Читај ми!

Цефта одбацује захтев да Приштина буде представљена без Унмика

Заједнички комитет Цефте одбио је захтев Приштине да у тој организацији Косово буде представљено без ангажовања Унмика, одлучено је на последњем састанку, одржаном у среду.

Министарство индустрије, предузетништва и трговине у Приштини саопштило је да је писмо министарке Розете Хајдари, упућено 24. септембра, и да се њиме тражи да Косово буде представљено као независно, уврштено на дневни ред иако га је блокирала српска страна.

Црна Гора се такође противила разматрању писма, али председавајући Цефте, северномакедонски министар Крешник Бектеши, није дозволио да третирање Косова буде онемогућено.

"Заједничка комисија није одобрила писмо министарке Хајдари, због недостатка консензуса. У међувремену, Косово се успротивило усвајању министарских закључака и три нацрта одлука, укључујући и одлуку коју је предложила Србија за признавање програма овлашћених економских оператера и буџета из којег се плаћа особље Цефтиног секретаријата. Заједничка комисија одлуке доноси консензусом свих страна", каже се у саопштењу МИНТ-а.

Поводом одлуке Цефте, Хајдари је рекла да захтев Приштине не треба посматрати као политичко питање, већ као неопходност која би олакшала нерешена трговинска питања.

Из министарства у Приштини тврде да супротно њиховим ставовима, "српске власти сада забрањују транзит робе".

"Косовски извозници не испуњавају поруџбине европских земаља, посебно Немачке и Швајцарске", наводи се у саопштењу министарства.

Из министарства најављују да ће баријере Србије представити у Бриселу и додају да ће се од сада противити сваком акту Управног одбора Цефте све док захтев Приштине за равноправан статус не буде прихваћен.

Унмик је потписао Цефта споразум 2006. године у име Приштине. Унмик је потом издао саопштење према којем ће важење Цефта споразума зависити од будућих косовских власти, додају из министарства.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво