Читај ми!

Стефановић: Авион који је пао у Грчкој преносио наоружање из Србије за Бангладеш

Mинистар Небојша Стефановић рекао је на конференцији за новинаре да је авион "антонов 12", који је синоћ пао на северу Грчке, преносио 11,5 тона производа наше наменске индустрије за Министарство одбране Бангладеша. Свих осам чланова посаде су, нажалост, погинули, рекао је Стефановић и потврдио да нису српски држављани.

Mинистар Небојша Стефановић је рекао да је авион полетео у 20.40 из Ниша. Према његовим речима, власник авиона је украјинска компанија, а преносио је робу наше компаније "Валир".

"Обраћам вам се поводом пада авиона ‘антонов 12 на територији Грчке који је полетео са нашег аеродрома у Нишу. Ради се о авиону ‘антонов 12’ чији је власник фирма Меридијан из Украјине. Имао је знак МЕМ3032", истакао је Стефановић.

Како је истакао, свих осам чланова посад је изгубило живот.

"Авион је полетео око 20.40 из Ниша и превозио око 11,5 тона производа наше наменске индустрије крајњем купцу у Бангладешу. Купац је било Министарство одбране Бангладеша", каже министар.

Стефановић каже да је лет имао дозволу за лет од Ниша, са техничким слетањем у Аману, Ријаду, Ахмедабаду и планирано је да слети у Даку, као финалну дестинацију.

"Власник робе је била приватна компанија ‘Валир’ из Србије. Овај лет је имао све уредне дозволе, све у складу са међународним прописима", истакао је Стефановић. 

Напоменуо је да су неки медији злонамерно спекулисали да се тим авионом превози наоружање Украјини.

Потврдио је да од 2016. године није издата никаква дозвола за превоз наоружања из Србије у Украјину или у Русију.

"Авиони којим се транспортује ова опрема су великог капацитета и њих су пре свега производили бивши Совјетски Савез, а корисници су Русија, Белорусија и Украјина. Руски и белоруски због међународних санкција не могу да преносе наоружање, а украјински због ситуације у тој земљи не могу да се враћају у Украјину и да тамо слећу и ангажовани су широм света за пренос ове робе", рекао је Стефановић.

Појаснио је да Србија извози наоружање само у складу са међународним дозволама. Очекује ове године и значајнији извоз.

На постављено питање о роби која је била у авиону појаснио је да је реч о осветљавајућим минобацачким минама и школским.

недеља, 14. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво