Читај ми!

Афричке земље захвалне Србији за донирање вакцина

Земље југа Африке захвалне су Србији на донацији вакцина за борбу против ковида 19, каже шеф дипломатије Никола Селаковић. Боравак у Африци била је и прилика да се разговара и о унапређењу билатералних и економских односа.

Приликом доласка у Луанди у Анголи дочекао га је председник са којим је разговарао о дугогодишњој обостраној подршци и пријатељству, као и иницијативи да се организује састанак председника обе земље како би се односи подигли на виши ниво.

"У Анголи смо били угошћени на највишем нивоу, председник Лоренсо је рекао да му је и жеља да дође у Београд, да посети у својој званичној билатералној посети председника Вучића, да се разговара о продубљивању наше сарадње у свим областима нарочито када је реч о економској сарадњи, нарочито у области пољопривреде, у области грађевине", каже шеф српске дипломатије Никола Селаковић.

Учвршћивање пријатељских и билатералних односа на овакав начин омогућиће бољу сарадњу али и учврстити дипломатске односе и допринети бољој економској сарадњи. Министар Селаковић разговарао је и са председником Намибије који је изразио жељу да ускоро дође у Београд. Министарка спољних послова је у разговору са министром Селаковићем указала на стабилност наше земље после тешких година.

"Знам да Намибија треба много да научи од ваше земље. Пре само седам година економска ситуација је била пред потпуним колапсом, и прогрес који сте направили од тада је запањујућ и то је оно што треба да применимо из вашег искуства", сматра Нетумбо Нанди Ндаитва, министарка спољних послова Намибије.

Реформе које су спроведене у нашој земљи, економско и финансијско консолидовање и развој приватног сектора су само нека од искустава која интересују званичнике ових афричких земаља које желе да следе пут напретка Србије.

"Са нашим економским развојем ми ћемо ускоро имати српске компаније које ће инвестирати овде у Африци и који ће овде у Африци отварати своје фабрике где ће запошљавати овдашњу радну снагу зато што у Србији више нећемо имати ту врсту радне снаге или једноставно биће исплативије да се овде отварају погони и да се овде запошљавају људи и то је оно што је овде потребно", додаје Селаковић.

Задатак политичара је да отварају врата привредницима, да повезују народе и да помажу сарадњу на свим пољима, а Србија је на добром путу.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво