Читај ми!

Затворена биралишта, грађани на референдуму одлучивали о промени Устава – до 18 часова изашло 25,25 одсто

Биралишта у Србији су затворена у 20 часова. Грађани Србије су се данас на референдуму изјашњавали да ли су за потврђивање Акта о промени Устава у области правосуђа. До 18 часова изашло је 25,25 одсто уписаних бирача, саопштио је РИК.

Затворена биралишта

Биралишта у Србији, где су се грађани током дана изјашњавали да ли су за потврђивање Акта о промени Устава у области правосуђа, затворена су у 20 часова.

Право гласа у Србији, у свим јединицама локалне самоуправе и на свим бирачким местима, имала су 6.510.323 гласача.

Срби са КиМ на гласање морали у Рашку, Нови Пазар, Врање и Куршумлију

Срби са КиМ су се у знак протеста јутрос окупили испред гласачких места где су до сада гласали – у Северној Митровици, Штрпцу, Клини и другим местима. 

У Северној Митровици одржали су и перформанс убацивања гласачких листића у кутије на којима је писало "Да – за слободу" и "Не – за живот у ропству". На тај начин исказали су неслагање са одлуком приштинских власти да не дозволе референдумско изјашњавање на КиМ.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да Срби са Ким захтевају једнака права за све и да неће дозволити да их Приштина третира као грађане другог реда и да им укида право гласа. Поручио је и да ће избори 3. априла бити одржани у свим срединама на КиМ.

Срби са Косова и Метохије организовано и приватним возилима одлазили су на гласање у Рашку, Нови Пазар, Врање и Куршумлију.

Одлука Приштине да не дозволи гласање на КиМ утицала је и на логистичке проблеме у Рашки.

Суграђани са КиМ често су имали проблем са проналажењем места за гласање, Косовска Митровица подељена је на четири биралишта, Звечан на три, а укупно је било 16 бирачких места где су грађани са КиМ могли да гласају.

Упркос координацији Канцеларије за КиМ у Рашки су имали само 8 сати за припреме за неометано гласање а истовремено је пристизало и по осам аутобуса на биралишта, због чега су се на моменте стварале гужве.

До 18 часова гласало 25,25 одсто бирача

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је да је до 18 часова на територији целе Србије гласало 25,25 одсто бирача.

Како је навео, у Војводини је гласало 28,67 одсто бирача, у Шумадији и Западној Србији 24,59 одсто, у Јужној и Источној Србији 23,39 одсто, а на подручју Београда 22,88 одсто уписаних бирача.

Гласање без проблема у Ужицу и Ваљеву

У Ужицу није пријављена ниједна неправилност на 88 гласчких места. До 16 часова гласало је 17,15 одсто уписаних бирача, а њих 333 јавило се за гласање ван гласачког места.

У Ваљеву је до 18 часова гласало 28 одсто бирача. Нису пријављене неправилности у том граду, а на једном бирачком месту биће продужено гласање за сат времена пошто је толико каснило отварање бирачког места због изненадне болести председника бирачког одбора.

Излазност до 16 часова 20,06 одсто, на једном бирачком месту разбијена кутија

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је на конференцији за медије у седишту РИК-а да је до 16 часова изашло 20,06 одсто уписаних бирача.

У Војводини је изашло 22,55 одсто уписаних бирача, у Шумадији и Западној Србији 19,26, Јужној и Источној Србији 18,99 и у Београду 18,41 одсто.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић је, упитан за снимак на којем се види да бивши функционер Двери Срђан Ного разбија гласачку кутију, навео да се ради о бирачком месту 35 на Савском венцу.

Гласање протиче без неправилности

Осим затварања два бирачка места, других неправилности није било, јавља извештак РТС-а из РИК-а.

Гласање у Суботици протиче мирно без проблема уз поштовање свих епидемиолошких мера, рекли су у Градској изборној комисији, а до 15 часова гласало је 14,6 уписаних бирача.

У Крагујевцу до 14 часова изашло 12 одсто Крагујевчана. Јелена Величковић из Градске изборне комисије у том граду рекла је да су сва гласачка места отворена на време, да није било никаквих неправилности и да су све епидемиолошке мере примењене.

До 14 часова изашло 14,99 одсто бирача

Директор РГЗ Миладин Ковачевић рекао је на најновијој конференцији за медије у седишту РИК-а да је до 14 часова изашло 14,99 одсто бирача.

Према његовим речима, по регионима то изгледа овако – у Војводини изашло је 16,84, у Шумадији и Западној Србији 14,14, Јужној и Источној Србији 14,30 и у Београду 13,90 одсто бирача.

Прелиминарни резултати гласања се очекују око 22 часа. Према речима председника РИК-а Владимира Димитријевића гласање протиче у најбољем реду, једини ограничавајући фактор је епидемијска ситуација.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић лично сматра да је излазност врло добра, наводећи да излазност на референдуму у односу на изборе није за поређење, јер је реч о два различита повода и догађаја.

Прецизрано је да са правом гласа на КиМ има укупно 92.853 бирача. 

Грађани из Звечана кренули пут Краљева, бирачки списак није у Рашки

У Рашки гласају и грађани са Космета. Велики је број аутобуса који је јутрос пристигао у Рашку.

Има мањих логистичких проблема, око проналаска места гласања грађана са КиМ јер је за организацију доласка и гласање на располагању било мање од осам часова.

Не пронађу често биралиште из првог пута, већ их на биралиште где први пут дођу обавесте где ће конкретно ићи, а таквих је 16 у Рашки.

Група из Звечана морала је пут Краљева, наводно њихов бирачки списак није био у Рашки.

Иначе, грађани са КиМ могу да искористе своје бирачко право на осам бирачких места у Новом Пазару и 16 у Рашки.

Извештај Душана Јемуовића из Рашке

Излазност до 12 часова

Од 7.00 до 12.00 на територији Србије изашло је 8,99 одсто укупно уписаних бирача, објавио је директор РГЗ Миладин Ковачевић на новој конференцији за медије у седишту РИК-а.

Посматрано по регионима, највећа излазност је у Војводини 11,07 одсто, док је у Шумадији и западној Србији 7,74 одсто, јужној и источној Србији 8,47 одсто, Београду 7,89 одсто.

У поређењу са парламентарним изборима 2020. године, Ковачевић је рекао да је 21. јуна 2020. излазност до 12 часова била 18,01 одсто, а коначна 48,93 одсто.

Зорана Михајловић: Питање правосуђа не би требало да нас дели

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић гласала је на бирачком месту 35 у Месној заједници "Дедиње" и истакла да око референдумског питања не би требало да буде поделе међу политичким странкама и у друштву.

"Ја сам данас гласала 'за', зато што мислим да је то један од начина да Србија добије независно судство, али не само то, него и да тиме покаже колико се бори за владавину права, колико жели да буде део Европске уније, колико је за нас важно да живимо и радимо по европским стандардима", рекла је Михајловићева након гласања.

Грађани са КиМ могу гласати на 16 биралишта у Рашки и 8 у Новом Пазару

Сва бирачка места у Рашки су отворена. Рашка је додатно олакшала гласање суграђанима са КиМ уступањем свих бирачких места која се налазе уз административну линију али и велики број бирачких места у центру града.

Своје право ће искористити суграђани из Вучитрна, Зубирног Потока, Звечана, Лепосавића и Косовске Митровице.

Бирачко право могу да искористе на осам бирачких места у Новом Пазару и на 16 биралишта у Рашки.

У Новом Пазару гласају грађани из општина Исток, Клина, Пећ, Гора, Призрен и Ораховац.

Поред организованог превоза, примећен је и велики број суграђана са Космета који су стигли индивидуалним превозом.

Извештај Душана Јемуовића из Рашке

Како протиче гласање до поднева

Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је на конференцији за новинаре да није било нерегуларности на гласању.
Извештаји репортера РТС-а из Београда, Ниша и Шапца

Кркобабић гласао у Дому здравља у Нехруовој

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић гласао је данас у 10 часова на референдуму.

Кркобабић је гласао у Београду на гласачком месту 81, у Дому здравља Нови Београд у Нехруовој.

Он је гласао на референдуму за промену Устава Републике Србије, у делу који се односи на правосуђе.

Марија Обрадовић: Важно да грађани данас изађу на бирачка места

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић гласала је на референдуму и позвала све грађане да искористе своје бирачко право и учине исто.

Обрадовић је гласала на гласачком месту у Другој економској школи, на Лекином брду.

Обрадовић је за Танјуг рекла да је важно да грађани данас изађу на бирачка места и изјасне се на референдуму о промени Устава у области правосуђа.

"Мислим да је важно да грађани искористе овај дан како би убудуће у Србији имали уређен систем у правосуђу, да гласамо за самостално тужилаштво, за независно судство" рекла је она.

Министарка Гојковић гласала у Новом Саду

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковића гласала је на свом бирачком месту у Новом Саду у 11 сати.

Гојковићева је том приликом за РТС изјавила да позива и очекује да грађани Србије у великом броју изађу на референдум јер ће, сматра, резултати референдума направити корак ка владавини права, већој независности судства и самосталности тужилаштва, а на задовољство свих грађана.

Излатност у Новом Саду до 10 сати је 4,21 одсто.

Јоксимовић: Важан дан за демократију

Министарka за европске интеграције Јадранка Јоксимовић гласала је на референдуму о изменама Устава у области правосуђа на бирачком месту у Осмој београдској гимназији.

Јоксимовић је, након што је искористила своје уставно - демократско право, поручила да је данас важан дан за демократију и владавину права у Србији и позвала све грађане да изађу да искористе своје право.

Како је навела, ово нису ни избори пре избора, чак ни политиканстко питање како су, како каже, неки током кампање за референдум представљали.

"Ово је важно питање за све грађане Србије, ово је питање како ми уређујемо наше друштво у правцу најбољих демократских стандарда посебно везано за правосуђе и владавину права", навела је Јоксимовић.

Небојша Стефановић гласао на референдуму

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић гласао је на бирачком месту у Основној школи "Борислав Пекић" на Бежанијској коси у Београду.

До 10 сати изашло 3,61 одсто уписаних бирача

До 10 часова гласало је 3,61 одсто од укупног броја уписаних бирача, рекао је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић на првој конференцији за медије у седишту РИК-а.

Гледано по регионима, у Војводини је гласало 4,92 одсто, Шумадији и западној Србији 2,88 одсто, јужној и источној Србији 3,22 одсто, регион Београда 2,92 одсто.

Министарка правде Маја Поповић гласала у Општини Врачар

Министарка правде Маја Поповић гласала је на гласачком месту у Општини Врачар и позвала грађане да изађу на референдум у што већем броју и да дају подршку уставним променама, а тиме и јачању владавине права, независности судства и самосталности јавног тужилаштва, саопштено је из Министарства правде.

Александар Вулин гласао на референдуму

Министар унутрашњих послова Александар Вулин гласао је на бирачком месту 43 у Основној школи "Бранко Ћопић" на Видиковцу.

Промењено време за објављивање излазности

Републичка изборна комисија одлучила је да прве податке о излазности на референдуму објави у 11 часова, а затим у 13, 15, 17, 19 уместо у 10, па на сваких два сата, јавља репортер РТС-а.

Момировић: "Да" је прилика да зауставимо притисак на правосуђе

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре Томислав Момировић гласао је на референдуму о промени Устава у делу који се односи на правосуђе и позвао грађане да изврше своју грађанску дужност.

Момировић је гласао на Врачару.

Позвао је грађане да изађу на референдум и истакао да је заокруживање речи "да" прилика да се у Србији заустави политички притисак на правосуђе.

Срби у Бечу гласају о промени Устава

У Бечу је отворено гласачко место у Конзуларном оделењу Амбасаде Србије у Аустрији, на коме наши грађани могу да учествују на референдуму о промени Устава Србије.

Први је, могућност да се изјасни о промени Устава у делу који се односи на правосуђе, искористио Миомир Миладиновић, пореклом из Смедерева.

У Бечу је отворено највеће бирачко место, пошто се у том делу Аустрији пријавио највећи број гласача у иностранству.

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић у ранијем позиву грађанима, рекао је да грађани траже ефикасно и независно правосуђе, а референдум, који се одржава по први пут и изван матице, томе отвара врата.

Гласала премијерка Ана Брнабић

Председница Владе Ана Брнабић гласала је на бирачком месту у Школи за дизајн у београдском насељу Дедиње.

Премијерка је рекла да је обавила своју грађанску дужност и обавезу како би имали већу владавину права, како би судство било независно, а тужилаштво самостално.

"Гласала сам како би пред судијама сви били једнаки и како се судије не би бирале по општинским одборима и како никада више не би морали да гледамо оно што смо гледали 2009. године, што су звали реформом а уствари је била политичка чистка, када је 837 судија у једном дану остало без функције, иако им је Устав гарантовао сталност, и то зато што су били политички неподобни", рекла је Брнабићева.

Министар Синиша Мали гласао на референдуму

Министар финансија Синиша Мали гласао је на референдуму на гласачком месту у Високој пословној школи у Београду.

Иштван Пастор гласао у Суботици

Председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор гласао је јутрос у Суботици, на гласачком месту број 73 у насељу Носа.

Пастор је у изјави новинарима позвао грађане да искористе своје демократско право, изађу на референдум и гласају ДА.

Председник Вучић гласао на Новом Београду

Председник Србије Александар Вучић гласао је на референдуму на бирачком месту у дечјем вртићу "Тесла - наука за живот", на Новом Београду.

Председник је после гласања рекао да верује да ће грађани гласати за напредак демократије, владавину права и истинску независност правосуђа и тужилаштва.

Вучић је истакао да су промене важне за стране инвеститоре којима је правна држава један од кључних фактора приликом одлучивања о улагањима у Србију.

Министарка Кисић Тепавчевић гласала на референдуму

Министарка за рад, запошљавање, борача и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић гласала је на републичком референдуму о промени Устава у области правосуђа.

Кисић Тепавчевић је гласала на гласачком месту у Основној школи "Ћирило и Методије".

Грађани са КиМ могу да гласају на 8 места у Новом Пазару и 16 у Рашки

Суграђани са КиМ могу да искористе своје бирачко право на 8 бирачких места у Новом Пазару и на 16 бирачких места у Рашки.

Рашка је додатно олакшала гласање суграђанима са Космета уступањем свих бирачких места која се налазе уз административну линију.

Сва биралишта у те две локалне самоуправе отворена су на време и без неправилности.

Гласање протиче регуларно

Владимир Димитријевић, председник РИК-а, рекао је за РТС да гласање на референдуму до сада протиче регуларно, без икаквих проблема.

Прве информације о излазности у 10 часова. 

Грађани на Косову и Метохији неће моћи да гласају на територији јужне српске покрајине због одлуке привремених приштинских власти о забрани одржавања референдума.

Мештани северне Косовске Митровице спонтано су се окупили испред средње Техничке школе у том месту како би изразили миран протест поводом те одлуке Приштине. 

Извештаји Aндрије Игића, Бранислава Прокића и Зорана Слепчевића

Димитријевић: Извештавање о излазности на 5 конференција за медије

Владимир Димитријевић, председник Републичке изборне комисије, каже за РТС да је отворено 8.179 бирачких метса, од чега 29 у заводима за извршење кривичних санкција и 10 у иностранству.

Право гласа на данашњем референдуму има укупно 6.510.323 гласача.

Димитријевић наводи да гласачко браво може да оствари и онај ко није добио обавештење и позив за гласање. Потребно је да оде на бирачко место на које је грађанин уписан у бирачки списак.

РИК ће на редовним конференцијама за медије у 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 саопштавати излазност, истиче Димитријевић.

Извештај Тање Зиндовић

Гласао Ивица Дачић

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић гласао је у 7:06 на референдуму о промени Устава у области правосуђа, на бирачком месту у Месној заједници "Дедиње", у београдској општини Савски венац.

Дачић је био први гласач на том бирачком месту, а после гласања рекао је да је веома битно да грађани изађу на референдум јер се одлучује ко ће радити у правосуђу.

Уколико грађани потврде уставне промене, законодавна и извршна власт неће имати више ништа са судском, рекао је Дачић.

Отворена бирачка места

Отворена сва бирачка места за гласање на републичком референдуму о промени Устава, у делу који се односи на правосуђе.

Референдумско питање гласи: "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?", а грађани се изјашњавају заокруживањем одговора "да" или "не".

Републичка изборна комисија, која је грађанима на кућну адресу доставила детаљно објашњење предлога измена, саопштила је да се амандмани односе на правосуђе и да се њима не мењају други делови Устава.

РИК је утврдио да у Србији има 6.510.323 гласача, за све јединице локалне самоуправе и на свим местима.

Гласачи са Косова и Метохије, будући да Приштина није допустила Србима да гласају на референдуму, своје право могу да искористе на бирачким местима у четири града централне Србије – Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.

Републичка изборна комисија је одредила и 10 гласачких места у иностранству.

Референдум, поред РИК-а, прати и Црта, која је најавила да ће као домаћа посматрачка мисија распоредити своје посматраче на 300 гласачких места, на основу репрезентативног и случајног узорка на територији целе Србије, да прате квалитет гласачког процеса на дан одржавања референдума.

За одлуку довољна већина изашлих бирача 

Промену Устава предложила је Влада, а посланици Скупштине Србије изгласали су Предлог Акта о промени Устава.

Према Закону о референдуму, одлука ће бити донета ако за њу гласа већина грађана који су изашли на биралишта.

среда, 31. мај 2023.
16° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.