Читај ми!

Брнабић: Укинута уредба Владе о просторном плану пројекта Јадар, стављена тачка на Рио Тинто

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је на данашњој седници Владе укинута уредба Владе о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом "Рио Тинто".

"На управо завршеној седници укинута је уредба Владе о просторнoм плану подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит од 13. фебруара 2020. године и више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти везани за Рио Тинто, све дозволе, решења, дозволе. Уговоре нисмо имали", нагласила је Брнабићева.

Премијерка је позвала еколошке организације да преузму документе и анализирају их. "Нудим да мој тим из кабинета помогне у анализи ако помоћ буде била потребна", истакла је Брнабићева.

Наводи да је Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка већ рекао да жели докумете и да може вечерас да их преузме.

Према њеним речима, на седници је укинута одлука о образовању Радне групе за имплементацију пројекта Јадар из 2021. године.

"Испунили смо све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је све завршено, готово је и сви захтеви су испуњени", навела је премијерка.

Подсетила је да је "Rio Sava Exploration", ћерка компанија "Рио Тинта" у Србији, у нашој земљи од 2004. године када је, каже, добила прво решење којим се дозвољавају истражне радње у Србији.

"Кренули су у истраживање, 2006. је измењен закон о рударству којим је уведено начело континуитета, који говори да онај који истражује има право да експлоатише, 2012. добили су решење о извођењу бушотина великог пречника и ево нас данас", навела је Брнабићева.

Брнабићева додаје да Рио Тинто није пружио довољно информација.

"Нећу дозволити да успе покушај политичке обмане, оних који су мењали законе и да данас све ове стври свале на нас", каже премијерка. 

Додала је и да су испуњени сви захтеви лидера иницијативе "Крени-промени" Сава Манојловића.

"Испунили смо, ако мене питате чак и неке њихове хирове, а не само захтеве и Саво Манојловић је то и потврдио, мислила сам да је рационалан и кредибилан саговорник, нажалост, имала сам прилику, колико ових дана, да се у то разочарам, господин Манојловић је позвао на протесте иако је рекао да су испуњени захтеви, па је покренуо народну иницијативу за измене и допуне закона о рударству. По закону о референдуму и народној иницијативи рок да се одговори на народну иницијативу је 15 дана, мени делује као разуман рок, ако је мислио да није, могао је да каже да му се одговори у року од 48 сати", рекла је Брнабићева додајући да је Саво Манојловић на конференцији за медије 18. јануара изнео неистине.

Председница Владе је, такође, рекла да се показало и лицемерје странаца који, каже, финансирају ове еколошке организације.

Према њеним речима, највећи финансијери су из САД – УСАИД, Рокфелери, из Велике Британије Вестминстерска фондација за демократију, Британски савет, као и из Немачке.

"Не би био проблем да су заинтересовани за животну средину и да нема тог лицемерја да ти који финансирају протесте, нападају компаније из истих тих земаља, а ми треба да их бранимо и политички слабимо. Јел' то игра коју играмо", упитала је председница Владе.

То, каже, показује да овде неки желе "и јаре и паре", што значи, како је рекла, да финансирају протесте како би "ослабили и сломили кичму Александру Вучићу", а истовремено "знају да је Вучић посвећен и озбиљан" и да ће те пројекте изгурати ако мисли да су у интересу Србије.  

"Волела бих да је Рио Тинто раније показао забринутост"

Одговарајући на питање РТС-а поводом данашњег саопштења компаније "Рио Тинто", која је навела да је забринута због недавних изјава представника Владе Републике Србије о потенцијалном повлачењу просторног плана за Пројекат "Јадар", Брнабићева је рекла да би "волела да су такву забринутост показали раније" и да су били отворенији за комуникацију и према медијима и према народу.

"Да су стално разговарали са њима шта је пројекат, какав је бенефит, да су одговарали на питања због којих су ти људи и изашли на улице. Нажалост, то нису урадили и то могу да кажем чиста образа, неколико пута сам рекла у разговору са њима да то морају да ураде и поправе, али то се није десило. Рио Тинто је послао председнику Вучићу у поподневним часовима један допис... Да вам кажем још једном, нисмо ми довели Рио Тинто, покушали смо да урадимо за грађане, транспарентно и отворено, све сам учинила да људи разумеју о чему је пројекат", истакла је председница Владе.

Нагласила је да се "ми Рио Тинта не плашимо".

"Овде смо због нашег народа и наше земље, нека раде шта мисле да треба, ово је коначна одлука Владе, дала сам јасна образложења. Мислим да још једном говори о томе да слушамо наш народ и да је наш посао да заштитимо њихове интересе и кад мислимо другачије, да они знају да ћемо ми саслушати и да смо ту за њих и да ћемо ставити тачку", нагласила је Брнабићева.

Додала је да не би "улазила у то" да ли "Рио Тинто" тужити Србију или не.

"У овом тренутку било је најважније да завршимо то и да се посветим неким другим стварима. Моја лична жеља је да сво своје слободно време, поред онога што инвестирам и трошим на страначке активности, ових дана покушам да објасним људима сво лицемерје које се дешава јер ми се чини да то пролази испод радара на један перфидан начин", навела је Брнабићева.

Одговарајући на питање да ли је данашња одлука политичка или изнуђена, премијерка је рекла да ту одлуку не види као изнуђену.

"Имали смо веће протесте и то смо издржали, Није изнуђена већ одлука која показује да је Влада Србије ту за народ а не за политичке хирове", рекла је Брнабићева.

понедељак, 15. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару