Читај ми!

Ракић: У среду заједнички састанак одборника скупштина четири општине са севера КиМ

Представници Српске листе поновили су захтев Кфору да у складу са својом мисијом по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН обезбеди мир Србима на Косову и Метохији, потврдивши да председник Александар Вучић има њихову пуну подршку у изналажењу компромисног решења у наредних десет дана.

Горан Ракић је, на ванредној конференцији за медије, након јучерашњег разговора са председником Србије, пренео да је за среду у Звечану најављен заједнички састанак одборника скупштина четири општине са севера Косова и Метохије.

"Овога пута у случају да се не дође до компромисног решења ми ћемо почети са напуштањем свих институција, прво ми политичари, а онда и после сви редом до суда, тужилаштва и полиције и на тај начин доћи ће до тоталне разградње Бриселског дијалога који је Приштина обесмислила упорним одбијањем да и након скоро 10 година формира ЗСО и сталним кршењем Бриселског споразума", навео је Ракић.

Позвао је војнике Кфора да не буду пасивни као што су били 2004. године када су Срби доживели погром.

"Они нису овде да стају на страну Приштине и да спречавају наш народ да се бори за своја људска и политичка права. У том смислу поручујем им да је потребно да своје снаге поставе како би превентивно деловали и да не дозволе да албански специјалци довлаче тешку механизацију и ватрено оружје у чисто српске средине на северу", поручио је Ракић.

Истакао је да су Срби на КиМ своји на своме и да не јуришају на било кога, већ на својим кућним праговима у својим селима и градовима желе да живе нормалан живот, да их не малтретирају кад иду на своје њиве, да их не претресају и пребијају само зато што су Срби.

"Да нам дозволе да живимо у миру. Народ јесте забринут, али је јединствен и решен да остане и опстане, јер смо свесни да ово није питање таблица или личних карата, већ ће се сутра појавити и неки нови изговор за малтретирање нашег народа", подвукао је Ракић.

Председник Александар Вучић и премијер у Приштини Аљбин Курти састали су се прошле недеље у Бриселу у покушају да пронађу решење након протеста Срба на северу услед одлука приштинске владе да пониште важење српских личних карата на КиМ и најављеном року за пререгистрацију возила са српским таблицама које имају акрониме градова на Косову.

До договора није дошло али је, према наводима представника ЕУ, договорен наставак дијалога у потрази са компромисом.  

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара