Српска листа: Приштина спроводи планско и институционално насиље

Oдбијање Приштине да спроведе договор о формирању Заједнице српских општина није случајно, већ планско и институционално насиље које се спроводи са циљем трајне дискриминације српског народа од стране косовских институција, а све у нади да ће Срби одустати и напустити своја огњишта, упозорила је Српска листа.

"Добро знају у Приштини да су представници Српске листе, и у скупштини, и у влади, али и на локалном нивоу на свим састанцима са албанским представницима, али и представницима амбасада, међународних организација и институција инсистирали на формирању ЗСО, као кровне институција српског народа, на чије се формирање Приштина обавезала још пре више од девет година", наведено је у саопштењу Српске листе.

Наводе, да на тим састанцима захтевају да се престане са институционалним насиљем које Приштина спроводи подизањем лажних оптужница и претњом наоружаним формацијама, као и потреби да се поштују права српског народа и владавина права уопште.

Истиче се и да о свему наведеном постоје званични записници, њихове изјаве, али и изјаве саговорника.

"Са друге стране, лаж је да о потребама нашег народа брине Аљбин Курти и Мимоза Кусари Љиља, они исти који шаљу наоружане специјалне на голоруки народ, они исти који кажу да им је стало до потреба српског народа, па се логично намеће питање зашто не повуку одлуку о пререгистрацији када виде да Срби на тај ултиматум неће пристати, питају у Српској листи.

Такође, питају и зашто не врате манастиру Високи Дечани земљиште које им је узурпирано, или не престану да шиканирају наше свештенике када у цркви у Приштину желе да служе литургију и окупљају страдални народ.

Сматрају да је лицемерно да Мимоза Кусари Љиља говори о правима Срба, мислећи "да смо заборавили да је док је била градоначелница Ђаковице наређивала рушење српских кућа и забрањивала Србима да посете своје цркве, своје куће, па чак и гробља на којима су порушени српски споменици и прекопани српски гробови".

"Све док нас Мимоза Кусари Љиља и Аљбин Курти нападају, српски народ ће знати да смо на правом путу, да нисмо спремни да се одрекнемо наших националних интереса. Као и до сада, ми ћемо бити уз свој народ и испред њега борећи се за његова права која му ускраћују властодршци из Приштине без обзира на притиске којима смо изложени", саопштила је Српска листа. 

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво