Читај ми!

Вучић: Младима од 16 до 30 година 100 евра у фебруару, раст БДП-а 7,5 одсто

Председник Србије Александар Вучић је на годишњој конференцији за медије најавио да ће млади од 16 до непуних 30 година првог фебруара добити једнократну помоћ државе од 100 евра. Почетком јануара, здравствени радници добијају 10.000 динара помоћи. Што се тиче БДП-а, навео је да је коначна флеш процена да Србија 2021. годину завршава са стопом раста од 7,5 одсто, и да ће за ову и прошлу годину имати други највећи раст у Европи, после Ирске.

Александар Вучић је на годишњој конференцији за медије у Палати "Србија" рекао да је наша земља због коронавируса изгубила много људи и да данас нема никога у Србији ко није изгубио неког свог. Међутим, приметио је, у том процесу није се довољно бринуло о младима.

"Бринући о животима оних који имају одређене болести, наших старијих, мајка, очева, бака и дека, заборавили смо на младе људе, на основце, средњошколце, студенте, младе који су завршили школовање, о којима нико није бринуо, или нисмо довољно бринули", рекао је Вучић.

Најавио је једнократну помоћ од 100 евра за младе од 16 до 30 година. Каже да држава не мисли да ће решити неки проблем тиме што ће младима уплатити 100 евра, али да је то знак пажње према њима.

"Сви млади, од оних који су напунили 16 година до оних који ће у 2022. напунити 30 година, имају право да се од 15. до 30. јануара пријаве и да првог фебруара добију 100 евра новчане помоћи", рекао је Вучић.

Здравствени радници добиће 15. јануара 10.000 динара.

Вучић је подсетио да ће од јануара бити већа давања за мајке за рођење првог детета - оне ће једнократно добити 300.000 динара. Све породице које добију друго или треће дете примиће од државе једнократну помоћ од 100.000 динара. За друго дете остаје месечна помоћ од 10.000 динара наредне две године, а за треће дете месечна помоћ у наредних 10 година.

Помоћ за мајке у куповини стана или куће 

Новина је и право на новчана средства за изградњу и куповину стана или куће - уредбом владе омогућиће се да мајка детета добије од државе 10 до 50 одсто вредности објекта на поклон.

"Зашто смо везали све за мајку? Мајке су увек одговорније од нас, мајке су те које ће на најбољи начин да штите интерес детета и желети му најбољи смештај", рекао је Вучић додајући да је то огроман новац - стотине милиона евра.

Најавио је и додатне измене Кривичног законика и других закона којима се уводе још снажније превентивне мере у борби против насиља над женама. Сагледава се, каже, како и на који начин да се избори против вршњачког насиља.

Новинари су питали председника да ли ће се нешто урадити када је реч о акушерском насиљу и плаћању лекара током трудноће и након порођаја. Вучић је рекао да за такве ситуације на зна, али да такве ситуације треба пријавити, јер је реч о кривичном делу. "Ја нисам имао такво искуство, однео сам пиће да частим бабице", рекао је Вучић. 

"Јавни дуг испод очекиваног"

Председник је истакао да Србија годину завршава са стопом јавног дуга од 56,9 одсто опште државе у односу на бруто друштвени производ, односно 57,5 у односу на консолидовану државу, тј када се додају и локалне самоуправе.

"Стопа јавног дуга је испод нивоа који смо очекивали, захваљујући и уштедама које смо постигли, да нисмо имали проблема у енергетском сектору у децембру, тада би стопа била и за нијансу нижа. То довољно говори колико смо на домаћински и одговоран начин поступали", истакао је председник.

"Раст БДП-а 7,5 одсто"

Што се тиче раста БДП-а, навео је да је коначна флеш процена, која може да се разликује плус минус 0,1 одсто, да 2021. годину завршавамо са стопом раста плус 7,5 одсто.

Пољопривреда, како је навео, због суше једина бележи минус 1,4 одсто, што нас је коштало веће стопе раста.

Истакао је да је Србија де факто, после Ирске, земља са највишом стопом раста у Европи, рачунајући ову и прошлу годину.

"Не постоји шанса да нас неко стигне. Литванија има нижу стопу од очекиване, ми смо у плусу 6,7 седам одсто у две године. Такав плус нико неће имати и то је велики успех грађана Србије.

Очекује се, како је додао, да Србија ову годину заврши са БДП-ом од 53 милијарде.

"До 2025. године 14 милијарди евра капиталних инвестиција"

Председник Вучић је рекао да Србија до 2025. треба да дође до просечне плате од 900 евра, наводећи да ће плате и пензије да се увећају постепено и без ризика по макроекономску стабилност.

Најавио је да ће улагања у капиталне инвестиције до 2025. године износити 14 милијарди евра, од чега девет милијарди за саобраћај, милијарду за водовод и канализацију, а 700 милилона евра за младе, 600 милиона евра за здравсто, 600 милиона евра за образовање и дигтализацију, а 500 за инфраструктру у култури и туризму, 500 за енергетику, вероватно и милијарду, 500 милиона евра за развој спортске инфраструктуре, а 300 за инфраструктуру у пољопривреди.

До 2030. године, како је додао, биће много више инфраструктурних радова, укупно 37 до 38 милијарди евра улагања, рачунајући са ових 14 милијарди. Очекује се извоз ИТ сектора до 2030. године од 10 милијарди евра, навео је председник.

"Директне стране инвестице 3.611 милијарди евра"

Прилив по основу директних страних инвестиција до 20. децембра био је 3,611 милијарди евра, што значи да ћемо бити на нивоу рекордне 2019. године и да је то 60 одсто страних инвестиција на Западном Балкану, истакао је председник.

Додао је да су девизне резерве крајем новемера су биле 16,5 милијарди евра бруто или 13,9 милијарде нето и у првих 11 месеци су повећане за готово три милијарде евра, углавном куповином девиза на тржишту. Злата у девизним резервама има 37,3 тоне.

"Вратило се 92.300 више људи у односу на октобар прошле године"

Председник се осврнуо и на миграције, и истакао да је нето ефекат миграција данас у Србији 92.300 више људи који су се вратили у нашу земљу у односу на октобар прошле године.

"То је фантастична вест, јер то значи да ћемо имати све више људи који ће се враћати", истакао је председник, додајући да се враћа велики број високообразованих.

Одустајање од мини-хидроелектрана на Студеници

Председник се осврнуо и на питање мини-хидроелектрана на реци Студеници, и најавио да ће неки пројекти бити прекинути.

Што се тиче мини-хидроелектране где је инвеститор српски православни манастир, рекао је да они имају статус повлашћеног произвођача и да ту проблема нема.

"Оно са чим су људи имали проблем, мини-хидроелектрана 'Ушће', инвеститор 'Шумадија', где је инсталисана снага 1.120 киловата и њима је истекла енергетска дозвола, нису је продужавали, нису се пријављивали за грађевинску дозволу", навео је председник.

Најавио је да ће се разговарати са инвеститором додатно, али да ће се гледати да се тај пројекат прекине.

"Друго ја мини-хидроелектрана 'Ушће', власник је 'Хидростена'. Није у заштићеном подручју, али је локална заједница апсолутно против те мини-хидроелектране. Ми смо већ обавили разговор са инвеститором, замолили га да одустане од те хидроелектране. У томе смо успели", истакао је Вучић.

Вучић позвао грађане да учествују на референдуму 

Говорећи о предстојећем референдуму о правосуђу, Вучић је позвао грађане да учествују на њему, напомињући да он није ни политички и партијски.

"Мислим да је важан за будућност земље, јер морамо да кажемо хоћемо ли заиста да имамо независно правосуђе и самостално тужилаштво, што нисмо добили реформама 2009. године. Напротив, безброј проблема смо добили, који се и данас виде на сваком месту и неретко су људи незадовољни и мисле да је држава крива. Зато треба изместити правосуђе и тужилаштво из свих државних органа", рекао је Вучић.

Истакао је да ће независно правосуђе да доведе до више инвестиција, јер ће инвеститори бити сигурнији у правни поредак и знати да њихов положај не зависи од власти, већ од поштовања закона.

У Приштини се понашају као да хоће да изазову инцидент

Одговарајући на питања новинара о стању на Косову и Метохији, Вучић је рекао да је поразно што приштинске власти не дозвољавају улазак у јужну српску покрајину Вељку Одаловићу и Петру Петковићу.

"Понашају се као неко ко хоће да изазове инцидент, па Србија да реагује, па да траже заштиту Американаца и Немаца", рекао је Вучић.

Поводом најаве из Приштине да неће бити референдума, Вучић је рекао да ће поставити питање међународној заједници хоће ли тако реаговати ако Срби не престану да учествују на њиховим изборима, или да на северу кажу да таквих избора неће бити.

"Да ли ће оклопним возилима да их утерују на бирачка места? Не знам зашто воле да изазивају инциденте и стварују тензије", рекао је председник.

Рекао је да га брине што немају струје по осам сати дневно, да то ствара додатне трзавице и политичке проблеме, па га плаши да ће прибећи насиљу.

"Ми немамо много избора, сатерани смо у угао, једино можемо да се чувамо, штитимо и бранимо. Наше је да будемо мирни, сталожени, да будемо фактор сигурности", навео је председник. 

Коментаришући енергетску ситуацију у земљи, Вучић је рекао да нико није никакву кризу осетио, осим оних 1,6 одсто становништва који више од 24 сата нису имали струју. Рекао је да је цена гаса који купујемо од Русија иста као што је била, али да се плаћају додатне количине гаса које се узимају, што је потребно због напретка индустрије.

"Србија фактор стабилности без обзира на оптужбе из Сарајева, Загреба, Приштине"

Председник је, на питање о оптужбама које стижу из Приштине, Сарајева и Загреба, рекао да је Србија фактор стабилности, а да у Сарајеву вероватно мисле да је Република Српска превише мала, па им оптуживање Српске није довољно, већ морају да оптужују и Србију и Русију.

Истакао је да никада није одговарао на оптужбе из Сарајева и да у БиХ лажу народ како у Србији постоје тајне оптужнице против њихових држављања, јер је то неистина.

Када је реч о Приштини и Загребу, Вучић је рекао да је ту већ потпуно видљив пакт против Србије, од медијског, финансијског до војно-полицијског и сваког другог.

Додаје да тај пакт није никаква велика новост. "Зато што постоје људи који мисле да је само непостојећа Србија добра Србија. Не постоји Србија која би била за њих довољно мала", оценио је Вучић.

среда, 27. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"