Читај ми!

Вучић: Приштина поднела захтев за пријем у Савет Европе, сутра седница Савета за националну безбедност

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је добио званичну информацију да је Приштина поднела захтев за пријем у Савет Европе. Ментори Приштине су много јачи, ову игру воде кључне западне земље, а ми смо мала слободарска земља која чува свој суверенитет и право на своје одлучивање, поручио је Вучић. Најавио је за сутра у 11 часова седницу Савета за националну безбедност.

Александар Вучић, који је у Београду отворио је Сајам аутомобила, изјавио је да је министарка спољних послова и дијаспоре привремених приштинских институција Доника Гервала предала и званичан захтев за улазак Приштине у Савет Европе и оценио да је тиме Приштина срушила још један споразум који су потписали, а то је Вашингтонски споразум.

Подсетио је да су 10 година газили Бриселски споразум, а сада су брутално погазили и Вашингтонски споразум и Резолуцију 1244.

Најавио тим поводом за сутра у 11 часова седницу Савета за националну безбедност. 

Поручио је да ће Србија дати све од себе да покаже да може да се бори.

"Ментори Приштине су много јачи, ову игру воде кључне западне земље, а ми смо мала слободарска земља која чува свој суверенитет и право на одлучивање", поручио је председник.

Нагласио је да нема повлачења и предаје пред уценама. "Они ће све да ураде да признамо независност такозваног Косова, а на нама је да чувамо своју земљу", поручио је председник.

Навео је и да је Приштина добила подршку САД за улазак у Партнерство за мир, али да то све њима не вреди превише уколико не добију од Србије зелено светло.

"Ово има додатни ефекат на односе у региону, коме је то потребно и ко је Приштину наговорио да поднесе ову иницијативу, наш одговор мора да буде паметан и миран, да сачувамо стабилност", рекао је Вучић.

"Сви мисле да имају право да наређују Србији"

Вучић је, на питање о изјави посланика немачког Бундестага и председника Одбора за Западни Балкан Јосипа Јуратовића да "Вучић више не може више да лавира" и да "једну причу прича у Бриселу, другу у Москви, трећу у Београду, четврту у неком српском селу", рекао да је проблем што сви мисле да имају право да креирају политику Србије и да у складу са дневним потребама и интересима имају право да наређују Србији и одређују јој како ће се понашати.

Навео је да када оде у Москву, на конференцијама пред Владимиром Путином каже да се Србија налази на европском путу и да жели добре односе са Русијом, а да у Бриселу каже да Србија жели да сачува добре односе са Русијом, иако се налази на европском путу.

"Кад одем у САД, а не постоји човек који је на такав начин одговорио било којем америчком председнику, када је Трамп рекао нешто лоше о Кини и питао да ли и ја имам таква искуства, рекао сам да са Кинезима имамо одлична искуства и да су они наши пријатељи", рекао је Вучић.

Додао је и да, када оде у Кину, увек и на сваком месту каже да се Србија налази на европском путу.

"У ком то селу, граду и на којој телевизији сам причао другачије", упитао је Вучић.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно