Читај ми!

Трилатерала у Будимпешти о мигрантима и енергетици

Председник Србије Александар Вучић, председник Владе Мађарске Виктор Орбан и савезни канцелар Аустрије Карл Нехамер разговарали на састанку у Будимпешти о миграцијама, енергетици и борби против криминала. Орбан поручио да је Западни Балкан најтежа тачка. Вучић је рекао да ће Србија до краја године значајно ускладити своју визну политику с визном политиком ЕУ, тако да Србија "неће моћи да се користи као улазна земља за илегалне миграције". Нехамер је истакао да су сви једнако погођени проблемом миграција.

Сусрет са председницом Мађарске Каталин Новак

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је у Будимпешти имао изузетно срдачан сусрет са председницом Мађарске Каталин Новак.

"Искористио сам прилику да још једном разменимо мишљења о питањима од највећег значаја за наше грађане, али и да потврдим пријатељство наше земље према Мађарској, којем је Србија искрено посвећена", написао је Вучић на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав".

Извештај Тонија Бедалова (20.00)

Председник Вучић је у изјави за медије рекао да људи немају превелике разлоге за бригу, али да много тежа времена тек долазе.

"Када Мађарска има основну каматну стопу 13 одсто, што значи да фирме не могу без камате од 18 одсто да подигну кредит, морамо да покушамо још снажније да чувамо стабилност, правимо финансијске бафере. Људи немају превелики разлог за бригу, али много тежа времена тек долазе. Плашим се да све оно што смо за 10 година зарадили и сачували, да за шест месеци, не нашом кривицом већ због неких који ратују и мисле санкцијама да решавају проблеме – све то изгубимо", рекао је Вучић.

Конференција за новинаре Орбана, Вучића и Нехамера

Орбан: Нећемо заборавити да гас стиже до нас преко Србије

Виктор Орбан изјавио је, одговарајући на питање о приливу миграната и како може да се растерети рута Западног Балкана, да би одбрамбена граница требало да се спусти још ниже у односу на српско-мађарску границу, као и да би оне који илегално бораве требало вратити одакле су дошли, што, како је рекао, изискује помоћ Европске уније.

"Три ствари треба да се ураде; прва да померимо што јужније одбрамбену линију кроз коју је немогуће проћи. Сада је та линија на српско-мађарској граници. То уопште није добро за Србију, нисмо ни ми срећни због тога. Требало би ићи све јужније, али корак по корак", рекао је Орбан.

Мађарски премијер је подвукао да би требало у том смислу да се ојача српско-македонска граница.

"С друге стране, оне који бораве илегално у нашим земљама морамо вратити тамо одакле су дошли, а то изискује јако много посла и много новца, што би ЕУ требало да преузме на себе. То је заједнички интерес свих земаља ЕУ", рекао је Орбан.

Говорећи о енергетици, Орбан је рекао да док год Мађарска има гаса, имаће га и Србија.

"Мађари треба да буду у добром пријатељству са Србијом јер је то наш фундаментални интерес, треба да гледамо на Србију као најважнијег партнера за Мађарску. Зато тежимо најтешњој сарадњи са Србијом, захвални смо Србији, кроз коју несметано пролази цев (Балкански ток). То је озбиљан пријатељски гест. Имамо довољно гаса за пет или шест месеци да све функционише", рекао је Орбан.

Поручио је да све док Мађарска има довољно гаса, имаће га и Србија.

"Ми ћемо помоћи, нећемо заборавити да гас стиже до нас преко Србије", закључио је Орбан.

Опширније Краће

Вучић: Молим ЕУ да ојача евро, то је следећа мина за све нас

Александар Вучић је замолио представнике ЕУ и ЕЦБ да учине све да ојачају евро.

"То је следећа мина за све нас. Јер са растом долара, нама расту котацијске цене нафте, без обзира на то што падају цене сирове нафте. Долар је толико јак да ће САД бити у позицији да купе све што им је потребно на европском тлу. Ми ћемо додатно да осиромашимо, сви ми који нисмо у ЕУ. Морамо да хеџујемо долар еврима, и истовремено, уколико се ово настави имаћемо проблем у земљама чланицама, јер евро неће исто вредети у Естонији и Холандији", напомиње Вучић.

Његова велика молба је, каже, да учине све да оснаже евро, јер би то додатно помогло стабилизацији прилика на Западном Балкану и оним које нису део ЕУ.

Опширније Краће

"Људи још не осећају размере кризе"

Председник Вучић је рекао да Србија не жели да буде хот-спот нити паркинг за мигранте и зато ће увек поштовати међународно право и тешку ситуацију у којој се ти људи налазе и тако се и понашати, али "ћемо своју земљу сачувати".

Напомиње да ни у једној од наших земаља људи нису навикли на размере овакве кризе јер је не осећају. Она се, напомиње, осећа у државом апарату, у финансијама, и ситуација је грозна.

"Имаћемо преко три милијарде размене са Мађарском, две са Аустријом. И све што смо урадили може да нестане за шест месеци, и то не нашом кривицом", наводи Вучић.

Није, напомиње, само питање хоћемо ли имати довољно гаса за домаћинства. "А шта ћемо да радимо са компанијама. Питање је ко ће да изгуби компаније. Не можемо да се меримо са Немцима и Французима. Они могу компанијама да достављају паре, а одакле ми то да урадимо", наводи председник.

Ово ће, напомиње, да траје ко зна колико времена. "Важно је да разговарамо једни с другима и да помажемо једни другима", указује Вучић.

Опширније Краће

Нехамер: Сви смо једнако погођени проблемом миграција, добра сарадња са Србијом и Мађарском

Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да су на конференцији утврдили да су сви једнако погођени проблемом миграција. 

"Иако Аустрија није на спољашњој граници Европске уније, ми имамо сада тренутно око 70.000 захтева за азил људи из Индије, Пакистана, Бангладеша и Авганистана. Мимо тога, Аустрија обезбеђује заштиту за 80.000 жена, мушкараца и деце из Украјине", додао је Нехамер.

Додао је да то за Аустрију значи да има јако битан безбедносни проблем, односно питање заштите и стабилности друштва и да је потребно предузети све што је у "нашој моћи да бисмо се борили против ирегуларних миграција".

"Србија је добар партнер Аустрије. До сада смо имали јако добру сарадњу. Такође, уско сарађујемо и са Мађарском", навео је Нехамер и захвалио председнику Србије и српској полицији.

Додао је да се против кријумчара може борити само интензивном сарадњом.

Опширније Краће

Вучић: Србија ће до краја године значајно ускладити визну политику с ЕУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је захвалан мађарском премијеру Виктору Орбану на томе што увек има довољно храбрости, снаге и воље да покрене важна регионална питања.

"Разговарали смо о свим важним и тешким питањим с којима се суочавамо. И енергетика и финансијска ситуација. Сви смо притиснути и биће тешко премостити и јесен и зиму и пролеће. Плашим се да ће следећа зима бити још тежа", навео је Вучић.

Напомиње да поново имамо раст долазака сиријских, пакистанских, авганистанских избеглица. "На данашњи дан имамо регистровано око 17.600 из Русије и Украјине заједно. То је све немали терет за једну релативно малу земљу", напомиње председник Србије.

Истиче да ће Србија до краја године значајно ускладити своју визну политику с визном политиком ЕУ, тако да Србија "неће моћи да се користи као улазна земља за илегалне миграције".

"Људи у Београду не знају са каквим се проблемима наша полиција суочава, али знају у Кањижи, Врању и Прешеву. Одлучили смо да помогнемо заједничким радом и Аустрији и Мађарској. Споразум ћемо оверити у Београду, направићемо акциони план и како да заштитимо и друге делове Европе. Србија ће бити одговорна и озбиљна и то ћемо успети да учинимо", наводи Вучић.

Добро су, додаје, разумели једни друге. "Када причате о резервама гаса, ако нам зафали за неколико дана, узећемо од некога, а ако неком зафали за неколико дана, даћемо ми. Биће проблема и са храном", напомиње Вучић.

Опширније Краће

Орбан о миграцијама: Најтежа тачка Западни Балкан, следећи састанак у Београду

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је на конференцији за новинаре после трилатерале у Будимпешти да је Мађарска иницирала састанак "јер смо у специфичној ситуацији".

"Проблеми са миграција су из два правца, више од милион избеглица је пристигло из Украјине и под притиском нам је доња јужна граница, има више до 100.000 прелазака које смо спречили", рекао је Орбан.

Каже да је неколико задатака испред њих. Рекао је да не види да се мења бриселска политика која утиче на то и да постоје и други проблеми, као снабдевања храном и глади у свету, што ће све повећати миграције.

Најтежа тачка је Западни Балкан јер том рутом највише пристижу мигранти, активирало се кријумчарење људи, користе оштро оружје у сукобима, напомиње Орбан.

Држава не чува само границе своје државе већ и штити целу Европу, додао је мађарски премијер.

Рекао је да је свима нама, целој Европи, у интересу да одбрамбену границу спустимо све ниже и да прва одбрана не буде на српској-мађарској граници, већ да се помери јужније.

Орбан каже да је Мађарска већ помагала Србији и Северној Македонији, али да је сада потребна нова димензија сарадње. 

Сада сарадњу треба подићи на вишу димензију, након овог састанка биће састанак у Београду где ће министри у конкретним формама дати одговоре, каже Орбан.

Најавио је да ће следећи састанак бити у Бечу.

Опширније Краће

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је у Будимпешти, на трилатералном самиту Србије, Мађарске и Аустрије, да су руско-украјински рат, високе цене енергената и санкције скренули пажњу са проблема све већег броја миграната којима су највише угрожене управо ове три земље и да је зато потребна нова димензија сарадње.

"Ово је први у низу сусрета, окупили смо се због миграција, земље које најтеже погађа илегална миграција, сви смо угрожени, треба много улагати у решавање тих проблема, нисмо задовољни садашњом ситуацијом на граници Србије и Мађарске", рекао је Орбан на заједничкој конференцији за медије у Варакерт базару, где се одржава самит тројице лидера.

Орбан је истакао да Србија и Мађарска, чувајући своју границу, чувају и аустријску границу и спречавају кријумчарење људи.

Председник Александар Вучић поручио је да Србија не жели да буде, како је рекао, хот-спот нити паркинг за мигранте, али да ће наставити према тим људи да буде солидарна. 

Вучић је истакао да ће Србија увек поштовати међународно право и када су мигранти у питању.

Аустријски канцелар Карл Нехамер нагласио је да су потребна партнерства и изван ЕУ, и да је добро што је председник Србије Вучић позван на састанак, јер је Западни Балкан важан део европске политике.

Подвукао је да Србија не сме бити остављена сама у борби са притиском миграције, као ни Северна Македонија.

Аустријски канцелар је рекао, одговарајући на питање новинара из те земље о промени визног режима, да би то значило да Индијци или Тунишани, користећи визну либерализацију, преко Србије могу да путују у друге земље ЕУ, али је додао како треба обезбедити и поступке реадмисије. 

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво