Читај ми!

Вучић са Хилом: Отворен разговор о геополитичкој ситуацији, али и практичним питањима

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом отворено разговарао о актуелној регионалној и глобалној геополитичкој ситуацији, али и о практичним питањима.

"Отворен разговор са амбасадором Хилом о актуелној регионалној и глобалној геополитичкој ситуацији, али и о практичним питањима попут инвестиција, економске сарадње и енергетске диверзификације", написао је Александар Вучић на свом Инстаграм налогу.

Председник Србије се састао данас у 9.00 сати са амбасадором САД Кристофером Хилом, у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Вучић је са Хилом разговарао о билатералним односима, европским интеграцијама Србије, као и о дијалогу Београда и Приштине и другим актуелним питањима.

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена политичком дијалогу и улагању додатних напора у циљу развоја регионалних односа у свим областима, и додао да за Србију очување мира и стабилности у региону остаје један од кључних приоритета, чиме се Србија показала као озбиљан и одговоран партнер.

У том контексту, Вучић је поновио да иницијатива "Отворени Балкан" представља један од изузетних примера регионалне сарадње, која је ојачала партнерство Србије, Албаније и Северне Македоније, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Говорећи о значају снажног економског замаха Србије, председник Вучић је посебно нагласио да присуство америчких компанија које успешно послују, указује на добре економске односе Србије и САД, али и да потенцира велике неискоришћене могућности на којима би требало додатно заједнички радити, будући да Србија пружа одлично и стабилно окружење за стране инвеститоре.

Саговорници су разменили мишљења и о дијалогу Београда и Приштине, при чему су се сагласили да се отворена питања у дијалогу могу решити под покровитељством ЕУ, како би се дошло до компромисних решења.

"Србија наставља да инсистира на разговору, јер је то једини прави пут за решавање свих отворених питања и постизање обострано прихватљивог договора", нагласио је председник Вучић.

Хил: Од Србије очекујемо јасно становиште о осуди руске агресије на Украјину

Амбасадор САД Кристофер Хил поновио је подршку европским интеграцијама целог региона Западног Балкана, истакавши да је то један од приоритета америчке спољне политике када је у питању наш регион.

Амбасадор Хил је поздравио иницијативу "Отворени Балкан" и доследне напоре Србије да економску сарадњу стави у фокус регионалног повезивања.

Истакао је да управо овај вид заједничког рада на успостављању чврстих економских односа уједно представља и прилику за још снажније и видљивије промовисање инвестиционих потенцијала региона.

"Од Србије очекујемо јасно становиште о поштовању међународног права и осуди руске агресије на Украјину, као и потпуну посвећеност реформама у области владавине права и другим областима, неопходним за напредак на европском путу", истакао је амбасадор Хил.

Председник Вучић је захвалио амбасадору Хилу на подршци коју његова земља пружа настојањима Србије да диверзификује изворе енергије, а саговорници су се сагласили да треба још снажније да се ради на томе да и Србија добије приступ енергетским пројектима на којима се већ увелико ради.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво