Читај ми!

Брнабић: Тужно и лицемерно што ЕУ не види сопствену кривицу

Премијерка Србије Ана Брнабић данас је реагујући на сапштење Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) у којој се изражава забринутост због пораста запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, оценила да је тужно то што ЕУ не види сопствену кривицу и што ништа није учинила поводом сталних провокација Аљбина Куртија. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је саопштење ЕЕАС-а као "потпуно промашено".

"Да је ЕУ урадила свој део посла - осигурала примену Бриселског споразума и гарантовала основна људска права Србима на КиМ - ствари би данас изгледале много другачије. Зато, молим вас, прекините са лицемерјем", поручила је Брнабић на Твитеру.

Она је приметила да би неко гледајући ову изјаву ЕЕАС-а, могао да помисли да је данас 1. април, а не 14. август и да "мора бити да је у питању нека (врло неслана) шала".

"Пуних 175 дана, Аљбин Курти провоцира оружани конфликт са Србима. И то у години која ће остати упамћена као година у којој је Курти истим тим Србима на Косову и Метохији одузео најосновнија људска права - забранивши им да гласају. Осим бескорисне писане изјаве, ЕУ није учинила баш ништа овим поводом", указала је Брнабић.

Она је истакла да је насупрот томе, мото председника Александра Вучића и Србије јасан, а то су мир и стабилност.

"Ближи нам се десет (10!) година од потписивања Бриселског споразума који ЕУ једноставно не може да спроведе. Чак и сама ЕУ признаје да не могу да натерају Куртија да успостави Заједницу српских општина - окосницу Бриселског споразума", навела је Брнабић.

"Тужно је видети да ЕУ не види сопствену кривицу за то где се данас налазимо", закључила је премијерка у објави на Твитеру на српском и на енглеском језику.

Петар Петковић: Потпуно промашено саопштење 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да се никада није доводило у питање опредељење Београда за дијалог и решавање проблема на КиМ политичким и мирољубивим средствима, те да је зато данашње саопштење Европске спољнополитичке службе потпуно промашено, као и низ претходних апела бриселске администрације на "обе стране".

Чињеница да Аљбин Курти и његов екстремистички режим чине шта им је воља јесте између осталог и последица неделовања ЕУ у ситуацијама када су оштре реакције и мере против привремених институција самоуправе у Приштини биле неопходне, рекао је Петковић.

Навео је да, као што "обе стране" нису одговорне за то што Први бриселски споразум готово деценију није спроведен, иако је његов гарант била ЕУ, тако ни за серију провокација Приштине и Куртијеве претње силом не могу бити одговорни и Београд и Приштина.

Раније данас ЕЕАС је упозорила да недавни пораст запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, а "посебно изјаве о рату и сукобима на Западном Балкану", изазивају велику забринутост.

"Високи политичари две стране биће одговорни за сваку ескалацију која доведе до повећаних тензија и, потенцијално, насиља у региону. Обе стране морају одмах да прекину међусобна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно", поручили су у саопштењу.

На саопштење ЕУ реаговао је и министар Александар Вулин. "Онај ко допушта да Приштина прети ратом, одговоран је ако Курти испуни своје претње", рекао је Вулин.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво