Читај ми!

Вучић: Идем у Москву и враћам се или као пуковник или као покојник

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је важно да држава обезбеди ниску цену гаса, јер се ниском ценом гаса и струје привлаче страни инвеститори. Вучић је изјавио да је држава само ове године за лечење ретких болести код деце издвојила чак 1,950 милијарди евра, што је, каже, неупоредиво више него пре 10 година.

Вучић је рекао да трају припреме за разговоре у Москви, а да од гаса зависи да ли ћемо имати струје. "Рекао сам да идем у Москву и враћам се, као што каже наш народ или као пуковник или као покојник", каже Вучић.

"Ми ћемо сада да тражимо код председника Русије Владимира Путина да нам одобри десетогодишње количине гаса. Имамо уговор до Нове године, али нам и сада треба интервенција да обезбедимо довољне количине. Трошимо резерве из Банатског двора, треба нам проширење", рекао је Вучић и најавио да ће од Мађарске тражити да нам одобри коришћење њихових складишта за гас да би могли да га повлачимо кад год нам треба.

Према његовим речима, тренутну ситуацију са гасом отежавају немачке власти, које одбијају да пропусте ћерки фирми проток гаса, због чега је цена гаса у току поподнева скочила са 970 на 1.100 долара по кубном метру.

"То је питање за целу нашу земљу јер нам од тога зависи долазак инвеститора, да ли ћемо имати струју и резерве. Струја нам је скочила на око 250 евра по мегабат сату, дакле 4 до 5 пута више. Нема те земље која то може да издржи. Зашто се борим за нижу цену, не него треба да се борим за вишу цену, да народ грца", рекао је Вучић за Хепи телевизију.

Он је казао и да није задовољан количинама резерви брашна и да је питао министре зашто нису реаговали.

"Погледао сам наше резерве и видео сам да нам недостаје нафте, али да имамо довољно лекова, медицинске опреме, имамо брашна, шећера, кукуруза у робним резервама", рекао је Вучић и додао да ће функција челника Робних резерви убудуће бити једна од најважнијих.

Како је објаснио резерве нафте не могу да се држе на 14 дана већ морају да буду на три и више месеца.

"Морамо да имамо одређене количине роба. Мора да буде више робе да можемо да интервенишемо, злато смо подигли на 37,5 тона. Јоргованка је то добро урадила, па смо вратили злато у земљу, које вреди 2 милијарде. Наши рудари су послали слике златних жила у Тимочком региону. За Бор смо нашли најбоље решење са кинеским партнером и спасили земљу, као и за друге фабрике, Много сам срећан због свега што смо радили", рекао је он.

Додао и да долази до поремећаја свега, али да ће захваљујући политици инфлација у Србији до краја године бити око 3 до 3,2 одсто максимум, док ће у неким европским земљама бити око 5.

Истакао је и да му је председница ЕК Урсула фон дер Лајен недавно у Глазгову рекла да ће нуклеарне енергије и гас бити признати као чиста енергија.

Он је искористио прилику да покаже километре гасовода који ће се изградити у земљи до 2024. године.

Председник Александар Вучић најавио је да ће ускоро бити отворен нови Клинички центар Србије у Београду.

"За месец и по до два, отварамо нови Клинички центар Србије у Београду, комплетна прва фаза биће завршена", рекао је Вучић на ТВ Хепи.

Подсетио је да се на реконструкцију и изградњу КЦС у Београду чекало деценијама, да је Ниш још пре неколико година добио нови, модеран Клинички центар, да се изводе радови у КЦ Војводине, а ускоро крећу и у Крагујевцу.

Додао је да је држава много новца издвојила и за обнову општих болница, од Смедеревске Паланке, Пирота, Врања, Кикинде, Лознице, Аранђеловца... а за сваку је потребно између 25 и 35 милиона.

Ове године држава издвојила 1,95 милијарди евра за лечење деце

Председник Вучић изјавио је да је држава само ове године за лечење ретких болести код деце издвојила чак 1,950 милијарди евра, што је, каже, неупоредиво више него пре 10 година.

Вучић је поручио да се о деци која болују од ретких болести није водило рачна на овакав начин као сада. Каже да је 2012. број деце којима је Комисија за ретке болести одобрила терапију и лечење укупно осам, а данас је 118, плус 28.

"Колико је то процената више? 1.500 одсто више. Из тога се види колико држава улаже", рекао је Вучић.

Додао је да је тада, 2012. и 2013.године за те намене било издвајано 130 милиона, а ове године чак 1,950 милијарди евра.

Напоменуо је и да је, када је реч о деци упућеној на дијагностику и лечење у иностранство, између 2008. и 2012. године укупно 420 деце упућено на лечење и нула на дијагностику.

У међувремену је, додаје, од 2012. до 2021. упућено 2.900 и 1.145 на дијагностику.

"То је укупно 4.450 деце, 10 пута више деце. Тада је просечан број деце који је одлазио на лечење 84, данас 450", рекао је Вучић.

Осврћући се на критике да држава не издваја довољно за лечење деце, рекао је и да се у САД, европским земљама, најразвијенијим, пацијенти лече тако што плате, додајући да само пет земаља има лек за спиналну мишћну атрофију.

То су, каже, Израел, Русија, Словачка, Немачка, у којој је једноцифрен број пацијената којима дају најскупље лекове за ту болест, од 2 милиона евра.

Говорећи о муралу Ратка Младића, Вучић је рекао да је полиција током инцидента у вези са муралом чувала Аиду Ћоровић и њене следбенике да не би добили батине, као и да су они то радили да би послали лошу слику са улица Београда и да наштете Србији.

О Заједници српских општина

Када је реч о Косову и Метохији, Вучић каже да Албанци са КиМ неће да разговарају о Заједници српских општина и да се данас Београд позива на Бриселски споразум, док Албанци неће да га испуне.

Он је упитао зашто премијер привремених институција Аљбин Курти каже да неће да разговара о ЗСО, док опозиција у Србији тврди да је то у корист Албанаца.

"Па зашто неће да разговара ако је то супротно нашим интересима. Људи неће да разговарају, не желе, чекају не знам шта, можда да нас испровоцирају. Причају само о агресивној политици Србије, а Курти је на цео север послао оклопна возила и наоружане људе који су пуцали на народ", рекао је Вучић.

Он је казао да је Куртијев изговор за ту акцију био да се ради о борби против корупције и подсетио да је исти аргумент потезао и бивши председник привремених институција Хашим Тачи не би ли сломио отпор Срба на северу.

"Народ гласа за те људе, за Српску листу, не зато што су одушевљени нашим кадровским решењима, већ зато што разумеју да без нашег заједништва и јединства ништа не могу", рекао је Вучић.

O РТС-у 

Вучић је рекао вечерас да га РТС није звао да тамо гостује, а да он не жели сам да се позива и да неће ни да иде на Јавни сервис.

Додао је да је то независна телевизија и да ће о изградњи путева и ономе што грађани треба да знају говорити на другим телевизијама. Рекао је да за РТС има питање зашто на тој телевизији не гостује неко као што су Драган Вучићевић или Миломир Марић, који имају велику читаност и гледаност, а може Стеван Дојчиновић и неко ко не може да прода ни 50 примерака нечега.

"Који је то принцип. Немам проблем с тим, они одлучују, али питам због чега и ко је правио црне листе и на основу чега и на основу чега неко ко каже нешто каже против мене и државе може, он је фенси, а ово друго су будале, крезуби...", приметио је Вучић.

Он је рекао да га је више од тога погодио однос према новинару ТВ Танјуг Марку Ивасу, и ћутање свих после његовог интервјуа са Жељком Комшићем.

"Тај момак је био фантастично простојан, културан, ниста ружно није рекао, ничим није увредио Комшића. Ко си ти да му бацаш микрофон. И на све то подносите кривичну пријаву против човека и нико није реаговао, ни новинарска удружења, и још кажу да је он крив", казао је Вучић.

 

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара