Читај ми!

Ердоган у Србији – потписано седам споразума, међу њима и протокол о укидању виза

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган борави у дводневној посети Србији. Након свечаног дочека испред Палате "Србија", уследио је састанак са председником Александром Вучићем. Одржан је и пленарни састанак две делегације. Потписано је неколико споразума, а двојица председника обратила су се и на Српско-турском бизнис форуму.

На аеродрому "Никола Тесла" председник Србије Александар Вучић дочекао је синоћ турског колегу Реџепа Тајипа Ердогана који се налази на тродневној регионалној турнеји.

Свечани дочек, уз највише државне почасти, уприличен је нешто после 11 часова испред Палате "Србија". Након тога, уследио је састанак двојице председника, потом пленарни састанак делегација Србије и Турске.

Одржан је и Српско-турски бизнис форум на којем су говорила двојица председника.

О добрим, пре свега економским односима Србије и Турске, говори податак да је обим наше трговинске размене достигао близу две милијарде долара годишње са тенденцијом повећања.

Према последњим доступним подацима Привредне коморе Србије, у нашој земљи послује око 1.300 предузећа са турским капиталом у текстилном, аутомобилском, грађевинском и машинском сектору, те у банкарству и туризму.

Србија и Турска су 2010. године потписале Споразум о слободној трговини, што је највише утицало на повећање робне размене.

Турски председник Ердоган био је у Београду 2017, потом 2019. године, када је истакао да је немогуће обезбедити трајан мир, стабилност и просперитет Балканског полуострва без добрих односа Анкаре и Београда.

Турска је отворено стала иза пројекта "Отворени Балкан" што је више пута наглашено, а потврдио је и шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу на недавно одржаном Самиту лидера у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" у Београду. Тада је један од лидера најавио да ће упутити и званичан позив Турској да се придружи овој иницијативи.

Значајна је и подршка Турске у вези са наставком дијалога Београда и Приштине, који треба да води компромису и обострано прихватљивом решењу.

Иначе, турски председник јуче је био у посети БиХ, а из Београда одлази у Хрватску.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво