Читај ми!

Срби са КиМ: Тражимо заштиту, данас је кап прелила чашу; Вучић: Шта год да се деси, Београд је уз вас

Председник Србије Александар Вучић у Рашки је разговарао са Србима са Косова и Метохије након јутрошњих инцидената на северу КиМ. Грађани су од председника тражили да их заштити, њихову децу и њих, који желе да остану да живе на Косову и Метохији. Вучић је поручио да Србија неће дозволити погром и убијање нашег народа и да ће, шта год да се деси, Србија и Београд бити уз њих.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је, на почетку обраћања, да је тражио да камере и медији буду присутни пошто жели да се чује истина.

"Да чујете истину од људи у сали, од људи који су јутрос били нападнути, од људи на које се пуцало и желимо да и медији чују то и желимо да чују медији одговор и од вас и од министра", рекао је Горан Ракић председнику Вучићу.

Ракић је навео да не може да буде миран и да не зна како да назове јутрошњи догађај.

"Да неко пуца на голорук народ, ја то не могу да разумем. Ја испред вас видим министра полиције, ја разумем како полиција креће да разбија демонстранте, уколико сматра да су то демонстранти. Они дођу са штитовима, воденим топовима, палицама, ја бих то разумео. Разумео бих да су нас премлаћивали пендрецима, кундацима, чизмама, цокулама, али да неко пуца на овај народ, ја то не разумем", казао је Ракић.

Поручио да ће, уколико се следећи пут деси нешто попут јутрошњих догађаја, "имати општи отпор".

"Ма шта то значило и у каквом год контексту ви то схватили, председниче. Бранићемо се свим и свачим расположивим", рекао је Ракић, након чега је уследио аплауз присутних у касарни који су добацивали да је ово "задњи пут".

Једна грађанка је рекла да не знају чиме да се бране и како да се одбране.

Ракић је нагласио да су људи забринути за себе и за своје породице.

Након Ракићевог обраћања, смењивали су се грађани који су председнику Вучићу рекли да су забринути, да више не могу овако да живе и да желе нормалан живот за себе и своје породице и тражили од председника да их заштити, њихову децу и њих, који желе да остану да живе на Косову и Метохији.

Председник Вучић је рекао да неће превише да прича о прошлости и о томе колико је Срба на КиМ било 1961. године, а колико их сада има, као и да подсећа на проглашење независности приштинских инсититуција 2008. и пребацивање преговора из Уједињених нација у Брисел.

"Знам ја шта мисли обичан народ, али ћу вама нешто да кажем, пре него што добијете коначан одговор, ви лидери из Српске листе. Нисам ја тражио од вас да будете уз мене или да будемо заједно зато што нам се нешто свиђа, јер у овом нашем послу, када је у питању Косово и Метохија, не постоји ниједна лепа ствар, ни која је могла, ни која ће моћи да нам се догоди", казао је Вучић.

Додао је да је сигуран "да добро знате да смо се борили и трудили да лучу српске државе и српског народа сачувамо, а да не угрозимо целокупан српски народ и Србију".

Вучић је рекао Србима са КиМ да ће Београд увек бити уз њих.

"Видим какво је расположење, шта год да вас молим знам да ме нећете послушати, наравно да бих волео да сачувамо мир јер је то од пресуног заначаја. Оно што могу да вам кажем да ће Београд бити уз вас", рекао је председник.

"Шта год да се деси Београд је уз вас, то нисам рекао про форме, они који ме познају знају шта то значи", навео је Вучић.

"Ако крене насиље ви заштите свој народ, а ми ћемо бити уз вас", рекао је Вучић.

Састанку су осим Вучића присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, министар одбране Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић. 

среда, 12. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије