Читај ми!

Локални избори на КиМ, највећа излазност у општинама на северу

Грађани на КиМ данас бирају локалну власт у 38 општина, од којих је десет са српском већином. Срби имају кандидате за председнике у 11 локалних самоуправа. Биралишта су отворена до 19 сати, а први резултати се очекују после 22 сата.

На Косову и Метохији, 1.885.000 грађана са правом гласа данас бира градоначелнике и одборнике у локалним самоуправама. Биралишта су отворена од седам сати.

Централна изборна комисија регистровала је 32 политичке странке, 34 грађанске иницијативе, једну коалицију и 23 независна кандидата за председнике општина.

До 15.00 гласало 27 одсто бирача

Према подацима Централне изборне комисије, до 15.00 на целом Косову и Метохији гласало је 27 одсто или 456.347 бирача.

 

Највећи проценат излазности и даље је у општинама са српском већином.

Општина Звечан је на првом месту са највећом излазношћу – у њој је гласало 56,91 одсто или 3.915 грађана.

Након Звечана највећи број грађана је изашао у Северној Митровици – 55,03 одсто или 9.751 грађанин који је искористио своје право.

У општини Зубин Поток гласало је 44,53 одсто или 2.869 грађана.

У Штрпцу је гласало 41,99 одсто или 4.826 грађана.

У Клокоту је гласало 39,67 или 1.092 грађанина, у Партешу 36,30 или 1.662 грађанина, док је у Ранилугу гласало 40,68 одсто или 1.987 грађана.

Учествује 5.346 кандидата 

Учествују укупно 5.364 кандидата, од чега је 166 кандидата за градоначелнике и 5.198 кандидата за одборнике скупштина општина.

У десет општина са српском већином на Косову и Метохији укупно је 26 кандидата за председнике општина. Од тога је 18 српских, а осталих осам су представници албанских странака.

Кандидате за председнике у свих десет општина са српском већином, али и у Обилићу, има Српска листа, четири кандидата имају новоформиране грађанске иницијативе "Српска народна слога", "Народно јединство", "Народна слога" и иницијатива "Слобода". Четири кандидата наступиће самостално.

Биралишта су отворена од 7 часова. Житељи Грачанице гласају у школи "Краљ Милутин". У Грачаници је нешто више од 20.000 бирача, а у свим српским срединама нешто више од 100.000.

Полиција је појачала присуство око бирачких места, тако да се не очекују већи проблеми, јавља репортер РТС-а.

У северном делу Kосовске Митровице гласали су председник Српске листе Горан Ракић и кандидат за градоначелника Милан Радојевић.

У бирачком центру у Техничкој школи, Ракић је рекао да је, према његовим информацијама, гласање свуда почело у седам часова и да протиче без проблема.

Милан Радојевић, кандидат за градоначелника северног дела Kосовске Митровице испред Српске листе, изразио је очекивање да ће Срби успети да заштите свој интерес и сачувају своја права на KиМ.

Организовани одлазак на гласање

Иако су из Приштине у последњем тренутку гласачима који долазе из централне Србије тражили уместо брзог антигенског теста пис-си-ар тест или потврду о имунизацији, јутрос су из Краљева и других градова, аутобуси са гласачима кренули на локалне изборе, јавила је дописница РТС-а.

Они који су кренули на гласање кажу да се не плаше и да је сваки глас важан.

Представници Канцеларије за КиМ, који су и обезбедили организовани одлазак, кажу да ће омогућити одлазак до свих гласачких места.

Српска листа је јуче саопштила одлуку о изласку на изборе.

Предизборних активности у протеклих месец дана кампање готово и није било. Кандидати јесу излазили на терен, али без много контаката са бирачима, како због епидемијске ситуације, тако и због догађања на Јарињу и Брњаку, као и у северној Митровици и Звечану

Аналитичари не очекују да се резултати са парламентарних избора на Косову и Метохији, на којима је победио покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, прелију и на локалне изборе.

Од грађана који изађу на биралишта неће бити тражен доказ да су вакцинисани или негативан тест, али ће морати да држе физичку дистанцу.

Бирачко особље и посматрачи изборног процеса морају да доставе доказ да су вакцинисани најмање једном дозом вакцине или да су негативни на коронавирус.

Укупан број бирачких центара је 883, са скоро 2.500 бирачких места. Изборе ће надгледати стотинак посматрача ЕУ, а ту су и други посматрачи. Биралишта ће бити отворена до 19 часова, а први резултати се могу очекивати после 22 сата.  

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво