Читај ми!

Петковић: Приведен координатор РИК-а на административном прелазу Мердаре

Припадници Kосовске полиције привели су вечерас око 22:30 минута, на административном прелазу Мердаре, без икаквог правног основа и кривичног дела, координатора Републичке изборне комисије Марка Јанковића, изјавио је директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

Како наводи Петковић у саопштењу, Јанковић се налазио у пратњи два камиона која су превозила изборни материјал РИK-а за предстојећи референдум на Kосову и Метохији, који је био најављен ОЕБС-у на KиМ. Kординатор РИK-а је, каже, одведен у непознатом правцу.

Истовремено, припадници Kосовске полиције запленили су два камиона која су превозила изборни материјал и привели и возаче камиона, као и Јанковићевог возача, додаје се у саопштењу.

"О овој грубој демонстрацији силе и кршењу споразума хитно сам вечерас обавестио и специјалног предстставника за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и захтевао да Јанковић и тројица возача биду пуштена на слободу. Реч је о скандалу огромних размера и последица. На лице места одмах је упућен и српски официр за везу како би помогао приведенима", изјавио је Петковић.

У саопштењу се наводи да су се координатор РИK-а и камиони са референдумским материјалом упутили да материјал предају предају представницима мисије ОЕБС-а која је на терену задужена за организовање референдумских радњи.

"Међутим, уместо представника ОЕБС које смо званичним писмом данас обавестили о пошиљци материјала, наше представнике сачекало је 10 аутомобила Kосовске полиције", каже Петковић.

Истиче да је мисија ОЕБС-а на KиМ била дужна да вечерас преузме изборни материјал у складу са мандатом који има на терену, али и исказаном спремношћу за организовање референдумског изјашњавања, о чему су их обавестили и у писму од 22. децембра прошле године.

"Међутим, вечерас Мисија ОЕБС не само да није преузела референдумски материјал, него се није ни појавила на Мердару, где је требало да преузме материјал, онако како је то чињено сваки пут до сада у ранијим изборним процесима", изјавио је Петковић.

среда, 07. јун 2023.
23° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено