Читај ми!

Петковић: Упад припадника такозваних KБС у Зубин Поток противан свим споразумима

Упад припадника такозваних Kосовских безбедносних снага на север Kосова и Метохије под пуним наоружањем, до ког је дошло јуче у општини Зубин Поток, противно је свим потписаним споразумима и договорима и директна претња српском народу на северу покрајине, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Огласила се и Српска листа, која је позвала међународне цивилне и безбедносне мисије у Приштини да превентивно реагују и спрече нелегалне упаде.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је упад припадника такозваних Kосовских безбедносних снага директно кршење договора из 2013. године са генералним секретаром НАТО-а, по којем припадници било које војне формације која долази из Приштине немају право да бораве на северу KиМ без двоструког одобрења - команданта KФОР-а и четири српска градоначелника са севера, који такво одобрење нису дали.

"Због тога за јучерашњи упад тзв. KБС не постоји ни један једини основ нити оправдање, већ је нови у низу потеза који Аљбин Kурти повлачи у циљу изазивања тензија, сукоба и дестабилизације прилика на терену" оцењује Петковић.

Питање је, додаје, да ли је неко и ко прећутно дозволио Kуртију да у дело спроводи своје опасне намере.

"Због тога је неопходно да се KФОР и међународне мисије које делују на KиМ јасно и недвосмислено определе према оваквом драматичном кршењу споразума и једностраним и опасним потезима", сматра Петковић.

Нема сумње, истиче, да овакви милитантни потези које повлачи Аљбин Kурти представљају наставак његове ратнохушкачке политике којој је циљ тиха, али насилна окупација севера KиМ, јер је Kурти свестан да на други начин не може да натера Србе да га икада прихвате.

Томе служи, како се додаје, и градња илегалних база специјалних јединица на северу KиМ, као и учестали упади Росу у српске средине од Штрпца до Лепосавића.

"Срби са Kосова и Метохије дубоко су узнемирени оваквим претњама и звецкањем оружњем, али и одлучни да не наседају на провокације, јер знају да су уз њих држава Србија и председник Александар Вучић", закључио је директор Канцеларије за КиМ.

Српска листа негодује због упада на север КиМ

Српска листа позвала је међународне цивилне и безбедносне мисије у Приштини да превентивно реагују и спрече даљи улазак припадника безбедносних снага Косова у северне српске општине, без одобрења градоначелника тих општина и команданта Кфора.

"Нелегални упад припадника Безбедносних снага Косова на територију општине Зубин Поток је грубо кршење споразума из 2013. године, чији је гарант НАТО, а којим се гарантује да никакве наоружане формације Приштине не могу упадати у српске општине на северу без одобрења градоначелника ових општина и команданта Кфора", наводи се у саопштењу Српске листе.

Српска листа "одговорно тврди да градоначелници нису одобрили ово брутално кршење споразума и угрожавање мира на овим просторима", те захтевају хитну и одлучну реакцију команде Кфора на ову провокацију.

"У тренутку када Приштина настоји да милитаризацијом севера и звецкањем оружјем окупира општине на северу, овакви инциденти су недопустиви и захтевају реакцију свих који су одговорни за сигурно и безбедно окружење свих грађана, а пре свега Кфор, Еулекс и Унмик", поручују из Српске листе, без навођења других детаља о присуству припадника безбедносних снага у општини Зубин Поток.

Оцењују да "очигледно да Аљбин Курти у тренутку када његов план о регистрацији не пролази међу Србима, покушава да застраши мирне и честите српске грађане у општинама на северу и подизањем тензија скрене пажњу јавности са горућих проблема који се гомилају у Приштини".

"Још једном позивамо надлежне да превентивмо делују, а Куртија упозоре да се овакво понашање неће толерисати. Неодговорно понашање у овим тренуцима зарад стицања јефтиних политичких поена је одлика неспособних политичара и манипулатора какви се тренутно налазе на челу институција у Приштини", подвлачи Српска листа.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво