Читај ми!

Мицотакис: Изградња ЛНГ терминала у Грчкој нова енергетска капија; Вучић: Ово је важно за цео Балкан

У грчком граду Александрополису одржана је церемонија обележавања почетка радова на изградњи терминала за течни природни гас у присуству грчког премијера Киријакоса Мицотакиса, председника Европског савета Шарла Мишела, председника Србије Александра Вучића, председника Владе Северне Македоније Димитра Ковачевског и премијера Бугарске Кирила Петкова. Председник Вучић поручио је да изградња ЛНГ терминала представља важан догађај за цео Балкан.

Грчки премијер је у обраћању поручио да би Балканско полуострво могло да има своје место у енергетској транзицији целог Епира, преноси Катимерини.

"Пројекат у Александрополису је нова енергетска капија и светионик који шаље двоструки сигнал, његовим завршетком ускоро ћемо моћи да се ослободимо гаса који долази из руских извора и да наше земље играју заједничку улогу на новој енергетској мапи", истакао је Мицотакис.

Додао је да су грчке ЛНГ станице у стању да покрију грчко тржиште, али и да замене значајан део руског гаса.

"Недавна уцена Москве гасом чини сарадњу не само неопходном већ и хитном", нагласио је Мицотакис.

Председник Вучић је захвалио грчким домаћинима што су позвали Србију.

"Ово је важан догађај за цео регион, за цео Балкан", нагласио је Вучић.

Додао је да је он међу малобројнима који је, као и увек, био скептичан у вези с тим пројектом, али да је сада када види да је све спремно, веома задовољан.

"Веома смо захвални и спремни да преузмемо велике количине гаса у будућности", рекао је Вучић.

Указао је да Србија треба да гради системе за повезивање са Бугарском, јер ће тако моћи да прихвати и добије велике количине гаса.

Вучић је казао да ће морати да се уради нешто и на повезивању Северне Македоније, и да тамо мора много ствари да се уради.

Рекао је да је захвалан ЕУ јер је, како је истакао, када се говори о потребама да се изгради наш део, највећи део пројекта финансирала Унија.

Тако ће, додаје, као и пројекат повезивања са Северном Македонијом финансирати ЕУ.

"Морам да кажем да верујем да можемо заједно да учинимо велики број ствари. На том путу, међутим, видим доста препрека, и то није само енергетско питање већ и храна, вода и много других тешких изазова које ћемо морати да решавамо у будућности", објаснио је Вучић.

Изразио је наду да ће се наћи добра решења и за грађане ЕУ и за нас.

"Увек је лако направити неку церемонију, али кључни су животи наших грађана, важно је да побољшамо животни стандард наших грађана и да све изазове превазиђемо уз помоћ ЕУ", објаснио је Вучић.

"Ово ће променити енергетску мапу Европе" 

Бугарски премијер Петков је говорио о историјском дану за Бугарску и Грчку, током којег је направљен важан корак за енергетску независност две земље.

"Ово није само енергетски пројекат. То ће променити енергетску мапу Европе", поручио је Петков, преноси АП.

Председник Европског савета Шарл Мишел истакао је да се мора показати европски суверенитет, као и да се постигне енергетска независност.

"Овај пројекат је прекретница у енергетском развоју Европе", нагласио је Мишел.

Изградњом новог плутајућег терминала ЛНГ биће побољшано снабдевање гасом и инфраструктура у целом региону југоисточне Европе, наводи се у саопштењу Европског савета.

Из Брисела напомињу да ће изградња тог терминала помоћи Европској унији да што пре смањи своју зависност од руског гаса.

Пројекат ће пружити нове изворе и руте снабдевања природним гасом и побољшати безбедност снабдевања у Грчкој, Бугарској и другим државама у региону, навео је Европски савет.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије