ и оних земаља које теже приступу.

На самиту је учествовао и председник Александар Вучић.

Председник Вучић је имао и бројне билатералне сусрете током дана са европским званичницима, а одржан је и трилатерални састанак Вучића са председником Француске Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом.

У фокусу су биле три главне теме: Косово и Метохија, евроинтеграције и позиционирање Србије према Руској Федерацији, односно санкцијама које Брисел очекује да Србија уведе.

Поред тога, Вучић је разговарао и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, као и са премијером Шпаније Педром Санчезом и председником Чешке Милошем Земаном.

Председник је присуствовао и округлом столу на којем је  главна тема била енергетика, економија и клима.

Управо су енергетика, односно рат у Украјини и последице које је изазвао на европском континенту, биле главна тема самита у Прагу. 

На самиту су биле и бројне друге земље које имају међусобне конфликте – позвани су и Јерменија и Азербејџан, Грчка и Турска, учествовале су и земље из такозваног источног партнерства – Украјина, Грузија, Молдавија и Јерменија, као и земље које нису кандидати за чланство, али су на европском континенту – Швајцарска, Исланд, Норвешка, Лихтенштајн и Велика Британија.

Приређена је и радна вечера на заједничкој сесији европских лидера и других учесника на самиту. 

недеља, 03. децембар 2023.
2° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке