Читај ми!

Председник Вучић разговарао у Горњим Недељицама са мештанима јадарског краја о пројекту "Рио Тинто"

Председник Србије Александар Вучић, у селу Горње Недељице, разговарао са грађанима 12 села јадарског краја који су највише забринути због истраживања која обавља компанија "Рио Тинто".

Извештај Славице Џиновић, дописника РТС-а, из Горњих Недељица

Председник Србије Александар Вучић предложио је мештанима Горњих Недељица да би, пре него што би потписао закон о експропријацији, за шта је крајњи рок 10. децембар у поноћ, пробао да се направи нови закон о изменама и допунама.

"Мој предлог је да пробамо да направимо нови закон о изменама и допунама закона, да иде по хитној процедури у Скупштину, да можемо да га усвојимо пре Нове године. Предложићу решења до понедељка и ако можемо да се договоримо око измена са људима одавде, ако не да изменама вратимо стари закон, као да нема измена. То би де факто значило да закон не би важио", објаснио је Вучић. 

"Тражићемо од "Рио Тинта" да се јаловиште склони"

Председник Вучић је истакао да грађани највише страхују због депоније која се прави између Јадра и Корените.

"Ја могу да обећам, разговараћемо и видети уговорне обавезе према Рио Тинту. Тражићемо од Рио Тинта да се јаловиште склони. Не може да се рачуна на профит, већ и на здрваље људи, њихов останак. Бићемо чврсти. Земљу вам не узима држава. Земљу сте продавали ви приватној компанији Рио Тинто и држава ту никога није оштетила. За то држава није одговорна", рекао је Вучић.

Председник je најавио да ће предложити влади оснивање фонда у који би одмах било издвојено 10 милиона евра за смањење загађености животне средине, чијим новцем би већински управљали грађани овог подручја.

"Предложићу формирање једног зеленог фонда за Западну Србију, за део Мачванског, Колубарског и дела Златиборског округа", рекао је Вучић.

Председник Вучић:У Адијенту и Минту радиће 2.000 људи

Председник Александар Вучић рекао је да ће у фабрикама Адијент и Минт бити запослено око 2.000 људи, да је држава пуно уложила у тај крај и да ће наставити да улаже.

Вучић је казао је Лозница пре била уништена, да је остала без фабрике Вискоза, да су биле уништене и друге фабрике, као и Бања Ковиљача, путеви у лошем стању. "Ми смо довели Адијент и Минт, а само у Тршић смо уложили четири милиона евра. Нема пута који нисмо изградили", навео је Вучић.

Он је навео и да нико није чак ни причао о ауто-путу у том делу Србије и подсетио да се сада гради брза саобраћајнице од Шапца до Лознице.

Истакао је да ће за само три године моћи да дође из Горњих Недељица до Београда за само сат и 10 минута, док му сада треба два сата.

Знам да су вам потребна и фудбалска игралишта, али мени је најважније да пронађемо људима посао, поручио је Вучић.

Мештани Јадра председнику и о путевима, проблемима са струјом и водом

Немања Алексић из месне заједнице Симино брдо, у селу Драгинац, рекао је да имају проблема са струјом, водом, путевима, али да их брине и рудник, питајући шта ће они у том селу да раде ако дође рудник литијума.

"Где ћемо да идемо, нама неће доћи нико у Симино брдо, бићемо на ивици, бићемо приморани да се иселимо", рекао је Алексић, на шта је Вучић констатовао да ће Симино брдо бити окружено 40 одсто територијом рудника.

Снежана Стефановић, из месне заједнице Руњани рекла је да она и мештани указују поверење председнику и Вучићу, додајући да њих брине, иако није предвиђена директна експлоатација руда у том месту, то што су обухваћени планом посебне намене.

Вучић ју је упитао да ли из те месне заједнице има људи који раде у фабрикама Адијент и Минт, које су у претходних неколико година отворене у Лозници, на шта је она одговорила да их има и да су сви задовољни.

На недостајуће путеве председнику су се пожалили мештани села Дворска, посебно уз молбу да се уради шест километра пута, ширине три метра.

Један мештанин, који се није представио, али је рекао да је дошао из Америке пре садам, осам година и засадио воће скренуо је пажњу на то да би требало мало објективније размишљати.

Бројна питања су односила и на изградњу путева у засеоцима, проблемима са нисконапонском мрежом, исплати зарада неисплаћених из 2004. године.

Мештани су такође, председнику износили проблеме незапослених чланова породице, надокнаде штете на објектима оштећеним током поплава 2014, могућност заштите од могућих поплава, пре свега изливања Дрине уз захвалност што је дошао у њихов крај.

Нова група грађана поставља питања председнику

Нова група грађана поставља питања председнику која се углавном тичу бриге око потенцијалне загађености, али и цене откупа земљишта.

Мештанин Горњих Недељица Горан Кокановић реао је да би био најсрећнији када би држава Србија уложила у рудник, а не да дају странцу. 

"Ви сте рекли више пута, и ваши министри да се чека студија, па тек онда одлука. Због чега онда Рио тинто купује земљу ако већ имамо то 'ако буде'", упитао је Милисав Протић из Грнчара.

Мештани Вучићу: Проблем је депонија, ми немамо резервну земљу

Највећи проблем су планови "Рио Тинта" у вези са депонијом или одлагалиштем јаловине, коју та компанија жели да направи на подручју Јадра, између две реке у долини која је склона поплавама, као и то што "Рио Тинто" ради нетранспарентно па мештани не добијају информације, рекли су грађани јадарских села председнику Вучићу.

"Највећи проблем је стална промена у плановима "Рио Тинта". Депонија је планирана у Штавицама, на 15 километара од Горњих Недељица, а изненада су то променили и позвали да нас обавесте да желе да је инсталирају у долини Јадра", испричао је мештанин Миладин Ђурђевић.

"Ако нам узму ту равницу за јаловиште...ова долина је склона сезонским поплавама, ако се инсталира депонија у долини, вода ће се попети у села докле никада није долазила", упозорио је Ђурђевић, који је додао да је пре 18 година са хлебом и сољу дочекао "Рио Тинто", у нади да ће се тај крај развијати.

"Проблем је и хемијски састав јаовине и нуспроизводи прераде", казао је Ђурђевић.

Борисав Карајичић из Горњих Недељица је Вучићу рекао да је кључни проблем што мештани не желе рудник и да је "све почело од те депоније дугачке два километара, која ће уништити долину Јадра".

"У долини Јадра имамо 22 села која ће бити уништена - видели смо у Бору како је, али тамо је проблем настао пре 100 година, а овде то можемо да спречимо", рекао је Вучићу.

"Сада је битно да станете иза нас, ми немамо резервну земљу - молим вас да се заузмете да се решавају ти проблеми", рекао је Карајичић председнику Србије.

Вучић је најавио да ће излагања мештана јадарских села слушати пола сата, а да ће онда покушати да одговори на њихова питања.

Александар Вучић: Дошао сам да слушам и решимо бар део проблема

Нисам дошао да држим било какве говоре, већ да причам са мештанима о проблемима и видимо да ли можемо да их решимо, поручио је Вучић у Горњим Недељицама.

Председник је, у обраћању испред порте цркве, рекао да му је драго што види људе из 12 села и поручио да жели да чује сваку њихову примедбу, бригу.

"За неку ћемо пронаћи одговор, за неку не. Важно је да разговарамо и покушамо да решавамо",  нагласио је Вучић.

Истакао је да неће да се, када је реч о проблему Рио Тинта додворава било коме, као што се и не плаши било кога, и подсетио да је позвао и оне који су увек били најгласнији у протесту да дођу на овај разговор, а да је њихов избор хоће ли.

Вучић је казао да је чуо и од оних који немају ништа против њега да погледа како изгледа ова котлина, како иде од Корените до Драгињца, што је схватио као поруку.

"Мој посао је да будем овде због вас. Хвала што сте дошли, заједнички ћемо сигурно бар део проблема решити", закључио је у обраћању пред састанак са грађанима.

Председник Србије посетио цркву у Горњим Недељицама

Председник Александар Вучћ у посети цркви у Горњим Недељицама где су га дочекали свештеници шабачке епархије. 

Вучић је на почетку обраћања мештанима неколико села који су га дочекали у порти цркве, рекао да је дошао како би са њима разговарао о пројекту Јадар и евентуално покушао да реши све њихове недоумице.

Свештеник цркве је Вучићу поклонио икону.

Мештани јадарског краја за РТС о посети председника

Мештани тог јадарског краја пренели су дописнику РТС-а да ће председника Аалександра Вучића питати све што их занима у вези са пројектом Рио Тинто.

Председник Александар Вучић у Горњим Недељицама разговара са мештанима 12 села јадарског краја.

Председник Србије посетио породицу Росић

Председник је посетио многочлану породицу Росић која се бави пољопривредом и живи у Горњим Недељицама.

Председник Вучић разговарао са мештанима села Коренита

Председник Вучић је на путу ка селу Горње Недељице разговарао са мештанима села Коренита у општини Лозница.

"Овде смо изградили нови пут у дужини од 2,5 километара. Уложили смо у Крупањ и Лозницу, у обнову инфраструктуре 1,6 милијарди. Коренита је кључно место које спаја Лозницу и Крупањ, важно место, место спајања, раскрсница у срцу Јадра", рекао је Вучић.

Александар Вучић је разговарао са мештанима долине Јадра који су забринути због истраживања компаније "Рио Тинто". Највећи проблем су планови са депонијом или одлагалиштем јаловине. 

Председник Србије раније је у обраћању јавности најавио да ће боравити на подручју села која би била погођена овим пројектом и разговарати с грађанима како би чуо њихово мишљење.

"Идем хладне главе, да чујем њихово мишљење, да им кажем шта можемо да добијемо, а шта да изгубимо, без икаквог решења у глави", рекао је тада Вучић.

Ужружење "Не дамо Јадар" је саопштило да нема никакве везе са доласком председника Вучића у село Горње Недељице и да неће учествовати у разговорима са њим.

Вучић је на путу ка Горњим Недељицама обишао Мост на Сави код Шапца, као и неколико села у лозничком крају.

среда, 07. јун 2023.
24° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено