Читај ми!

Вучић примио акредитиве новог амбасадора Украјине

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Украјине Володимира Толкача. Вучић је најавио да ће Србија учествовати у обнови градова у Украјини.

Вучић је изразио искрено жаљење због ситуације у Украјини и упознао амбасадора Толкача са ставовима Владе Србије и Савета за националну безбедност, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника републике.

Нагласио је да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација, те да у том смислу уважава територијални интегритет Украјине.

Нагласио је да је и Србија изложена непринципијелном ставу једног дела света када је у питању једнострано проглашена независност такозваног Косова и захвалио Украјини на поштовању територијалног интегритета Србије.

Вучић је истакао да је Србија цивилима, избеглим из Украјине, обезбедила најбоље могуће услове, као и сва права на боравишне и радне дозволе, у складу са правилима земаља Европске уније, чак и на вишем нивоу.

Председник Вучић је најавио да ће ускоро, са амбасадором Толкачом, посетити украјинске избеглице у нашој земљи.

Амбасадор Толкач је захвалио на хуманитарној помоћи коју Србија пружа угроженим украјинским цивилима, као и на финансијској помоћи.

Вучић је најавио да ће Србија учествовати у обнови градова у Украјини.

Нагласио је да Србија и Украјина имају могућности да развијају сарадњу у различитим сферама од обостраног интереса и нагласио потребу да се настави рад на јачању економских односа, чим то ситуација буде дозволила.

Председник је поновио да се Србија, у складу са сопственом доследном политиком, залаже за мирно решавање спорова, те да у том смислу подржава све напоре који су усмерени на преговоре.

субота, 09. децембар 2023.
2° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу