Читај ми!

Вучић са америчким сенаторима: Унапређење сарадње са САД један од приоритета Србије

Председник Александар Вучић састао се са америчким сенаторима Одбора за спољне послове Крисом Марфијем и Џин Шејхин, као и сенатором Одбора за оружане снаге Томом Тилисом, са којима је разговарао о билатералној сарадњи, европским интеграцијама Србије, ситуацији у региону, енергетици и кризи у Украјини.

Председник Вучић је истакао да је унапређење сарадње са САД један од спољнополитичких приоритета Србије, саопштено је из Председништва Србије.

"Трговинска размена ће ове године достићи износ од 1,2 милијарде долара, што показује значајан напредак у нашим економским односима. Надамо се додатном интензивирању различитих видова сарадње и реализацији конкретних пројеката од обостраног интереса", рекао је Вучић.

Поводом кризе у Украјини, Вучић је нагласио приврженост Србије поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, о чему сведочи и гласање Србије у Генералној скупштини Уједињених нација и другим међународним телима.

Током разговора са америчким сенаторима, Вучић је захвалио на континуираној подршци Вашингтона путу Србије ка пуноправном чланству у ЕУ.

"То је један од наших приоритетних спољнополитичких циљева и стратешко опредељење Србије", истакао је председник Вучић.

Разговарајући о ситуацији у региону, Вучић је нагласио да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и Републике Српске унутар БиХ. Он је додао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и јачање сарадње у свим областима, а посебно у области економије, јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије.

С тим у вези, Вучић је, као пример успешне регионалне сарадње, навео Иницијативу "Отворени Балкан" чији је циљ даљи развој региона и подизање животног стандарда свих његових грађана.

Сенатори САД честитали су председнику Вучићу победу на недавно одржаним изборима. Они су нагласили значај сарадње Србије и САД, истакавши да унапређење односа двеју земаља води јачању економске и политичке сарадње.

Раније данас амбасадор САД Кристофер Хил дочекао је на Аеродрому "Никола Тесла" сенаторе Криса Марфија, Џин Шејхин и Тома Тилиса.

субота, 10. јун 2023.
18° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут